Ússz/sportolj

Érdekes módon az úszást gyakorlatilag már születésünk előtt megkezdjük az anyaméhben.

Ezzel együtt ezt a mozgásformát újra el kell sajátítsuk, de talán ezek a korai élmények is hozzájárulnak ahhoz, hogy jó ütemben legalább három úszásnemet megbízható szinten elsajátítsunk. a legtöbb család gyermekét először úszni adja be, hisz ez az (egyik) legegészségesebb mozgásforma, így többek között:

  • Stabil izomzatot és tartást ad,
  • Kíméli az ízületeket,
  • Javítja a vitálkapacitást,
  • Fejleszti a vérkeringést,
  • A legjobb alapokat adja, amit követően személyes ízlés és preferencia alapján bármilyen más sportágat is választhat majd később gyermeke, az úszásból csak előnye származhat (beleértve akár munkalehetőséget is)!

A fentieken túl ez az egyetlen olyan sport, aminek elsajátítása túlélő képesség is egyszerre. Bármilyen vízparthoz (medencés szálláshely, tóhoz, folyóhoz, de különösen tengerhez) látogató családnak elengedhetetlen a gyermek vízbiztonságának elsajátítása, hisz sajnálatos módon napjainkban is a 14 év alatti (különösen az 1-4 év közötti) gyermekek között a fulladás az egyik leggyakoribb halálozási ok. Mindezt leírni is olvasni is ijesztő, de mindennek megelőzéséért elegendő lehet a sportág alapjainak elsajátítása.

A Magyar Úszó Szövetség gondozásában egyébiránt központilag szervezett módon 2021. szeptember óta zajlik az Úszó Nemzet Program, aminek célja, hogy minden 6-8 év közötti gyermek kapja meg mindezeket az alapokat, amivel a hát, a mell és a gyorsúszást megbízható szinten megtanulja és aminek révén egy egészség- és mozgáscentrikus szemléletmóddal éli majd le mindennapjait.