Lelkileg és fizikailag is megfelelő állapotba került Kapás Boglárka a szerdai rosszullétét követően, így 400 vegyesen meg is nyerte a bajnoki címet. A férfiaknál Verrasztó Dávid trónja megingathatatlan, és a többi számban is a favoritok diadalmaskodtak.

Németh Nándor csütörtök este robbantott, szokása szerint: akárcsak tavaly, idén is megdöntötte az országos csúcsot az ob-n 100 gyorson – ráadásul ezúttal egészen közel járt az álmai netovábbját jelentő 47-es időhöz (48.08). Azt ugyanakkor ő is hangsúlyozta: sokat kell még dolgozni azon, hogy reggel is élesre töltve tudjanak úszni – hiszen Tokióban akkor rendezik az elődöntőket és a finálékat –, mert bár egyedül jött 49-en belül, de a döntőt „csak” 48.67-tel tudta abszolválni. Igaz, így is egymás után negyedszer lett a szám magyar bajnoka – ellentétben a hölgyeknél győzdelmeskedő Gyurinovics Fannival, aki megannyi váltóarany után először lett nagypályán felnőtt egyéni magyar bajnok.

A napindító két slágerszámban a két nagy esélyes remekelt. Verrasztó Dávid pillanatnyi kétséget sem hagyott afelől, hogy túl a harmincon még mindig ő a 400 vegyes hazai ura, az ifjú trónkövetelők, Sós Dániel és Kós Hubert, illetve Gyurta Gergely másodpercekkel mögötte ért célba.

A hölgyeknél jóval izgalmasabban alakult Kapás Boglárka és Mihályvári-Farkas Viktória párharca, utóbbi a táv második felében még a vezetést is átvette, ám az újfent megfelelő egészségi állapotnak örvendő világbajnok gyorson végül behúzta az elsőséget.

A 200-as számokban ugyanazok végeztek az élen, mint tavaly márciusban Debrecenben: háton Telegdy Ádám és Burián Katalin, mellen pedig Békési Eszter és Horváth Dávid. Utóbbi legalábbis a magyarok közül ért elsőként a célba, a versenyt a Jövő SC-be erre az eseményre leigazolt osztrák Christopher Rothbauer nyerte meg.

A váltókban a győriek ezúttal a mixed vegyest és a férfi gyorsváltót vitték el, a női 4×100-on viszont a szegediek megtörték a győriek sikersorozatát, és a 4×200 után a sprintváltóban is övék lett az aranyérem.

 

Ob, szerdai döntők – magyar bajnokok:

 

Férfiak

100m gyors: Németh Nándor (BVSC-Zugló) 48.67

200m hát: Telegdy Ádám (Kőbánya SC) 1:56.82

200m mell: Christopher Rothbauer (Jövő SC) 2:12.12

Legjobb magyar: 2. Horváth Dávid (Kőbánya SC) 2:13.16

400m vegyes: Verrasztó Dávid (Jövő SC) 4:15.71

4x100m gyors: Győri Úszó SE 3:20.83

(Gyárfás Bence, Balog Gábor, Lobanovszkij Maxim, Szabó Szebasztián)

 

Nők

100m gyors: Gyurinovics Fanni (Vasas SC) 55.45

200m hát: Burián Katalin (BVSC-Zugló) 2:08.92

200m mell: Békési Eszter (Egri ÚK) 2:28.31

400m vegyes: Kapás Boglárka (UTE) 4:42.06

4x100m gyors: Szegedi Úszó Egylet 3:48.14

(Pádár Nikoletta, Fábián Fanni, Fábián Bettina, Vas Luca)

 

Mixed

4x100m vegyes: Győri Úszó SE 3:55.67

(Balog Gábor, Sebestyén Dalma, Jakabos Zsuzsanna, Szabó Szebasztián)

 

Nyilatkozatok

 

Verrasztó Dávid, 400m vegyes, aranyérem

„4:14 volt a terv, végül is közel voltam hozzá, azt pedig már száznál láttam, hogy nagyjából rendben vagyok. Az ISL alatt elfáradtam, ezt nem tagadom, az első három verseny teljes rendben volt, a negyedik már kevésbé, az ötödik meg kampó. Próbáltam edzeni, de a napi öt kilométer nem nyolc, ami nekem kellett volna. Azért élveztem a versenyzést, most majd visszaállok a rendes munkába, aztán nyomom, mert talán látszik, hogy rendben van a súlyom és a felkészülésem is.

 

Kapás Boglárka, 400m vegyes, aranyérem

„Csak szerda reggel éreztem rosszul magam sajnos, de azóta egyre jobban állapotba kerültem, úgyhogy mondtam az edzőmnek, bevállalom a négyvegyest. Örülök, hogy így sikerült, a győzelemnek is, az időnek is, meg annak is, hogy egy tök jó versenyt sikerült megnyernem. 4:38 az egyéni csúcsom, az előfutamban 41-et jöttem, most 42-t, azaz csúcs plusz három és négy másodperc, ez szerintem teljesen jó, pláne, hogy a négyszáz elég hosszú, és én elsősorban a kétszáz pillangóra készültem.”

 

Németh Nándor, 100m gyors, aranyérem

„Az a kilenc század, ami a 47-es időhöz hiányzott tegnap este, még mindig bánt kicsit, mert azt azért tudni lehetett, hogy a reggel az reggel, azaz nem igazán lesz sanszos a csúcsdöntés most. Persze, elkezdtünk erre készülni, hiszen az olimpián is reggel kell majd jól úszni, és ha bejutok az elődöntőbe, akkor ott még mindig legalább öt tizedet kell gyorsulnom a reggeli egyéni legjobbamhoz képest, ha 47-et akarok, meg döntőbe kerülni. Szeptembertől reggelenként úszunk erősen épp emiatt, de azért még nagyon rá kell állítani a szervezetet erre, mert egyelőre a teljesítőképesség továbbra is délután a jobb.”

 

Gyurinovics Fanni, 100m gyors, aranyérem

„Elsősorban a győzelemnek örülök, nem az időnek, mert jó lett volna 55 alatt jönni, de ez este sem sikerült, délelőtt pedig egyelőre nem annyira kivitelezhető…

Dolgozunk tovább, remélem, legközelebb az idő is rendben lesz.”

 

Horváth Dávid, 200m mell, ezüstérem (legjobb magyar versenyző)

„Tegnap délután és most is 2:13-at jöttem – az előfutam nagyon rossz volt, reggel viszont nagyjából rendben van ez az idő. Van hová fejlődni, ez egyértelmű, ezért is örülök, hogy versenyezhetünk, mert kiderül, min kell még javítani.”

 

Békési Eszter, 200m mell, aranyérem

„Jobbat úsztam, mint tegnap délután, és az utolsó ötvenen is sikerült robbantanom és ezzel nyernem is. Ez egy kicsit meglepett, hiszen a felkészülésem nem úgy telt, ahogy terveztük, így még inkább boldog vagyok.”

 

Telegdy Ádám, 200m hát, aranyérem

„Az előfutamban szerettem volna legalább fél másodperccel jobbat, ez a mostani teljesen rendben volt, még soha nem úsztam reggel 1:56-os időt. Mivel a száz nagyon jól sikerült, most a kétszázra elég magabiztosan álltam oda, talán egy picit túl magabiztosan is, ezért kezdtem el annyira erősen, bő másfél másodperccel volt jobb a száz, mint korábban bármikor, viszont a végére csak egy tized maradt. Ha kicsit higgadtabban csinálom, és hat-hét tizeddel lassabban kezdem el, akkor a vége is más. Emiatt vagyok kicsit elégedetlen, mert egyébként a győzelem és a reggeli idő teljesen rendben van.”

 

Burián Katalin, 200m hát, aranyérem

„Most pont fordítva csináltam, mint a száznál, délután tartalékoltam kicsit, hogy a döntőben jó lehessek, és ez be is vált, mert még soha nem úsztam reggel ennyire jó időt. Ezért nagyon hálás vagyok az edzőmnek, Plagányi Zsoltnak. Még nem vagyok megfelelő formában, lelkileg sem voltam topon az utóbbi időben, most viszont kezd egyre jobban összeállni minden.”

 

Hasonló bejegyzések