Álmainkban többet reméltünk, de a két 400 vegyes döntőben végül érem nélkül zártak a mieink: Verrasztó Dávid 4., Hosszú Katinka 5., Mihályvári-Farkas Viktória pedig a 6. helyen zárt. Aligha kérdés: a legifjabb volt a legboldogabb hármuk közül.

 

Verrasztó Dávid ledobta magáról London és Rio átkát, bejutott a fináléba, és az előfutamok alapján bármi benne volt a pakliban, hiszen hatan értek célba 0.64 másodpercen belül. Aztán a verseny is hasonló izgalmakat hozott, leszámítva azt, hogy az amerikaiak világbajnoka, Chase Kalisz ellépett féltávnál. Dávid háton felzárkózott az élbolyhoz, és mellen, majd a gyors első ötvenén folyamatosan a harmadik helyen haladt. Ám az utolsó ötvenen nagyon rájöttek a többiek – végül az irdatlan csatában Dávid 21 századdal a negyedik helyen ért célba (holtversenyben a brit Max Litchfielddel). Borzasztó volt ránézni a táblára – hogy ennyin múlott… És hogy 4:09.42-re most aranyérmet adtak: Kalisz volt az egyetlen, aki képes volt 4:10-en belülre kerülni, Dávid 4:10.59-et jött; ha csak a tegnap estit megússza, ezüstérmes…

Az azonban a többi távon is kiderült, hogy az úszók kőkeményen küszködnek a reggeli úszással – kivételként a japán Ohasi Jui említhető, aki könnyednek tűnt a női 400 vegyes döntőjében, és testhossznyi előnyt szerzett mellen, amit végig meg is őrzött. A világranglistát vezető amerikai Emma Weyant végül másodikként zárt, míg a Hansi Flickinger lett a harmadik. Katinka sokáig előtte ment kint, az 1-es pályán, tartotta a harmadik helyet, ám úgy nagyjából 370 méternél elfogyott, és végül belül régi vetélytársa, a spanyol Mireia Belmonte is megelőzte. Katinka ideje 4:35.98 szinte századra ugyanannyi, mint a tegnapi előfutamban, ugyanakkor elmarad az Eb-aranyat jelentő 4:34-től, ami legalább dobogót ért volna itt. A túloldalon Mihályvári-Farkas Viktória jött, ahogy tudott – mint mondta, számára a reggeli úszás túl nagy kihívás; igazából a tegnap esti idejével is ugyanúgy hatodik lett volna; 17 évesen a hatodik hely parádés eredmény tőle, mindez az Eb-ezüsttel megfejelve tökéletes szezont jelent az ifjú tehetségünknek.

Folytatás itteni idő szerint, ismét előfutamokkal.

 

Verrasztó Dávid

„Ez nem félig üres, vagy félig tele pohár kérdése. Egy tized, vagy kettő, ennyin múlott… Semmi meglepő nem történt, akit meg akartam verni, legyőztem, sajnos, visszafelé nem tudok nézegetni, a végén bejöttek elém. Jobb lett volna Chase (Kalisz) mellett menni, mert ő pont úgy ússza a számot, mint én. De nem vagyok csalódott, korábban nem jött össze a döntő, most igen. Lehettem volna szerencsésebb, de így sem vagyok boldogtalan.”

 

Hosszú Katinka

„Még fáj mindenem a tejsavtól, nem tudom visszaidézni a versenyt, hogy mi volt jó vagy rossz. Azt tudom, hogy ma ez volt a maximum. Tegnap éreztem, hogy lehet ebben még két-három másodperc, de ma ez nem ment. Ez nem reggel kérdése, mindenkinek reggel van. Még van három szám, most nem fér bele a kesergés, azokra kell összeszednem magam.”

 

Mihályvári-Farkas Viktória

„Ha nekem valaki azt mondja csak néhány hete, hogy döntőbe jutok, és ott hatodik leszek, akkor azt mondom neki, hogy te hülye vagy. Ehhez képest itt vagyok, hatodik lettem, kimondhatatlanul boldog vagyok. Ez az idő így reggel teljesen jó, jobb, mint amit az Eb-n úsztam az előfutamban, amivel akkor meglett az A-szintem. Igazából nagyon nehéz erre a reggeli úszásra átállni – hét óra alvás után képtelenség felpörögni normálisan.”

Hasonló bejegyzések