A 17 esztendős Kós Hubert szerda este egy olimpiai A-szinttel, csütörtök délelőtt pedig pályafutása első felnőttbajnoki címével jelezte: megérkezett a magyar úszóelitbe. Késely Ajna a 800 után a 400 gyorsot is simán megnyerte, míg a férfiaknál nyolc századmásodperc döntött a 400 aranyáról.

Nyáron egy akkor még nem hitelesíthető ötkarikás A-szinttel robbant be a felnőttek közé Kós Hubert 200 vegyesen (a nyári Négy Nemzet viadal nem volt olimpiai kvalifikációs verseny), most pedig két újabb elsőrangú úszással jelezte: lesz, aki tovább viheti a magyar vegyesúszó-hagyományokat. A 17 esztendős ifjú szerda este immár „visszavonhatatlanul” teljesítette az A-szintet, bár kissé morózus volt, mert a junior Európa-csúcsot is meg akarta dönteni, de nem tudott 1:57-es időt úszni („mindössze” egy 1:58.31-es egyéni rekordot). Ezek után csütörtök délelőtt annak tudott (mérsékelten) örülni, hogy megszerezte első magyar felnőttbajnoki címét.

Jó napjuk volt a győrieknek, hiszen Szabó Szebasztián magabiztosan húzta be az 50 pillangót, Sebestyén Dalma a női 200 vegyest, női kvartettjük pedig a 4×200-as gyorsváltót.

Négyszáz gyorson pazar párharcot vívott Holló Balázs és Zombori Gábor, az egriek kiválósága végül 0.08 másodperccel előzte meg a szám junior világbajnokát. A hölgyeknél izgalommentesen zajlott a finálé, Késely Ajna erőlködés nélkül gyűjtötte be újabb aranyérmét. Szintén a nőknél az ötven pillangón Ollé Mónika remekelt, a mezőny egyetlen 27 másodpercen belüli idejével győzött.

Végül egy világbajnokokkal kapcsolatos egészségügyi gyorsjelentés: Kapás Boglárka ismét kiválóan érzi magát (az autoimmun-betegség velejárója, hogy csak időnként „csap le”, aztán elvonul), azaz folytatja a versenyzést az ob-n. Milák Kristóf a kétszáz után ötvenen is ezüstérmes lett, mint mondta, ez a viadal afféle tesztelésként szolgál, mert egyelőre a koronavírus-fertőzéssel járó utóhatásokkal küszködik, ami jelentősen lassítja önmaga utolérését (bővebben lásd nyilatkozatát alább).

 

Ob, szerdai döntők – magyar bajnokok:

 

Férfiak

400m gyors: Holló Balázs (Eger) 3:49.44

50m pillangó: Szabó Szebasztián (Győr) 23.19

200m vegyes: Kós Hubert (UTE) 1:59.01

4x200m gyors: BVSC-Zugló 7:35.66

(Németh Nándor, Aleksandr Povarnytsin, Csicsáky Péter, Bernek Péter)

 

Nők

400m gyors: Késely Ajna (Kőbánya SC) 4:13.11

50m pillangó: Ollé Mónika (Stamina TK) 26.89

200m vegyes: Sebestyén Dalma (Győr) 2:13.22

4x200m gyors: Szegedi Úszó Egylet 8:16.51

(Pádár Nikoletta, Fábián Bettina, Fábián Fanni, Vas Luca)

 

Nyilatkozatok

 

Holló Balázs, 400m gyors, aranyérem

„Jobb időt szerettem volna, de a bajnoki cím kárpótol mindenképp. Reggel nem olyan könnyen hangolódom rá az úszásra, ezért egy kicsit komolyabban megnyomtam a bemelegítést, többet úsztam és intenzívebben, meg is fáradtam picit, ezért kellett leülnöm egy percre a medence mellett. Remélem, lesz alkalmam még javítani az időn egy olyan versenyen, ahol délután lehet úszni, és amelyikre ugyanígy rákészülünk.”

 

Késely Ajna, 400m gyors, aranyérem

„Általában szeretem önmagamhoz mérni magam, ezért nem vagyok teljesen elégedett ezzel az idővel, viszont technikailag ez az úszás sokkal jobb volt, mint a nyolcszáz. A győzelemnek mindenképpen örülök, egyetlen sikert sem szabad lebecsülni. Volt egy időszak, amikor nagyon telítődtem a gyorsúszással, ezért fordultam a hát, a pillangó és a vegyes felé, de mostanra úgy érzem, megint visszaálltam a megfelelő hullámhosszra.”

 

Kós Hubert, 200m vegyes, aranyérem

„Igazából tegnap este szerettem volna 1:58 alá menni, mert akkor akár a junior Európa-csúcs is meglehetett volna, ez sajnos nem sikerült, úgy éreztem, a gyorsba nem tudtam már azt az erőt beletenni, amit terveztem. Most az 1:59.01 így reggel nem rossz, de csak annak tudok örülni, hogy megnyertem a bajnokságot. Nyilván még bennem volt a tegnapi úszás, ez most 150-ig esett jól, vagy lehet, hogy csak százig, mindenesetre egyértelműen rá kell készülnünk arra, hogy reggel is jól tudjak úszni. Fél év van az olimpiáig, ott az elődöntő és a döntő is reggel lesz, azaz mindenképp rá kell hangolódni arra, hogy akkor legyek képes a maximumra. Hogy mikor fogtok mosolyogni látni egy verseny után? Majd ha világcsúcsot úszom.”

 

Szabó Szebasztián, 50m pillangó, aranyérem

„Azért más ötvenes medencében úszni, mint rövidpályán. Ott hiába kerültem közel a világcsúcshoz az ISL-ben, azért még mindig azt érzem, hogy messze vagyok a csúcsformámtól. Különben is, mivel az ötven nem olimpiai szám, nekem most a százra kell koncentrálnom, és a váltóban is éreztem tegnap, hogy még az utolsó néhány méter nem úgy megy, ahogy szeretném, és ez ma a rövidebb távon is ugyanígy volt.”

 

Milák Kristóf, 50m pillangó, ezüstérem

„Igazából magam miatt indultam el ezen az országos bajnokságon, elsősorban azért, hogy felmérjem a károkat, amit a Covid-fertőzés okozott. Azon túl, hogy tényleg sok izmot veszítettem, például a karjaim még csak nem is hasonlítanak arra, ahogy tavaly néztek ki, ugyanazt érzem, amit sok más sportoló, aki átesett ezen a betegségen, hogy hosszan tartó utóhatások vannak. És ez nem egyenlő azzal, mint amikor kihagysz valami miatt több hetet, és aztán edzetlennek érzed magad, mert azon lehet segíteni. Ez valami más, valami nagyon furcsa fáradtság, aminek a konkrét testi okait eddig nem tudták megállapítani, úgyhogy szerintem megyek újra kivizsgálásokra. Aztán ha tényleg nem más, mint az edzetlenség, akkor talán megnyugszom, mert inkább legyen ez, minthogy próbálok pörögni ezerrel, de van valami rejtélyes betegségem. Ettől függetlenül a százat nagyon várom, az finom kis mulatság lesz!”

 

Ollé Mónika, 50m pillangó, aranyérem

„A tegnap esti időmmel elégedett vagyok, most pedig azzal, hogy sikerült megnyernem az aranyérmet.”

 

Sebestyén Dalma, 200m vegyes, aranyérem

„Annak örülök, hogy reggel sikerült javítani az időmön, mert ilyenkor sosem tudtam 2:15 alá menni. Ezen dolgozni kell még a jövőben is, mert a nagy versenyeken muszáj bírni azt, hogy egymás után kell jókat úszni.”

Hasonló bejegyzések