Sportpszichológiáról

Egyre több olimpikon, élsportoló vállalja fel, hogy komoly energiát fordít a mentális felkészülésére is és sportpszichológushoz jár, aki hozzá tudja segíteni a sikerhez.

Sokakban azonban kérdés, hogyan kapcsolódik az edzésmunkához a sportpszichológia? Egy jó szakember segítséget nyújt a teljesítményhez szükséges mentális tényezők kialakításában, fejlesztésében, és összhangot teremt a többi készséggel, képességgel, hogy ezáltal a sportoló képes legyen kihozni magából a maximumot, fokozza a teljesítményét, és ezt hosszú távon eredményesen fenntartsa. Hiszen lehet valakinek jó állóképessége, gyors fordulója, valamint be tudja osztani az erejét az adott távon, de ha elveszti a fókuszt a víz alatt, „elúszhat a siker”. Egyénileg eltérő, hogy kinek mi okoz nehézséget és problémát, így a megoldás is nagyon sajátos módszert igényel, melyet közösen, együttműködve az edzővel és a sportolót támogatókkal kell kidolgozni.

A Magyar Úszó Szövetség az elmúlt időszakban számos szakemberrel dolgozott együtt, akik közül többen előadást is tartottak a MÚSZ 2022. áprilisában szervezett gyermekvédelmi tematikájú webkonferenciáján.

Büki Szabina, Faludi Viktória, Goschi Gabriella, Gyömbér Noémi, Gurisatti Lilla, Dr. Kalamár Hajnalka, Dr. Szemes Ágnes, Balassa Levente, Dr. Harsányi Szabolcs Gergő és Kropp Ádám személyét a teljesség igénye nélkül említjük itt meg, így természetesen az a legfontosabb, hogy sportoló és pszichológusa között kiépüljön és fennmaradjon egy olyan bizalom, ami a sporteredmények mellett a mindennapi kiegyensúlyozottság elérésében is segíti a versenyzőt.