A szerda esti előfutamokból Cseh Lászlónak (200m vegyes) és Telegdy Ádámnak (200m hát) sikerült továbblépnie, a női 4×200-as gyorsváltónk pedig kiharcolta a finálét. Kós Hubertnek és Békési Eszternek sajnos csak egy úszás adatott Tokióban.

Magyar úszótörténelem íródott, elvégre Cseh László az első magyar férfiúszó, aki ötödik olimpiáján is rajthoz állt ma. A 35 éves legenda 200 vegyesen azért megmutatta, még igenis oda tudja tenni magát, saját futamában második lett, összességében 10. (1:57.51), de cseppet sincs messze a többiektől, a negyedik, 400-on olimpiai bajnok Chase Kalisz is csak 0.13-mal jött jobbat nála. Annál nagyobb bánat, hogy Kós Hubert sajnos nem tudott a májusban, Budapesten felállított junior világcsúcsának közelébe úszni (1:56.99), bármilyen 1:57-es idő garantáltan középdöntőt ért volna, a 18 esztendős ifjú azonban ezúttal 1:58.47-ig jutott, amivel a 20. helyen zárt.

Férfi 200 háton Telegdy Ádám teljesítette a kötelezőt (1:57.70), és a 14. helyen jutott a második körbe. Békési Eszternek nem lehettek vérmes reményei 200m mellen, végül 25-ikként zárt (2:26.89).

A 4×200-as női gyorsváltónál döntőt szeretett volna mindenki, ám ez komolyabb kihívásnak tűnt, hiszen Késely Ajnán kívül Jakabos Zsuzsannának, Verrasztó Evelynnek és Veres Laurának is ez volt az első úszása Tokióban. Ám tettek arról, hogy ne az egyetlen legyen: mindannyian megtették a magukét – a 15 éves Veres Laura 1:57-es második száza állította biztos pályára a kvartettet –, így a 8. helyen kvalifikálták magukat a holnap reggeli fináléba.

 

Nyilatkozatok

 

Cseh László

„Alapvetően nem volt ez rossz úszás, az elejével még elégedett is voltam, a végére viszont már kicsit elfáradtam, de annak örülök, hogy sikerült a továbbjutás. Holnap még egyszer nekimegyek, talán meg tudom csinálni. A reggel érdekes lesz, mert nem lehet sokat aludni, korán kell kelni, mondjuk én ebben előnyben vagyok, mert amúgy is korán szoktam, elvégre a ilyen öreg embereknek már nem kell annyi alvás… Mindenesetre vehetjük úgy is, hogy fél nappal meghosszabbítottam az úszókarrieremet!”

 

Telegdy Ádám

„Érzésre nagyon jó volt ez, függetlenül attól, hogy az idő lehetne azért jobb, mert végül is csak azt nem sikerült elkerülni, amit kértek tőlem, hogy kikerüljek egy szélső pályára. Most ott leszek, aztán meglátjuk, hogy reggel mire leszek képes. Mondom, ez ma érzésre tényleg jó volt, könnyed, remélem, holnap sem lesz másképp, aztán ebben benne van az is, hogy néhány tizeddel még akár gyengébb is lesz, de az is, hogy másfél másodperccel jobb. Mindenestre az én számom (Kapás) Bogi döntője előtt van, azaz teljesen rá tudok koncentrálni.”

 

Késely Ajna

„Azért az bennünk volt, hogy mindenképpen döntőbe szeretnénk kerülni, és ez sikerült. Nem volt könnyű, hiszen rajtam kívül mindenkinek ez volt az első úszása, de ehhez képest szerintem nagyon-nagyon jól sikerült, a lányok mindent kiadtak magukból, és végre nekem is sikerült egy elfogadható időt úszni, ami az utóbbi időben nem volt jellemző rám a váltóban.”

 

Jakabos Zsuzsanna

„Nagyon vártam már, hogy végre úszhassak, és nagyon örülök, hogy sikerült a döntő. Nyilván nem könnyű elsőre rögtön váltót úszni, és abban is elsőként úszni, ilyenkor az ember azért keresi a ritmust, amit máskor már megszerez az egyéni számokban, de végül is mindannyian hoztuk azt, amit ebben a helyzetben kellett.”

 

Verrasztó Evelyn

„Igen, ahogy Zsu is mondta, nem volt könnyű így először úszni, de úgy gondolom, mindenki kiadott magából mindent, és így holnap újra neki lehet menni. Mindenki várja a reggelt, szerintem jók lehetünk akkor is.”

 

Veres Laura

„Csodálatos érzés 15 évesen itt lenni az olimpián, és úszni a magyar csapatért. Nagyon-nagyon vártam már ezt a váltót, és hihetetlenül boldog vagyok, hogy megvan az, amiért jöttünk. Örülök, hogy tudtam segíteni a csapatnak, mindenki nagyon jót ment, remélem, holnap talán még jobb is sikerülhet.”

 

Kós Hubert

„Nem vagyok elégedett ezzel az úszással. Kicsit gyorsabban kezdtük talán, mint terveztük. Az edzőmmel még át kell beszélnem a részleteket, mert most nem igazán tudnám felidézni, hogy mi miatt nem sikerült jó időt jönnöm. Valószínűleg a formaidőzítéssel is kell majd foglalkozunk, mert nem egy ilyen eredmény miatt jöttem Tokióba.”

 

Békési Eszter

„Egyéni csúcsot szerettem volna úszni, de nagyon elmaradtam tőle, amit sajnálok. Szerintem túlzottan ideges voltam, pedig a korábbi napokon nem voltam feszült, de most, ahogy közeledett a rajt, azért az nyomot hagyott a hangulatomon. Az olimpia tényleg más, mint a többi verseny.”

Hasonló bejegyzések