Kapás Boglárka kétszáz pillangón, Németh Nándor pedig száz gyorson jutott tovább könnyedén – Bogit a holnap reggeli középdöntőben sem féltjük, Nándinak viszont bravúr kell a fináléhoz.

 

A negyedik előfutamos estén nem ért bennünket nagyobb meglepetés: Kapás Boglárka kétszáz pillén könnyed úszással vett részt az ismerkedési esten, ahol nem igazán vette le senki az álarcát, elvégre az igazi esélyesek – talán csak a nagyobb sebességen zakatoló kínai riválist leszámítva – 2:08-as libegéseket mutattak be. Világbajnokunk sem volt kivétel, 2:08.58-cal az ötödik helyen zárt – míg Hosszú Katinka úgy döntött, inkább a 200 vegyes holnapi fináléjára tartogatja az erejét.

Száz gyorson már kőkemény pörgés zajlott, más kérdés, hogy igazából senki sem mutatott csúcssebességet, az eleje 47.7-nél állt meg, ami a váltóban látott spricceléseket látva kissé meglepőnek hatott. A nagy esélyes Caeleb Dressel mellett úszó Németh Nándornak nem okozott gondot a kvalifikáció (48.11, 9. hely) – Szabó Szebasztián ugyanakkor 48.51-gyel sajnos csak 20. lett. A mezőny sűrűségére jellemző, hogy bár 0.07-re volt a 16-iktól, de még így beékelődött közé és az utolsó középdöntős közé három ember.

Az olimpiai programban debütáló 800 gyorson Kalmár Ákos melegített a fő számára, 1500-ra, 7:55.85-tel a 22. lett, az ideje nem vidította fel, tapasztalatszerzésre viszont kiváló volt ez az alkalom.

A 4×200-as gyorsváltó ezúttal Holló Balázst, Zombori Gábort, Kozma Dominikot és Márton Richárdot vonultatta fel – Németh-tel és Milák Kristóffal talán lett volna esély a fináléra, ám nekik az egyéni számaik miatt most nem lehetett jelenésük. Így viszont hiába pakoltak bele mindent a legények, az eredetileg az órán szereplő idővel sem tudtak volna továbblépni, elvégre a futamukban hatodikként értek a falhoz. Az azonban már féltávnál sejthető volt, hogy mindezt nem őrzi meg az emlékezet, Kozma ugyanis durván rosszul váltott (–0.14 másodpercre, –0.03 a toleranciahatár), így menthetetlenül kizárták a csapatot.

 

Nyilatkozatok

 

Kapás Boglárka

„Most az volt a fontos, hogy egy kicsit érezzem a versenyt, de ne hajtsam ki nagyon magam – ezt sikerült teljes mértékben megvalósítani. Igaz, ahogy nézem, a többiek is pont ezt csinálták a kínai lány kivételével, igaz, azt is pontosan tudjuk, hogy ő végig így fog nyomulni. Most az a legfontosabb, hogy gyorsan levezessek, és aztán regenerálódjak holnapig. Számomra nem probléma a reggeli úszás, évek óta úgy edzek, hogy a reggeli a laktát-terhelés, ami a kétszáz pille alapja, azaz úgy gondolom, ez elvben nem probléma. Ettől függetlenül a többiek folyamatosan azt mondják, hogy az előfutam másnapján elég gyötrelmes az úszás, hát kíváncsi vagyok, nálam ez miként jön majd le.”

 

Németh Nándor

„Az egyértelműen látszik, hogy ’sajnos’ egyre többen tudják ezt a száz gyorsot úszni, és egyre gyorsabbak lesznek. Ez a 48.11 úgy nagyjából kielégítő, most az elődöntő volt a lényeg, ez nem is jelentett gondot, a döntőért azonban már nagyon komoly csata lesz. Számomra most egyértelmű, hogy 47-es idő kell, én nem vagyok egy nagy reggeli úszó, de bele fogok adni nyilván mindent, hogy ez meglegyen. Azt sem könnyű kiszámolni, hogy ki mire lesz képes reggel, mert az látszik, hogy eléggé össze-vissza úsznak az emberek. És persze az sem kizárt, hogy azért a fáradtság is kezd belejátszani, mert a váltó alapján legalább tíz embert mondtam volna, hogy most 47-et jönnek, és abból is a jobbat, ehhez képest tán hatnak jött össze, és mindenki 47 végét úszott. Szóval nem lesz egyszerű, de én nagyon azon vagyok, hogy még kettőt tudjak úszni itt.”

 

Szabó Szebasztián

„Kicsit sajnálom, egy 48.2-t azért vártam volna magamtól, azzal bent is lettem volna. Persze, nem erre készültem elsősorban, hanem a száz pillére, de azért nem lett volna rossz legalább egy középdöntő. Nem bánkódom emiatt, a váltó így is elég jó volt, és a pillangón még szeretnék jól úszni.”

 

Kalmár Ákos

„Jól esett az úszás, de az időnek nem örültem, így elégedett sem vagyok. Nem vagyok nagy hajrás, viszont azt most pont egész jónak éreztem, mivel az utolsó 100-on végig tudtam lábazni. Úgy tűnik, utazó sebességnek gyorsabb tempó kell.”

 

Kozma Dominik

„Gyurta Dani legszebb váltós napjait sikerült felidéznem, sajnálom… Azt kérték, 1:47.5-ös átlagokat jöjjünk, ezt mindannyian teljesítettük. Balázs óriásit úszott, Gábor 1:47.2-t jött, ez is elképesztő, a végén ugyanilyet Ricsi, ha jól számoltuk, ami megint szenzációs, most én sem pusztultam el 120-nál, azaz amit lehetett, megtettük. Az látszik, hogy ezzel még a kiugrás nélkül sem tudtunk döntő közelbe menni, mert a világ valami egészen hihetetlen módon gyorsul, tizenévesek szórják az 1:45, 1:44-eket, őrült módon megtanult mindenki kétszázat és négyszázat úszni.”

 

Márton Richárd

„Mindenki odatette magát és a maximumot nyújtotta. Azt nagyon sajnáljuk, hogy ez hivatalosan nem marad meg, mert a csapat neve mellett a DSQ áll az eredményeknél. Ettől függetlenül úgy gondolom, van perspektíva ebben a váltóban, sok munkával elérhetjük, hogy a következő olimpián is ott legyünk, és egy igazán jó eredményt érjünk el.”

Hasonló bejegyzések