Szabó Szebasztián a múlt heti Világkupa-viadalon aratott sikerek után a rövidpályás Európa-bajnokságon is rögtön odavert a második napon: előbb a legjobb idővel kvalifikálta magát az 50 gyors döntőjébe brutálisan jó idővel, majd fél órán belül fantasztikus úszással megnyerte a 100 pillangó döntőjét!

 

Szebi egészen parádésan nyomta a szerda estét, először 20.87-es száguldással a legjobb idővel kvalifikálta magát az 50 gyors döntőjébe, majd fél órán belül már 100 pillangón gyülekezett a rajtkövek mögött. Egy ideig a háttérben maradt – csupán ötödikként fordult –, ám a táv második felén rámászott az elöl haladókra, és az őrült finisben végül sikerült elsőként érintenie a falat. Az első öt 21 századon belül ütött be, Szebit az ISL-Világkupa rutin segítette, a 0.11 másodperces különbség nagyobb volt, mint a második és az ötödik közötti 0.10-es differencia.

 

„Nagyon örülök ennek az első helynek, mert a tavalyi évben valahogy semmi nem állt össze se a nagypályán, se rövidpályán, és most szeptembertől, ahogy elkezdtük a munkát, minden jól alakult, és a világkupák is jól sikerültek – összegzett Szebi. – A mai nappal kapcsolatban tudtuk az edzőmmel, hogy közel lesz az 50 gyors középdöntő és a 100 pille döntő, de végül vállaltam, és bemelegítésnek ez most pont jól jött ki, fordítva biztos nem vállaltam volna be, mert a 100 pille után most is kábé meghaltam.”

 

Ezen a távon persze – valahol Szebi is – másféle sorrendet képzeltünk el egy magyarral az első helyen, pláne azután, hogy az előfutamban és az elődöntőben parádézó norvég Hvas teljesen lerobbant, és kénytelen volt visszalépni a finálétól. Milák Kristóf azonban egyelőre még ízlelgeti a rövidpályás műfajt; az ő előnye az úszósebessége, avagy inkább pillangózni tud, nem pedig víz alatt száguldozni a fordulók után, ami a 25-ös medence lényege (itt 100-on 55-60 métert pillangózik az ember, nagypályán 75-80-at). Ráadásul olimpiai bajnokunkat érezhetően lelombozta az 50 hát 8. helye – titokban sokkal jobbat remélt: ezt a távot nyerte a budapesti Vk-n ugyebár, ugyanarról a szélső pályáról, ahol most úszott –, és pillangón sehogysem tudta elérni az általa preferált sebességet.

 

Minderre az idők a legjobb bizonyítékok: „kispályán” épp a fordulók miatt ugyebár jobb időket szoktak menni, mint ötvenesben – ehhez képest Kristóf lassabban ért a falhoz (49.88), mint amennyivel Tokióban ezüstérmet nyert (amúgy most mindössze két századdal maradt le a dobogóról). Az olimpián elért Európa-csúcsa 49.68 – Szabó Szebi századra ezzel az idővel nyerte meg most az aranyat.

 

Harmadik döntősünk, Késely Ajna ugyanúgy a 7. helyen zárt, mint az előfutamokban. Az elődöntőző lányoknak viszont kifejezetten jól ment: mindhárman kiharcolták a fináléba jutást. Kétszáz háton Szabó-Feltóthy Eszter a 7., Burián Katalin a 8. helyen, míg 200 pillangón Jakabos Zsuzsanna ötödikként kvalifikált.

Hasonló bejegyzések