Döbbenetes idővel (1:52.71), Cseh László pekingi Európa-csúcsától egyetlen századmásodperccel elmaradva nyerte meg a 200 pillangót Milák Kristóf a debreceni országos bajnokság nyitónapján. A 18 esztendős klasszis természetesen azonnal a világranglista élére ugrott: eddig a világbajnoki címvédő Chad le Clos 1:55.06-tal állt az élen – ennél az ezüstérmes Kenderesi Tamás is jobbat úszott egyébként. Kapás Boglárka a világ idei harmadik idejével nyert 800 gyorson, majd 200 pillangón is diadalmaskodott.

Milák Kristóf jó szokása szerint meglepte saját magát: ahogy a tavalyi vb-ezüstre sem gondolt, úgy most arra sem, hogy mindössze egy századmásodperccel marad el Cseh László 2008-ban, a pekingi olimpián ezüstérmet érő Európa-csúcsától, így március vége felé, messze a csúcsformától. 1:52.71-es ideje egészen elképesztő teljesítmény: ezzel letarolta volna az elmúlt három év összes világversenyét, avagy aranyérmes lehetett volna a kazanyi világbajnokságon (Cseh – 1:53.48) előtt), a riói olimpián (Michael Phelps – 1:56.36 – előtt) és a tavalyi budapesti vb-n is (Le Clos – 1:53.33 – előtt). És hogy még inkább perspektívába kerüljön a négyszeres junior világbajnok produkciója: az elmúlt két szezonban az egész világon egyedül Cseh László tudott 1:53-on belül úszni, még a 2016-os londoni, májusi Európa-bajnokságon (1:52.91).

A 200-as döntő színvonalára jellemző, hogy az ezüstérmes Kenderesi Tamás a világranglistán is második 1:54.14-es idejével, míg az igazából három hónapja edző, és a bajnokságra semmiféle formát nem időzítő bronzérmes Cseh László ideje is jó ötödiknek. Az egriek rutinos rókája annyit mondott, saját magával ebben a fázisban elégedett, „de Kristóf úszásából már látszik, hogy Glasgow-ban minimum Európa-csúcs kell az aranyhoz, legalább 1:52.0-ás idő.”

Kiemelkedő eredményt produkált az olimpiai bronzérmes Kapás Boglárka, aki 800 gyorson a világ idei harmadik legjobb idejével nyert, majd némi pihenőt követően a 200 pillangót is behúzta. A hölgyeknél 100 háton és 100 mellen a „szerspecialisták” győztek, Burián Kata, illetve Sztankovics Anna – az igazi meglepetést 50 gyorson Senánszky Petra szállította: a debreceniek kilencszeres uszonyos úszó világbajnoka a „segédeszközök” nélkül, 50 gyorson bizonyult a legjobbnak.

A férfiaknál Bernek Péter 100 háton elért 55 másodpercen belüli ideje érdemel még külön említést, Lobanovszkij Maxim Takács Krisztiánnal megcsinálta a szokásos győri 1-2-t 50 gyorson, míg a leghosszabb távon, 1500 gyorson némi meglepetésre Kalmár Ákos megelőzte Gyurta Gergelyt. Száz mellen Szilágyi Csaba egyetlenként került egy percen belülre, így könnyedén nyert, bár ő igazán az ötven országos rekordjára pályázik.

A napzáró mixed 4×100-as gyorsváltót a BVSC-s kvartett söpörte be, Kozma Dominik indító 49.27-es száz gyorsa legalábbis biztató folytatást ígér.

 

Nyilatkozatok

Milák Kristóf:

„Erre egyáltalán nem számítottam, függetlenül attól, hogy könnyítettünk a bajnokságra… Azt éreztem, hogy az első száz könnyen megy, és azt is, hogy a második száz fájni fog – de végül is nem volt annyira vészes. Igaz, hajrá most csak az utolsó huszonötön volt, nem az utolsó ötvenen. Nem tudom, hogy jött ez így össze… Örülök neki, persze, bár közben kicsit bosszant is az egy század – az tuti, hogy ezek után a százra még lazább leszek.”

Kapás Boglárka:

„Ahhoz képest, hogy a múlt héten kissé beteg voltam, és még mindig köhögök, egészen jól éreztem magam úszás közben. A nyolcszáznál még nem hangsúlyoznám, hogy világranglista-harmadik idő, ez ilyenkor egyáltalán nem számít. A kétszáz pillangó is jó volt, csak azt sajnálom, hogy a nyolcszáz után kellett úsznom, mert így nem annyira jó az idő – az idén ugyanis ebben is szeretnék valami szép eredményt elérni.”

Burián Kata:

„A cél az volt, hogy jobb időt ússzak, mint a tavalyi országos bajnokságon, ami egy hónappal később volt – ez sikerült, sőt, egyéni csúcsot értem el, azaz teljesen elégedett vagyok.”

Senánszky Petra:

„Alapvetően ez csak egy kirándulás, a lipcsei Világkupára készülök, és maradok az uszonyos úszásnál. Itt kipróbáltam magam, az ötven gyors az a szám, amelyiket még be merek vállalni uszonyok nélkül.”

Bernek Péter:

„Régóta nem úsztam 55-ön belül, ez mindenképp jó hír, pláne úgy, hogy beteg is voltam, amit éreztem a levegővételnél. Azt nem mondom, hogy levegő nélkül ment ennyire, de örülök, hogy ez így sikerült. Holnap dől el igazán, milyen erőben vagyok, amikor egy rakat számban indulok.”

Lobanovszkij Makszim:

„Egy hónapja Moszkvában ugyanennyit úsztam, mindenféle formába hozás nélkül, azaz ennél mindenképpen jobbat szerettem volna. Igaz, kint valamit összeszedtem, túl sokat utaztam talán a zsúfolt metrón… Szóval még érzem, hogy valami nem stimmel, de most elsősorban a száz a fontos, arra készültem igazán.”

Kalmár Ákos:

„Amikor előre számolgattam, nagyjából hasonló időt terveztem. A taktikát is végre tudtam hajtani, megindultam az utolsó négyszázon, és ez végül elég volt a győzelemhez. Igaz, még a legvadabb álmaimmal sem gondoltam azt, hogy ezzel az idővel magyar bajnok lehetek, nagyon-nagyon boldog vagyok, hiszen hat másodpercet javítottam az egyéni csúcsomon – nyáron ennél még egy kicsit jobbat szeretnék.”

 

Az első nap bajnokai

Férfiak

50m gyors: Lobanovszkij Makszim (Győr) 22.32

1500m gyors: Kalmár Ákos (Baja) 15:03.14

100m hát: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 54.83

100m mell: Szilágyi Csaba (Hódmezővásárhelyi Szenior) 59.74

200m pillangó: Milák Kristóf (Érdi VSE) 1:52.71

Nők

50m gyors: Senánszky Petra (Debrecen) 25.62

800m gyors: Kapás Boglárka (UTE) 8:24.39

100m hát: Burián Kata (Eger) 1:00.55

100m mell: Sztankovics Anna (Miskolc) 1:08.83

200m pillangó: Kapás Boglárka (UTE) 2:09.39

Mixed

4×100-as gyorsváltó: BVSC-Zugló 3:32.74ű

(Kozma Dominik, Bohus Richárd, Nagy Réka, Verrasztó Evelyn)

Hasonló bejegyzések