Két ezüst és egy negyedik hely után bronzérmesként zárta a Világkupa-sorozat negyedik állomását Rasovszky Kristóf, ám az Abu Dhabi záróviadal szerencsés alakulásának hála 2019 után ismét elsőként zárt az összetettben, így övé az 50 ezer dolláros fődíj (mindösszesen 65 ezer dollárt, azaz több mint 20 millió forintot keresett két nap alatt). A férfi 10km egyben világbajnoki válogató is volt, a helyezések alapján Betlehem Dávid és Gálicz Péter jutott tovább, a jövő évi első viadalon közöttük dől el, ki indulhat 10km-en a fukuokai vb-n. 

Rasovszky Kristóf már Eilatban is bőven megérdemelte volna a győzelmet múlt vasárnap, ám hiába volt a leggyorsabb, az ellentmondásos panelérintés miatt végül ezüstérmet ítéltek neki – az arany, akárcsak az első két Vk-futamon, Dohában és Ohridban, a francia Marc-Antoine Oliviernek jutott. A sors azonban most kárpótolta olimpiai ezüstérmesünket: bár sok esély nem mutatkozott arra, hogy megelőzze az összetettben 450 ponttal vezető Oliviert, a verseny végül a lehető legkedvezőbben alakult. Olivier ugyanis negyedik körben meglehetősen durva közelharcba gabalyodott a vele együtt úszó németekkel, és ennek tetőpontján sikerült egy olyan látványos ütést produkálnia, ami miatt azonnal piros zászlót kapott (kisebb szabálytalanságokért általában csak sárgás figyelmeztetés jár).

Mindez azt jelentette, hogy az eladdig 3/3-as győzelmi mutatót produkáló gall ezen a viadalon nullával zár, így Rasovszky Kristófnak egy feladata volt: az első öt közé kerülni, minthogy az 5. hely még 500 pontot jelentett az összetettben. Igaz, edzője, Szokolai László úgy döntött, ezt nem mondja be neki: „még a végén megnyugszik, túlságosan ellazul, és lemarad a dobogóról, ússzon csak”, közölte a mester a parton.

Azzal nem is volt gond összességében. Leszámítva egy apróbb malőrt – az ötödik körben Kristóf teljesen rossz irányba indult, ám az egyik kísérő motoros gyorsan elébőgetett, és a vadul integető mentősöknek hála sikerült „visszatalálnia” a pályára –, folyamatosan az élmezőnyben haladt, általában régi cimborája, az olimpiai címvédő Florian Wellbrock lábvizén. Ez a kisebb úttévesztés annyit jelentett, hogy az olasz Domenico Acerenza is elé került, és az utolsó, hetedik körben az ő kettősük fokozatosan eltávolodott, így Rasó a bronzért küzdött az utolsó ezer méteren. Ezt és a vele járó 600 pontot relatíve magabiztosan meg is szerezte, azaz megvédte 2019-es összetett elsőségét, hiszen 150 ponttal Olivier elé ugrott a rangsorban (még annyi, hogy az első ötből ő volt az egyetlen, aki vasárnap is úszott 10 kilométert Eilatban, ami még inkább felértékeli a bronzérmet).

Kristóf tehát szépen feltankolt karácsonyra: a csapatverseny ezüstjéért járó rész (4500 dollár), plusz a kiemelt pénzdíjjal dotált mostani viadal bronzérme (10.500) mellé érkezik az 50 ezer dolláros bónusz: csak itt, Abu Dhabiban 65 ezer dollárt keresett, azaz több mint 20 millió forintot.

Ami a többieket illeti, a világbajnoki válogatón Betlehem Dávid szerepelt a legjobban, 21. lett, Gálicz Péter érkezett nem sokkal mögötte, így ők ketten „jutottak tovább” – a jövő évi első nemzetközi viadal dönt arról, melyikük indulhat 10 km-en Fukuokában, míg a másik választhat az 5, illetve a 25km-es táv között (egyelőre bizonytalan, lesz-e Dohában Vk februárban, lehet, hogy a márciusi, eilati LEN Európa-kupán lesz a „döntő”).

A hölgyek versenyében sokáig ígéretes helyen tempózott Olasz Anna, sőt, időnként Balogh Vivien is feltűnt az élboly környékén, végül azonban a mezőny bedarálta őket. Mint Olasz Anna mondta, „egy kicsit hosszú volt ez a szezon, most az érzem, az utolsó negyven percben már csak az munkált bennem, hogy már csak ennyi van az évből… Azért az összetettnek és az egész szezonnak nagyon örülök.”

Rohács Réka végzett a legjobb helyen, 15. lett, rajta kívül Balogh Vivien küzdhet tovább a világbajnoki válogató keretében. Olasz Anna 17-ikként zárt, szerencsére, az összetett negyedik helye így sem forgott veszélyben, így ő is 20 ezer dollárral gazdagodott – méltó jutalom az Eb-ezüstöt és olimpiai 4. helyet hozó idény végére

 

FINA Világkupa-sorozat, 4. állomás

Férfiak

  1. Florian Wellbrock (német) 1:48:09.4, 2. Domenico Acerenza (ITA) 1:48:12.0, 3. Rasovszky Kristóf 1:48:23.6… 21. Betlehem Dávid 1:48:56.5… 24. Gálicz Péter 1:49:15.2… 32. Sárkány Zalán 1:51:06.6… 52. Kovacsics Márk 1:55.46.6

 

Az összetett végeredménye

  1. Rasovszky Kristóf 2550 pont, 2. Marc-Antoine Olivier (francia) 2400, 3. Niklas Frach (német) 1650, 4. Matteo Furlan (olasz) 1130, 5. Axel Reymond (francia) 1120

Nők

  1. Leonie Beck (német) 1:58:17.0… 15. Rohács Réka 1:59:26.3… 17. Olasz Anna 1:59:35.9… 19. Balogh Vivien 1:59:39.6… 28. Vas Luca 2:02:26.5… 34. Gál Kincső 2:04:35.7

Az összetett végeredménye

  1. Ana Marcela Cunha (brazil) és Oceane Cassignol (francia) 2300-2300, 3. Giulia Gabbrielleschi (olasz) 2050, 4. Olasz Anna 1498

 

Rasovszky Kristóf

„Fogalmam sem volt, mi történt Marc-Antoine-nal, azt hittem, előttem van, elment a többiekkel, és úgy gondoltam, negyedik lettem, bár tény, mintha csak két embert láttam volna a vége felé. Aztán a célban kérdeztem Domenicót, ki a harmadik, mondta, te, és akkor már sejtettem, hogy itt valami furcsa történt. Mondjuk érdekes, hogy Rio óta egyetlen nagyobb versenyen sem zártak ki senkit a sztárok közül, kicsit sajnálom Marc-Antoine-t, hogy ez vele épp itt történt meg, hiszen csak úgy nyerhettem meg az összetettet, ha belekeveredik valami malőrbe. Maga a verseny nem volt rossz, sikerült végig elöl maradni, ha nincs az az apró eltévedés – valamiért azt a bóját sosem sikerült normálisan belőnöm –, meg nem megyek ki az utolsó kör előtt még inni, akkor talán ott tudtam volna maradni Florianékkal, de hiába éreztem magamban az erőt, most nem volt meg az a sebesség, ami ahhoz kellett volna, hogy utolérjem őket. Ettől még nagyon boldog vagyok, az egész idényemben sikerült egy kiegyensúlyozott, magas szintet hozni, az összes versenyen az első ötben lenni, többnyire a dobogón, ami nagyon jó dolog.”

Hasonló bejegyzések