Az előző napi ezüstérmek után a zárónapon igazán elemében volt Milák Kristóf: 40 percen belül megnyerte a 200 gyorsot és a 100 pillangót, utóbbit olyan idővel, amellyel bronzérmes lett volna a tavalyi kvangdzsui világbajnokságon. Rajta kívül Késely Ajna is duplázott, ő a 200 és az 1500 gyors megnyerésével tette ismét teljessé aranykollekcióját (összesen négy egyéni számban győzött Kaposvárott).

Milák Kristóf sokadszor is elképesztette saját edzőjét: Selmeci Attila már a 200 gyors után azt magyarázta, hogy Kristóf jelenlegi állapotában egészen elképesztő teljesítmény volt ennek a számnak a megnyerése, bő kéttized másodperccel javította meg az egyéni rekordját. „Annyira érzi a ritmust, annyira okosan úszik, hogy az hihetetlen” összegzett a mester, aki aztán szintén elkerekedett szemmel figyelte, amint tanítványa lazán bedob egy 51.07-es száz pillangót. Ez már tényleg földönkívüli produkció volt az ob utolsó napján a koronavírus utóhatásaival küszködő klasszistól, elvégre Milák ereje teljében 51.26-tal lett negyedik tavaly nyáron a koreai vb-n, ezzen az idővel övé lett volna a bronz, 2018-ban pedig az Eb-ezüst (Glasgow-ban még 51.51-et úszott).

Késely Ajna is duplázott a zárónapon, előbb az 1500, majd a 200 gyors elsőségét gyűjtötte be, így ismét elérte a mesternégyest, hiszen korábban győzött 400-on és 800-on is. 50-100-as duplát csinált Szilágyi Csaba mellen és Burián Katalin háton (ma az egyhosszos aranyakat vitték el). Sztankovics Anna az ötven mell megnyerésével vigasztalódott a hosszabb távokon elmaradt sikerek után.

Furán alakult a száz pillangó fináléja: az ob legszorosabb versenyében Sebestyén Dalma egyetlen századdal előzte meg Verrasztó Evelynt – hogy aztán a B-döntőben Kapás Boglárka a nap legjobb idejét érje el. Miután a 200-as világbajnok kissé lazán vette az előfutamot, nem sikerült a legjobb nyolc közé kerülnie péntek este, így aztán magának bizonyított a B-fináléban, amikor 11 századdal jobbat úszott a bajnoknál (de az arany természetesen Sebestyén Dalmaé).

A férfiaknál Bohus Richárd bizonyította, hogy bár sem testalkatilag, sem másképp nincs formában, azért a hátúszó sprintszámban továbbra sincs párja. Kalmár Ákos pedig 800-on rázta meg magát, és vágott vissza Gyurta Gergelynek az 1500 vereségéért.

A hagyományos zárószámokban, a vegyesváltókban a férfiaknál a BVSC izgalmas párharcban győzött a szerb „vendégjátékosokkal” felálló hódmezővásárhelyiek ellen (Bohus Richárd ekkor nyerte második aranyát), majd a Vasas kvartettje törte meg a győri lányok sikersorozatát.

 

Ob, szombati döntők – magyar bajnokok

 

Férfiak

200m gyors: Milák Kristóf (Bp. Honvéd) 1:46.68

800m gyors: Kalmár Ákos (Balatoni ÚK) 7:58.05

50m hát: Bohus Richárd (BVSC-Zugló) 25.05

50m mell: Szilágyi Csaba (NCIS-HSÚVC Hódmezővásárhely) 27.15

100m pillangó: Milák Kristóf (Bp. Honvéd) 51.07

4x100m vegyes: BVSC-Zugló 3:41.34

(Bohus Richárd, Takács Tamás, Csicsáky Péter, Németh Nándor)

 

Nők

1500m gyors: Késely Ajna (Kőbánya SC) 16:34.43

200m gyors: Késely Ajna (Kőbánya SC) 2:00.13

50m hát: Burián Katalin (BVSC-Zugló) 28.89

50m mell: Sztankovics Anna (Miskolci VSI) 31.65

100m pillangó: Sebestyén Dalma (Győr) 1:00.19

4x100m vegyes: Vasas SC 4:13.03

(Szabó-Feltóthy Eszter, Szabó-Feltóthy Laura, Galamb Szimonetta, Gyurinovics Fanni)

 

Nyilatkozatok

 

Milák Kristóf, 200m gyors, 100m pillangó, aranyérem

„Nehezen keltem fel, épphogy időben értem ki, próbáltam a bemelegítést normálisan végigcsinálni, de úgy éreztem magam, mint akit akasztani visznek. Aztán megint rájöttem, hogy én igazából ezt érzem: ilyen leharcolt, lepusztult állapotban kihozni magamból a legjobbat. Végül is már a 2017-es ob óta ezt csinálom, kis szünetekkel úszom több számban, és ez ma is működött. Nyilván bennem volt az is, hogy azért legyen már egy arany is a három ezüst után, bár azt nem mondom, hogy elégedetlen lettem volna a korábbi teljesítményemmel. Örülök, hogy a kétszáz gyorsot sikerült megnyerni, aztán száz pillén az utolsó huszonötön már úgy voltam, mindenki gatyán van már ilyenkor, csak bele kell adnom mindent, ez az utolsó huszonöt méterem ezen a bajnokságon, kizárólag magamra koncentrálok, és csak úszni kell. Az idő nem rossz, bár én azt szeretem, ha 50-nel kezdődik.”

Késely Ajna, 1500m gyors, 200m gyors, aranyérem

„Az ezerötszáz nagyon reggeli úszás volt, igazából bemelegített a kétszázra. Mivel nem volt (Kapás) Bogi és (Jakabos) Zsu, ezért most nem volt szükség ennél jobb időre – ha ők is itt lettek volna, biztosan bemegyünk két perc alá.”

Sebestyén Dalma, 100m pillangó, aranyérem

„Azért érzem, hogy ez már az utolsó nap, de a száz pillangó után az 50 mellet is bevállaltam a csapat miatt. Örülök, hogy sikerült megnyerni ezt a számot, erőt ad a folytatáshoz.”

Kapás Bolgárka, legjobb időt úszta 100m pillangón

„Az előfutamot elrontottam, azt gondoltam, elég lesz egy lazább úszás, aztán a B-döntőben kötöttem ki, ami abszolúte az én hibám. Most egyértelműen meg akartam dönteni az egyéni csúcsomat, ami sikerült is, bár annyi hiányérzetem van, hogy nem kerültem perc alá, ami pici hiányérzetet okoz, de reggel azért elég jó időnek számít ez.”

Szilágyi Csaba, 50m mell, aranyérem

„Tegnap megpróbáltam 27-en belül úszni, ez nem sikerült. Reggeli úszásnak ez elég sima volt, beleadtam mindent, örülök az első helynek.”

Sztankovics Anna, 50m mell, aranyérem

„Bár egyáltalán nem vagyok formában, azért ezt sikerült behúzni, ami fontos a lelkemnek, hiszen az ötven nekem olyan szerelemszám. Igazából március óta nem versenyeztem, egy százat úsztam Miskolcon, így itt a második napi száz kijózanító volt, viszont már tudtam, mi kell ahhoz, hogy most az ötven meglegyen.”

Bohus Richárd, 50m hát, aranyérem

„Ez már nem is aputest, hanem nagypapa-test, ahogy kinézek, de legalább fenntart a vizen… Az a helyzet, hogy próbálom összecsipegetni a motivációt, hogy végre ismét teljesen bele tudjak állni a melóba, még van 210 nap Tokióig, szerintem rendben leszek – mert azért most is látszik, hogy nem felejtettem el úszni. Úgy terveztem, az idei olimpia lesz a pályafutásom csúcsa, most ez áttolódik jövőre. De nem panaszkodom persze, sokkal rosszabb dolgok is történhettek volna az emberrel ezen a nyáron.”

Burián Katalin, 50m hát, aranyérem

„Reggel is tudni kell úszni. Nem vagyok sprinter, nem ez a fő számom, igazából nem voltak különösebb céljaim, csak meg szerettem volna nyerni, de persze jó lenne egy kicsit javulni ezen a távon is.”

Kalmár Ákos, 800m gyors, aranyérem

„Elégedett vagyok a mai úszással, jól sikerült, és némi elégtételt is érzek az 1500 után. Igaz, a nyolcszáz már inkább a 400-hoz van közel, azaz ennek fényében kell nézni ezt a teljesítményt, illetve azt, hogy több másodperccel nyertem Gyurta Gege előtt, aki egyértelműen ezerötös úszó.”

Hasonló bejegyzések