A Kaposvárott zajló úszó országos bajnokság első döntős etapjában szerda délelőtt talán Kenderesi Tamás 200 pillangón aratott győzelme jelentett meglepetést, bár a koronavírus-fertőzésből felépülő, világcsúcstartó Milák Kristóf jelenlegi formájában még örült is az 1:55 alatti időnek. Másik kétszáz pillés világbajnokunk, Kapás Boglárka egy rosszullét miatt percekkel a döntő előtt visszalépni kényszerült, így Jakabos Zsuzsanna könnyedén gyűjtötte be a bajnoki címet. A kétszáz pillangóhoz kapcsolódó izgalmakat leszámítva minden számban az esélyesek végeztek az élen.

A szerdai szeánsz Késely Ajna könnyed győzelmével indult 800 gyorson, majd következett a két csúcssebességes szám, az 50 gyors. A férfiaknál a kedd este olimpiai A-szintet úszó Lobanovszkij Makszim hét századdal ugyan elmaradt az előfutambeli idejétől, de így is simán nyert, hiszen a mezőnyben egyedüliként ért a falhoz 22 másodpercen belül. A hölgyeknél a Jövő SC színeiben benevezett Nina Gangl nyerte a versenyt.

Száz háton Telegdy Ádám „örömúszással” diadalmaskodott azok után, hogy kedd este a kétszáz után százon is teljesítette a tokiói A-szintet. A hölgyeknél némi meglepetésre az előfutamban új serdülőcsúcsot felállító Szilágyi Gerda megelőzte Burián Katalint.

Ezután következett a magyar bajnokságokon immár mindenkori fénypontnak számító 200 pillangó. A férfiaknál a várakozásoknak megfelelően a világrekorder Milák Kristóf és az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás vívott különmeccset. Miután Milák őszi felkészülését tönkrevágta a koronavírus-fertőzés, igazából nem okozott nagyobb „riadalmat”, hogy riválisa végig vezetve behúzta az elsőséget. A tavaly nyáron 1:50.73-mas űridőt repesztő klasszis egyébként fokozatosan „mászott rá” Kenderesire az utolsó ötvenen, ám végül 34 század maradt abból a csaknem egy másodpercből, amennyivel a pécsiek kiválósága vezetett 150-nél.

Nem sokkal később kisebb riadalom támadt, hiszen a női döntőre Kapás Boglárka nélkül vonultak ki a résztvevők. Még vőlegénye, Telegdy Ádám is a medencére nyíló üvegajtónál állt percekkel a rajt előtt, hogy lássa kedvesét, azaz egyértelmű volt: valami váratlan történt. Utóbb kiderült, a melegítést rendben letudó világbajnoknőt hirtelen rosszullét fogta el, emiatt döntött úgy a szakmai stábbal, hogy inkább kihagyja a finálét. Elmondása szerint másfél hete küzd a rejtélyes betegséggel, ám egyelőre csak várják az időközben megejtett vizsgálatok eredményeit – és alkalmasint továbbiak is szükségesek. Kapás – és az ob-től végül visszalépő Hosszú Katinka – távollétében Jakabos Zsuzsannának nem okozott gondot egyik kedvenc számának megnyerése.

Száz mellen a férfiaknál Szilágyi Csaba meggyőző fölénnyel diadalmaskodott, míg a nőknél a kaposvári színekben induló, bár Amerikában tanuló, s onnan épphogy hazatért Halmai Petra lett az első.

A férfiak leghosszabb távján gyönyörű párosmeccset vívott a címvédő Kalmár Ákos és Gyurta Gergely, végül utóbbi hajrázott picivel jobban, egészen pontosan 13 századmásodperccel állította meg hamarabb az órát.

A délelőtt záróakkordjaként a győriek szokás szerint besöpörték az első váltóaranyukat mixed 4×100-as gyorson, Jakabos és Lobanovszkij így begyűjtötte a második aranyérmét is.

Ob, szerdai döntők – magyar bajnokok:

Férfiak
50m gyors: Lobanovszkij Makszim (Győr) 21.84
1500m gyors: Gyurta Gergely (UTE) 15:08.50
100m hát: Telegdy Ádám (Kőbánya SC) 54.30
100m mell: Szilágyi Csaba (NICS-HSÚVC Hódmezővásárhely) 59.99
200m pillangó: Kenderesi Tamás (Pécsi Sport) 1:54.64

Nők
50m gyors: Gangl Nina (Jövő SC) 25.59
800m gyors: Késely Ajna (Kőbánya SC) 8:37.45
100m hát: Szilágyi Gerda (Stamina TK) 1:01.09
100m mell: Halmai Petra (Kaposvár) 1:08.02
200m pillangó: Jakabos Zsuzsanna (Győr) 2:10.06

Mix
4x100m gyors: Győri Úszó SE 3:32.06
(Szabó Szebasztián, Lobanovszkij Makszim, Jakabos Zsuzsanna, Safrankó Sára)

Nyilatkozatok

Kenderesi Tamás, 200m pillangó, aranyérem
„Akiben benne van a jó idő, annak mindegy, hogy este kell menni vagy reggel, ki tudja hozni magából. Az 1:54-nek is örülök, meg a győzelemnek is, szerintem ez egy jó visszajelzés arra, hogy jó úton járunk. Tudom, mi mindenen kell még javítanom, ezek leginkább a medencén kívüli dolgok, mert az edzésen mindig igyekszem a maximumon menni.”

Milák Kristóf, 200 pillangó, ezüstérem
„Ez teljesen jó most, 1:54.9, nem is gondoltam arra, hogy ennyi összejöhet a betegség után. Azt tudtam, hogy Tomi menni fog az elejétől, mint mindig, el is engedtem, gondoltam, talán meg tudom fogni az utolsó ötvenen, végül is elég közel kerültem hozzá. Amilyen állapotban vagyok, az 1:55 alatti idő abszolút rendben van, az, hogy második lettem, jelen pillanatban egyáltalán nem érdekes.”

Jakabos Zsuzsanna, 200m pillangó, aranyérem
„Ha reggel kell döntőt úszni, akkor reggel kell, nekem nincs semmi bajom ezzel, sőt, örülök is neki, hogy letesztelhetem magam, mennyire tudok erre ráhangolódni. Két hete még az ISL-ben úsztam, nem volt könnyű átállni az ötvenes medencére, de én szeretem a kihívásokat.”

Kapás Boglárka, 200 pillangó – a rajt előtt visszalépett
„Sajnos, rosszul lettem a verseny kezdete előtt nem sokkal. Másfél hete tart ez az állapot, időnként elfog a szédülés, hányinger, aztán utána megint minden visszavált normálisba. Jártam kivizsgálásokon, egyelőre várjuk az eredményeket… Egyébként most is teljesen jó volt a bemelegítés, készültem arra, hogy az időm 2:06-tal kezdődjön, aztán hirtelen megint rám tört a rossz. Szerintem le tudtam volna úszni így is a döntőt, esetleg 2:09-cel meg is nyerem, de nem lehet tudni, hogy azután nem lettem volna-e még rosszabbul. Az edzőim lebeszéltek arról, hogy kockáztassak, Csaba bá’ (Sós Csaba) szintén azt tanácsolta, inkább ne induljak el. Iszonyúan sajnálom, mert nagyon jót akartam úszni… Remélem, a következő napokon már nem lesz ez a probléma, és esetleg újra megpróbálhatom.”

Telegdy Ádám, 100m hát, aranyérem
„Nagyon örülök, hogy tegnap este sikerült A-szintet úsznom, igazából ez volt a terv, egyéni csúcs és A-szint. Mondjuk az egyéni csúcs már kinézett, mert ez egy majdnem másfél éves idő, és ugye idén nem igazán volt verseny, azaz épp ideje volt, hogy javítsak rajta. Nem szeretném beérni ennyivel, kétszázon is meg akarom javítani a legjobbamat.”

Szilágyi Gerda, 100m hát, aranyérem
„Nehéz ráhangolódni a reggeli úszásra, épp ezért meglepett ez az idő, és az is, hogy most ilyen jól ment. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki ehhez hozzásegített, különösen az édesapámnak és az edzőmnek.”

Késely Ajna, 800m gyors, aranyérem
„Már sokkal jobban vagyok lelkileg, mint korábban, ez a nyolcszáz tetszett. Nagyjából ez a ’márciusi Ajna’ volt, azaz ha tavasszal van a verseny, szerintem kábé ennyit úsztam volna akkor is.”

Lobanovszkij Makszim, 50m gyors, aranyérem
„Örülök, hogy tegnap sikerült az A-szint – este könnyebb úszni talán, mint reggel az első döntőben, ezért is lett jobb az az eredmény, mint amivel most nyertem. Ahhoz képest, amilyen formában vagyok, kifejezetten jól sikerültek ezek az úszások, azaz elégedett vagyok.”

Senánszky Petra, 50m gyors, aranyérem
„Nem voltam túl messze a legjobbamtól, így a jelenlegi formámat tekintve azt hiszem, elégedett lehetek az idővel.”

Szilágyi Csaba, 100m mell, aranyérem
„Furcsa érzés volt ennyi idő után versenyezni, több mint egy éve úsztam utoljára komoly versenyen nagy pályán. Szerettem volna 57 közelébe kerülni, de jelen helyzetben meg kell becsülni az egy percen belüli időt is.”

Halmai Petra, 100m mell, aranyérem
„Egy hete érkeztem haza Amerikából, azt érzem, még nem álltam át teljesen, és nem csak az időeltolódás miatt, de azért is, mert eddig yardos medencében edzettünk, jóformán most gyakoroltam először ötvenesben. A versennyel úgy voltam, hogy beugrom, leúszom, lesz, ami lesz. Azért szerettem volna, ha 1:07-tel kezdődik az idő, s bár ez nem sikerült, ennek ellenére örülök, mert itthon még nem úsztam ilyen jó százat.”

Gyurta Gergely, 1500m gyors, aranyérem
„Nagyon elégedett vagyok az idővel, bár szerettem volna 15 perc környékén úszni. Szerintem ez a decemberi országos bajnokság kifejezetten jókor jött, mert így képet kapunk, hogy féltávnál ki, hol tart a felkészülésben, nem utolsósorban pedig az olimpián is délelőtt kell kihozni magunkból a maximumot, úgyhogy ez egy jó próba.”

Kalmár Ákos, 1500m gyors, ezüstérem
„Nagyon akartam a mesterhármast az ob-ken, de nem jött össze – jövőre azért igyekszem visszavágni. Túlestem egy kisebb betegségen, ami miatt vissza kellett vennem az edzésekből, és azóta sem álltam még vissza teljesen, ami azért picit hátráltatott. A reggeli úszás nem számít, fejben ott kell lenni a medencében, hiszen úsztak már világcsúcsot ilyenkor. Tavasszal 14:50-en belül akarok jönni az ob-n.”

Hasonló bejegyzések