Késely Ajna a világ idei harmadik legjobb idejével nyerte meg a 400 gyorsot a szám Európa-bajnoka, Kapás Boglárka előtt a debreceni országos bajnokság második napján. Bernek Péter fél órán belül megnyerte a 400 gyorsot és a 200 vegyest, ami Milák Kristóf, illetve Verrasztó Dávid szorításában nem akármilyen teljesítmény. Férfi ötven pillangón két aranyat osztottak, miután Cseh László és Kozma Dominik századra ugyanannyi idő alatt érte el a falat. Cseh később a győztes egri gyorsváltó tagjaként megszerezte a pályafutása 150. ob-érmét.

Késely Ajna belelendült: a nyitónapon 800 gyorson, most pedig 400-on állított fel új korosztályos csúcsot – jó szokása szerint –, a rövidebbik távon pedig sikerült is megelőznie Kapás Boglárkát. A Kőbánya SC 10-szeres junior Európa-bajnoka nagyon keményen belekezdett a fináléban, így a felnőtt Eb-címvédő Kapás Boglárka nem tudta befogni a végén – viszont két ilyen klasszis csatája azt eredményezte, hogy Ajna a harmadik helyre  jött fel a világranglistán.

A férfiaknál is elképesztő csata zajlott: Milák Kristóf sokoldalúságának bizonyítéka gyanánt négyszáz méteren át hajszolta a szám rövidpályás világ- és Európa-bajnokát, Bernek Pétert. Utóbbi sokkal jobb fordulóival rendre elhúzott, de képtelen volt leszakítani az egy napja minden idők harmadik leggyorsabb pillangózójává előlépő érdi ifjút. Milák elképesztő hajrát vágott ki, csaknem másfél méternyi hátrányt dolgozott le az utolsó ötvenen, végül azonban két századdal Bernek érintette meg előbb a falat (mindkettejük ideje Top 10-es a világranglistán).

Ötven pillangón a számtól korántsem idegen módon holtversennyel ért véget a finálé: a címvédő Cseh László mellé ezúttal Kozma Dominik is felléphetett a dobogó tetejére. Az „évszázados” kapcsolat – éveken át együtt úsztak a Kőbányában – melléktermékeként az eredményhirdetés előtti pillanatokban gyakorlatilag felborult a rend a melegítőmedence környékén, a két bajnok kedélyes „társalgásának” folyományaként, illetve Kozma mindenáron a saját nevét mutató rajtmatricát akarta Csehre ragasztani, amit végül a dobogó tetején, az eredményhirdetés vége felé sikerült is megoldania…  A hölgyeknél a zalaiak villámembere, Molnár Flóra nyerte meg ugyanezt a számot, szokásához híven könnyedén.

Kétszáz vegyesen egy újabb parádés párviadalt láthattunk, Verrasztó Dávid mellen Bernek Péter elé került, ám az utolsó hosszra kicsit elfogyott, így a BVSC újabban a vegyesszámokra koncentráló úszója visszaelőzte vetélytársát, és fél órán belül másodszor is nyerni tudott. A hölgyeknél Hosszú Katinka távollétében Sebestyén Dalma nyakába került az aranyérem – amellyel még önmagát is sikerült meglepnie.

A hosszabb gyorsváltók közül a férfiaknál féltávnál az egriek a várakozásoknak megfelelően átvették a vezetést a BVSC-től, így Németh Nándor biztos „kézzel” húzhatta be az aranyat az erejével ekkorra már teljesen elkészült Bernek Péter előtt. Ez a győzelem egyszersmind egy újabb mérföldkövet hozott Cseh László amúgy is fantasztikusan gazdag karrierjében: az úszósport élő legendájának ez volt a 150. érme, amit a nagypályás országos bajnokságokon nyert 2000 óta. Ez abszolút rekord a sportág történetében – a debreceni közönség természetesen felállva, tapsviharral köszöntötte Cseh Lászlót.

A hölgyek viadala hatalmas csatát hozott a szegediek és az egriek között, végül a leginkább nyíltvízi versenyeken remeklő Olasz Anna őrült hajrában, 19 század századmásodperccel előbb állította meg az órát Beliczai Bóránál.

 

Nyilatkozatok

Bernek Péter:

„Ez egy szép búcsú volt a négyszáz gyorstól, legalábbis erre az idényre. Azt hiszem, ugyanúgy ráfér a pihentetés, mint a kétszáz hátra, amelyet két évig hagytam. A rövidpályás szezonban megint elkezdem úszni, de most a négyvegyes a kétszáz hát van a fókuszban.

A kétszáz vegyes ezek után kőkemény volt, de örülök, hogy így sikerült – ez jó hír a négyszáz előtt, bár holnap a kettő háttal párban az sem lesz egy fáklyásmenet…”

Késely Ajna:

„Nagyon örülök, bár a végén már nagyon fájt. Tudtam, hogy erősen el kell kezdenem, ez végül is bejött, bár a végén picit féltem, mert Bogi nagyon jött. Gyuri bá’ egy picit jobb időt várt, de így sem volt mérges.”

Cseh László:

„Reggel nem ment annyira jól, délutánra már jobban összeállt a mozgás, bár ez még nagyon messze van attól, amit tudatos pillangózásnak neveznék. Haladunk, a vállam kínoz néha, de a gyógytorna jót tesz neki.

Köszönöm a közönségnek, hogy így megünnepelték a százötvenedik érmemet. Mondjuk úgy, ez leginkább azt mutatja, milyen rettenetesen régen úszom…”

Kozma Dominik:

„Mondtam én, hogy egyszer ötven pillén is befut a tehervonat! Ugye, mit tesz, ha az ember vasutasklubban készül! Lacinak meg csak mákja volt, amikor együtt úsztunk, pillangón mindig megvertem, nem is értem, hogy ért így utolJ. Na jó, ez csak akkor érvényes, ha véget ért a táv ötvennél, többet nem vállalnék semmiképpen, ellene meg pláne nem.”

Molnár Flóra:

„Három hétig mandulagyulladással küszködtem, az edzőtábor után még visszaállási problémáim vannak, ennek ellenére a tegnapi nap után ez már sokkal kellemesebb volt. Az idő lehetne picit jobb, de örülök annak, hogy magyar bajnok lettem.”

Sebestyén Dalma:

„Kimondhatatlanul boldog vagyok, igazából nem is találom a szavakat… Hogy én megnyerjem ezt a számot, ez önmagában hihetetlen, az meg különösen, hogy 2:13-on belüli idővel.”

 

A második nap bajnokai

 

Férfiak

400m gyors: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 3:48.69

50m pillangó: Cseh László (Eger) és Kozma Dominik (BVSC) 23.84

200m vegyes: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 1:59.67

4x200m gyorsváltó: Egri Úszóklub 7:18.39

(Holló Balázs, Cseh László, Grátz Benjámin, Németh Nándor)

 

Nők

400m gyors: Késely Ajna (Kőbánya SC) 4:05.61

50m pillangó: Molnár Flóra (Délzalai Vízmű) 26.82

200m vegyes: Sebestyén Dalma (Győr) 2:12.84

4x200m gyorsváltó: Szegedi Úszó Egylet 8:16.84

(Fábián Fanni, Vas Luca, Bonecz Boglárka, Olasz Anna)

 

Hasonló bejegyzések