Egy pillanatig nem volt kétséges, hogy Milák Kristóf nyeri a 200 pillangó olimpiai aranyérmét – minden idők harmadik legjobb idejét úszta, az 1:51.25-tel átadta Michael Phelps utolsó, ebben a számban tartott rekordját a múltnak (a 2008-as olimpiai csúcsot). Kenderesi Tamás sajnos 7 századdal lecsúszott a dobogóról, Hosszú Katinka pedig 7. lett 200 vegyesen – az elődöntők ugyanakkor remek kárpótlásként szolgáltak, hiszen Kapás Boglárka 3. idővel finalista 200 pillangón, Németh Nándor pedig 47.81-es országos csúccsal kvalifikálta magát a 100 gyors olimpiai döntőjébe – az első magyarként az 1964-es játékok óta!

Az nagyjából 2018 óta egyértelműnek látszott, hogy a 200 pillangó olimpiai aranyérmét Milák Kristóf kizárólag valami fatális baleset, félreértés vagy természeti katasztrófa esetén nem viszi el Tokióban. A járvány miatt idénre halasztott ötkarikás eseményen még szóba jöhetett egy pozitív koronavírus-teszt, de egészen kedd reggelig minden jel arra mutatott, hogy a világ- és Európa-bajnok nem csupán első lesz, de egy újabb bődületes idővel sokkolja az úszóvilágot. A korijamai edzőtáborban látott forma alapján az 1:49 sem volt kizárt, és Kristóf bevallottan arra készült, hogy megnyeri a maga különversenyét az 1:50.73-as, kozmikus világrekordját jelképező virtuális piros vonal ellen.

Aztán… A verseny napján egy ilyenkor minden apró rezdülésre ezerszázalékosan kihegyezett úszó esetében olyan katasztrófasorozat vette kezdetét, ami párját ritkító. A leendő bajnok teljesen belefeledkezett a szárazbemelegítésbe, edzője, Selmeci Attila így hiába várta a vizes ráhangoldásra – oda Kristóf csak 20 perccel később futott be a tervezettnél (a tréner megtanulta, hogy ilyenkor jobb nem szólni feszült tanítványához, ezért döntött úgy csak negyedóra után, hogy felkutatja). A versenymedencéhez az összes finalista közül utolsóként érkezett ki Milák, aki mindössze 15 percet tölthetett a vízben, a szokásos 1500-1800 helyett 500 métert melegített, majd az emiatt támadt befeszülésnek köszönhetően előbb az akkreditációját felejtette magával vinni, hogy aztán a sorozat betetőzéseként tíz perccel a rajt előtt szétszakadjon rajta a feszes úszónadrág, amit aztán a last call roomban cserélt le egy újra.

Az előző napokon diadalmas és nevetgélős bevonulásokat rendező favorit teljesen befeszülve vonult ki a rajtkőhöz, integetés és mosoly nélkül…

Mindennek fényében érdemes közelíteni ahhoz, hogy

  • 2.48 másodperces, azaz három testhossznyi előnnyel lett első;
  • megdöntötte Michael Phelps utolsó, a 200 pillangóban még élő rekordját, az 1:52.03-as olimpiai csúcsot, amit szuperdresszben úszott az amerikai fenomén, amikor Pekingben megelőzte Cseh Lacit
  • és az 1:51.25 minden idők harmadik legjobb eredménye – ennél csak Kristóf tudott jobbat, amikor a 2019-es vb-n úszta a világrekordot, illetve az idei Európa-bajnokságon elért győztes ideje (1:51.10).

Mégis – láthatólag bosszantották a történtek, ráadásul szívszorító módon Kenderesi Tamás 0.07 másodperccel lemaradt a bronzról, így aztán két bánatos magyar bandukolt a medenceparton, miközben a 8-as pályán ezüstöt szerző japán Honda úgy ünnepelt, mint ő lenne az olimpiai győztes…

Azért az eredményhirdetésre „összeszedte magát” Milák Kristóf, már mosolygott és integetett – elfogadta, hogy feltette a koronát eddigi pályafutására, 21 évesen.

A nap krónikájához tartozik még, hogy Hosszú Katinka 7. helyen zárt 200 vegyesen, Kapás Bogi ugyanakkor újabb éremesélyt készített elő azzal, hogy a 3. idővel kvalifikált 200 pillangón. No és persze ott van Németh Nándor parádés országos csúcsa (47.81), amivel sikerült megvalósítania nagy álmát: bekerült az olimpiai döntőbe is a vb és az Eb finálék után. Nem kis fegyvertény: magyar úszó utoljára itt, Tokióban volt finalista a királykategóriában, még Dobay Gyula, 1964-ben.

 

Nyilatkozatok

 

Milák Kristóf

„Amikor a dresszem elszakadt, akkor tudtam, hogy annyi a világcsúcsnak… Ez annyira kivesz a fókuszból, bármi ilyen… Akár a szemüveggel, vagy a sapkával történik valami – az a halálunk. Nekem is… Nem, nem akarom azt mondani, hogy elégedetlen vagyok, de mondtam, hogy szeretnék egyéni csúcsot… Persze az is igaz, amivel vigasztaltak, hogy azt még megúszhatom akár három nappal a hazaérkezés után mondjuk Kecskeméten, most pedig mégiscsak elmondhatom magamról, hogy olimpiai bajnok vagyok. Megnéztem az érem súlyát – azt gondolom, nagyon sokat nyom, legalább annyit, mint amennyi energiát fektettek belém a családtagjaim, az edzőm, és mindenki, aki segít nekem. Mostantól csak a száz pille foglalkoztat, aztán jöhet két hónap víz nélkül, és utána eldöntöm, merre tovább. De a száz most mindennél fontosabb.”

 

Selmeci Attila, Milák Kristóf edzője

„Megmondom őszintén, komolyan azon gondolkodom, hogy ezentúl egy testőr kell Kristóf mellé, egy állandó kísérő, aki ilyenkor figyelmezteti, ha kezdenek nagyon elcsúszni a dolgok. Én direkt nem akartam megzavarni, elég sok ideje dolgozom vele ahhoz, hogy tudjam, ilyenkor egy rossz mondat még tovább növelheti az egyébként is meglévő verseny előtti feszültséget. Kristóf nagyon magabiztos volt, amivel nincs baj, de az idősebb, több olimpiát megjárt úszók nem véletlenül mondták neki az elmúlt napokban, hogy figyeljen oda, mert bármekkora esélyes, bármilyen nagy versenyeket nyert is, az olimpiai döntő napja semmi máshoz nem fogható, azaz nagyon észnél kell lenni. Ez most egy tanulság volt – miközben azért ne feledjük el, hogy végül is mégiscsak olimpiai bajnok lett, olimpiai csúcsot úszott, ami mindent egybevéve csodálatos eredmény.”

 

Kenderesi Tamás

„Nagyon el vagyok keseredve, mert egyértelműen érmet akartam. Bosszantó a különbség, a hét század, bosszantó, hogy nem tudtam az egyéni csúcsom közelébe kerülni, egy 1:53-as időt jönni. Chadre (le Clos) figyeltem végig, az volt bennem, hogy őt fogom, biztosan érmes vagyok. Sikerült megelőznöm, nem gondoltam, hogy a túlsó pályákon, pláne a nyolcason elém tudnak kerülni.”

 

Németh Nándor

„A második száz sokkal jobban sikerült, mint az előfutam, ezen múlott, hogy sikerült bekerülnöm a fináléba. Mondhatom, ezzel teljesült az álmom, holnap úgy állok fel a rajtkőre, hogy innentől már minden csak extra jutalom!”

 

Hosszú Katinka

„Azért sem nagyon akartam mondani semmit eddig, mert nem akartam megalapozatlanul beszélni, és őszintén szólva most sem igazán tudom, hogy miért megy ilyen rosszul. Eddig próbáltam erősen kezdeni, ma lazábban akartam, hogy maradjon erő a táv második felére – ez sem működött. Most semmi sem, ez egyértelmű, de a konkrét okokat nem látom egyelőre. Azt gondoltam, sokkal jobb formában vagyok, a kétszáz pillangóról is azért léptem vissza, mert azt láttam, hogy elég szoros a kettővegyes eleje, és úgy hittem, ha előző este pihenek úszás helyett, akkor érmet tudok nyerni. Látszik, ettől nagyon messze voltam sajnos. Sok minden jár a fejemben, nyilván lehet beszélni a pandémiáról, hogy ott megtört valami. Igazából egy hét év alatt tökéletesen bejáratott folyamat szakadt ott meg nagyon hosszú hónapokra, és aztán hiába kezdtem újra, hiába akartam újra feszegetni a határaimat, ez nem volt ugyanaz, mint amire addig teljesen ráálltam. Versenyek nélkül nekem nem megy, azaz edzhetek én keményen, meg most öt kilóval vagyok könnyebb, mint a májusi Eb-n, a forma nagyon nem ugyanaz, mint amikor versenyről versenyre építkeztem. És ehhez jön az, hogy 2:08.5-tel lehet olimpiát nyerni, amit én világkupákon is megúsztam olykor… Így még nehezebb megemészteni az egészet. Természetesen a kétszáz háton el fogok indulni, ennyivel tartozom magamnak, meg mindenkinek – szenvedés lesz, de végig kell mennem ezen a folyamaton.”

 

Kapás Boglárka

„Örülök, hogy reggel ilyen jó időt sikerült úsznom, a harmadik hely teljesen megfelel, igazából minden úgy történt, ahogy akartam és amire készültünk. Hogy a kínai lány ennyivel előbb van, az sem meglepő, ez is teljesen be van építve a tervekbe, tudom, hogy száznál a döntőben is előrébb lesz, talán nem is kevéssel. Aztán jön a verseny érdemi része, a második száz. Ez lesz az olimpiai finálé, ami egy másik verseny, teljesen speciális, a maga összes feszültségével, tétjével, meglátjuk, ez kiből mit vált ki. Az biztos, én jönni fogok a végén, mint eddig mindig, és kiderül, ez mire lesz elég.”

 

Phelps Miláknak: „Lenyűgöző látni téged élőben!”

 

Két éve Michael Phelps a NY Times-nak nyilatkozva dicsőítette a 2009-es világrekordját megdöntő Milák Kristófot – most élőben nézte végig, amint Kristóf olimpiai bajnok lesz, és megdönti az utolsó, ebben a számban még Phelps által tartott rekordot, a 2008-as pekingi olimpiai csúcsot.

És a valaha volt legnagyobb egy Insta-posztban gratulált azonnal az újdonsült olimpiai bajnoknak. „Szép úszás, @swimilak” írta címben, majd így kommentálta minden idők harmadik legjobb kettő pillés idejét: „Lenyűgöző téged látni élőben! Lenyűgöző utolsó 100 méter!”

Hasonló bejegyzések