Briliáns versenyzéssel ezüstérmes lett a magyar váltó az Abu-Dhabiban rendezett nyíltvízi Világkupa első napján, 4×1500 méteren. Az Eb-n bronzérmes Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf kvartett simán megelőzte az olimpiai bajnok Florian Wellbrockkal felálló németeket, csak az Eb-címvédő olaszok bizonyultak náluk gyorsabbak.

A rövidpályás úszó világbajnoksághoz körített vizes fesztivál nyitányán egy 4×1500-as nyíltvízi váltó szerepelt a programban, és a mezőnyt elnézve egyértelműnek tűnt, hogy a májusi Eb dobogósai, azaz az olaszok, a németek és a magyarok számítanak itt is esélyesnek. A viadal aztán bőven igazolta a várakozásokat, a miénket pedig még felül is múlta, hiszen csupán néhány méteren múlt a magyar győzelem.

Már az sokat ígért, hogy az első körben Rohács Réka volt a legjobb a hölgyek között, és csupán 4.4 másodpercet kapott az ukránok első férfiúszójától. A második etapban aztán kissé elbizonytalanodtunk, minthogy a férfiakat bevető brit, portugál, brazil és kínai kvartett csaknem 50 másodperccel elhúzott, ám a hatodik helyen váltó Olasz Anna a vízből kijőve levezette, hogy semmi vész, sőt, az, hogy az olaszokkal eljöttek a németektől, az kifejezetten sokat ígér.

Tény, hamarosan Betlehem Dávid és Domenico Acerenza egészen elképesztő dolgot művelt: gyakorlatilag az első 500 méteren behozták a hatalmasnak tűnő hátrányt, aztán faképnél hagytak mindenkit, így a mindent eldöntő utolsó kör előtt eldőlt, hogy az elsőségről Gregorio Paltrinieri és Rasovszky Kristóf párbaja dönt.

A kihívás nem tűnt kicsinek: megverni a világ egyik legjobb ezerötszázasát, de Rasó saját bevallása szerint komolyan úgy gondolta, hogy képes lehet rá. Akadt egy pillanat a hajrában, amikor majdnem fel is ért a távon a medencében 2013 és 2017 között minden címet megnyerő Paltrinieri mellé, ám az olasz tudott újítani, és végül 2.6 másodperces előnnyel ért elsőként a célba. A 10km-en olimpiai bajnok, 1500-on világbajnoki címvédő német Florian Wellbrock behozta a németeket harmadiknak, de 36 másodperccel a mieink mögött – a végén mindenesetre nem akármilyen látvány volt, hogy a tokiói 10km-es maraton három dobogósa mosolyogva beszélget a vízben, mielőtt partra szálltak volna.

A jó kis viaskodáson túl egy szabad szemmel is jól kivehető összeget hozott a konyhára ez a teljesítmény: az olaszok 20, a magyarok 18, a németek 16 ezer dollárt kasszírozhattak – csütörtökön pedig jöhet az igazán komoly erőpróba, a Világkupa-sorozat utolsó 10km-es felvonása, és persze a rövidpályás úszó vb is elkezdődik a szomszédos Etihad Arénában.

 

FINA nyíltvízi úszó Világkupa, 4x1500m vegyesváltó

  1. Olaszország 1:06.49.1, 2. Magyarország 1:06:51.7, 3. Németország 1:07:29.0

 

Nyilatkozatok

 

Rohács Réka

„Nagyon jó volt ez a verseny, bár az első bóját majdnem benéztem, és elmentem egyenesen, de idejében kapcsoltam, igaz, ott még utolsó voltam. Aztán nem tudom, mi történt, megtáltosodtam, előjött a sprinter énem talán, vitt a víz, vitt a szívem, nagyon örülök, hogy a lányok között elsőnek adhattam át a váltót. Mindenki tökéletesen úszott, nagyon boldogok vagyunk az ezüsttel.”

 

Olasz Anna

„Most ugye kicsit más a rendszer, a pontonon várjuk a váltást, így amikor megláttam a kivetítőn Rékát, hogy elsőnek jön, elkiáltottam magam, hogy ’Let’s go’, amitől mindenki megijedt körülöttem… Nagyon örültem, hogy ennyire jól ment neki, ez még motiváltabbá tett, úgyhogy elég jól el tudtam úszni a fiúkkal, azt pedig teljesen jól sikerült megoldani, amit megbeszéltünk, hogy elsősorban az olaszokra és a németekre kell figyelnünk. Nem volt rossz látni, hogy a német lány egyre jobban lemarad, úgyhogy amikor ketten bejöttünk Giuliával (Gabbrielleschi), már tudtam, hogy ezt a két fiú innentől lerendezi.”

 

Betlehem Dávid

„Előtte megkaptam Gegétől (Gellért Gábor szövetségi kapitány), hogyha a lányokat nem előzöm meg, akkor ki se jöjjek a vízből. Szerencsére, el tudtam menni az olasszal, relatíve hamar befogtuk a lányokat, a végén ráadásul az óra szerint még elsőként is jöttem be. Nagyon jó verseny volt, örülök az ezüstnek, a világbajnokságon pedig csak még jobbak leszünk!”

 

Rasovszky Kristóf

„A lányok és Dávid nagyon jól megcsinálták, amit kellett, nekem már csak Gregoriót kellett volna megverni, és gondoltam, ez miért ne sikerülhetne. Én bárkinek a lábvizén elmegyek 1250-ig, aztán egy 250-es hajrában bármi lehet, de végül nem sikerült beelőznöm. Kábé ugyanazt csinálta, amit én vele Tokióban, folyamatosan keresztbe mozgott, nehogy bármelyik oldalon elmenjek mellette. Ehhez nagyon komolyan fel kellett volna jönnöm mellé, megpróbáltam, nem sikerült – mondjuk amikor az egyik lábtempójánál benyeltem a felrúgott vizet, a só nem igazán segített, örültem, hogy a levegővételt vissza tudtam rendezni aztán… Nem baj, ez most ezüst, jövő májusban, a vébén megpróbáljuk újra.”

 

 

Hasonló bejegyzések