Három versenyzőnk úszhat a vasárnap reggeli 400 vegyes finálékban: Verrasztó Dávid legyőzte önmagát és az elmúlt 15 évet maga mögött hagyva végre bejutott az olimpiai döntőbe, mégpedig a 4. helyen. A hölgyeknél Mihályvári-Farkas Viktória a 6., Hosszú Katinka pedig a 7. helyen kvalifikálta magát.

 Két rettenetes csalódást (London 2012, 22. hely; Rio 2016, 12. hely), és megannyi mást maga mögött hagyva Verrasztó Dávid már az előfutamban képes volt közel úszni idei legjobbjához (4:09.80), amivel alighanem túljutott a legnagyobb (lelki) akadályon: döntőt úszhat az olimpián. Hogy negyedik helyen jutott be, nem igazán számít – tizedek választották el a továbbjutókat egymástól (az első és a hatodik között 0.64 volt a különbség), vasárnap reggel alighanem tiszta lappal indul mindenki, és csak az számít, kinek a legtisztább a feje (erről kérdezzék meg a topfavorit Daja Szetót: a japánok fő reménysége kilencedik lett – láttunk már ilyet, mi tagadás, Cseh Laci is így járt Londonban… –, azaz lemarad a döntőről).

Hatan úsztak 4:09-et, és láthatóan mindenki beletett mindent, azaz a fináléban valóban egészen apró dolgok döntenek majd.

Bernek Péter ugyan egyéni csúcsot jött, ám ez ebben az iszonyú sűrű mezőnyben csupán a 13. helyhez volt elég – viszont a tévékamera előtt átölelte a könnyeivel küzdő Verrasztó Dávidot, és közölte vele: holnap még jobban fog úszni.

Száz pillangón Sebestyén Dalmának sikerült egy percen belül jönnie (59.79), amivel 27. lett – neki ez volt a felvezetés a 200 vegyes előtt.

Férfi 400 gyorson junior világbajnokunk, Zombori Gábor próbálkozott a csodával, ám nem tudta megismételni a 2019-es budapesti teljesítményét (3:46.06 – most 3:47.99-et jött), igaz, a döntőhöz az sem lett volna elég – most 18-ikként zárt.

Az utolsó magyar érdekeltségű számban előbb Mihályvári-Farkas Viktória mutatott be egy hasonlóan pazar hajrát, mint a budapesti, számára ezüstérmet hozó Eb-n, és az ottani idejét is megjavítva 4:35.99-cel, 6. helyen jutott tovább. Hosszú Katinka ezúttal nem volt annyira élesre töltve, Vikinél két századdal gyengébbet jött, így a 7. helyen ment tovább, azaz meglehetősen szokatlan módon az 1-es pályán úszik a fináléban – node ott lehet surranni igazán!

 

Nyilatkozatok

Verrasztó Dávid

„Túl sokat nem tudok mondani erről az úszásról… Amit lehetett, kihoztam belőle. Két hete iszonyatos feszültségben élek, az is csoda tulajdonképpen, hogy itt vagyok… Legalább nem 4:15, meg 4:18, mint ezt megelőzően… Meglátjuk, mire lesz ez elég. Azt tudom, hogy jóval több van bennem… Csak azért ilyenkor előjön az elmúlt tíz-tizenöt év. Amit nem lehet kizárni. Egy sima versenyen szerintem megoldanám simán. Most, ha holnap tudok egy 4:08-at csinálni, már nem érdekel, hányadik leszek. (Később, amikor megtudta, hogy 4. lett:) Legalább nem egy külső pályán úszom. Hogy Szeto kiesett? Mindegy, van itt elég ellenfél.”

 

Bernek Péter

„Sajnálom, hogy egyéni csúcsot úszom, és ez most ennyire volt elég. Néhány éve ezzel az idővel dobogóra lehetett állni egy világbajnokságon… Nem vagyok csalódott, mert megúsztam a legjobbamat, azaz sikerült legyőznöm önmagam.”

 

Mihályvári-Farkas Viktória

„Rettenetesen izgultam, húsz perccel a rajt előtt úgy voltam, hogy csináljuk már, mert én ezt nem bírom elviselni. Nekem ma itt egy volt a fontos, hogy megússzam az Eb-n elért időmet, ez sikerült, sőt, még javítottam is, és az meg csodálatos, hogy életem első olimpiáján döntős vagyok. Igen, a táv első felében általában lemaradok, mert pillangón és háton nem tudok olyan gyors lenni, mint a mezőny, viszont mellen elég jól tudok jönni, úgy látszik, és a gyors is jól megy…”

 

Hosszú Katinka holnap fog nyilatkozni.

 

Sebestyén Dalma

„Nem ez a fő számom, de ennél azért jobb időt vártam, az egyéni csúcsom közelében. Kétszáz vegyesen meglehet az egyéni legjobb idő, próbálgattam különféle taktikát a különböző versenyeken, szerintem meg fogom tudni csinálni.”

 

Zombori Gábor

„Alapvetően könnyednek éreztem az első százat, már kezdtem örülni, hogy olyan lesz, mint a 2019-es vb-n, de nem úgy alakult sajnos… Nagyon jó érzés volt ebben a medencében úszni, gyors a víz, csak az zavart, hogy majdhogynem üresek a lelátók, legalábbis a hazai vb-hez képest. Kicsivel jobb időre számítottam, ha nem is 3:45-öt, de a legjobbamat, 3:46-ot meg akartam úszni. Majd át kell néznem az ötveneimet, ám nem ezzel volt a gond, valami a felkészülésemmel nem stimmelt: kicsit rosszabbnak éreztem, mint a vb előtt, akkor lassabban fáradtam, mint most, ezen dolgoznom kell a jövőben. Bőven van még bennem, 3:43-44-es időket várok magamtól, de ezeket van időm megcsinálni.”

 

Hasonló bejegyzések