Bemutatás

Sokszor elhangzik, hogy az élsport sok áldozatot követel meg a gyermektől és szüleitől egyaránt, ez alól az úszás sem lehet kivétel. Mindezt annyiban árnyalnánk, hogy nem tudunk annál jobb dolgot, mint hogy a gyermek saját korosztályával vagy hozzá korban hasonló fiatalokkal mozog, sportol, tartalmasan tölti el délutánjait (és nem csak az online térben tölti sokszor hasztalanul az időt). Mindezek mellett az edzések, edzőtáborok és versenyek alatt kialakulnak közösségi élmények, a gyerekek barátokat szereznek és számos dolgot megtanulnak az életről, így pl. időbeosztás, munkabírás, alázat, saját határaink legyőzése.

A szülök háttérbeli támogatása és segítsége egyre fontosabb lesz, ahogy nőnek a gyermekek és ahogy az edzések száma (különösen a reggeli idősávban) is gyarapodik. Mint minden sportoló családjában, így az úszásban is kialakul egy olyan bioritmus, amihez mindenki alkalmazkodik, ezek a változások a család minden tagja számára előnyökkel is járnak. Érdemes a táplálkozással kapcsolatos javaslatokat mindenkinek magáévá tenni (átlinkelési lehetőség a  táplálkozási és regenerálódási tanácsokra), ill. egy héten legalább 1-2 alkalommal a szülőknek is kihasználni az adott sportlétesítmények adta lehetőségeket. Mindig időben vagyunk a sport újbóli elkezdésére, rendszeres gyakorlására, egy reggeli úszást követően frissebben éljük meg az egész napot, különösen ha előtte biztosítottuk magunknak a megfelelő óraszámú alvásidőt is.

A lényeg, hogy a sportoló gyermek mellett a szülők is egészségtudatosabbak lesznek, testileg-lelkileg jobban éljük meg a mindennapokat.