Szédületes úszással, a világ idei harmadik, az európai ranglista legjobb idejével (48.31) nyerte meg Németh Nándor a 100 méteres gyorsúszást – majd másfél órával később egy egészen elképesztő, repülőrajtos 47.49-cet repesztett az ezüstérmes egri váltó tagjaként. A Verrasztó-családban is volt mit ünnepelni: Dávid a világranglista második legjobb idejével győzött 400 vegyesen s lett 14 év után először egyéni magyar bajnok, húga, Evelyn pedig 100 gyorson lett a legjobb – ez volt pályafutása 60. nagypályás országos bajnoki címe.

Ha Debrecen és országos bajnokság, akkor Németh Nándor kapcsolja az ötödik sebességet: az egriek fiatalja egy éve egy 48.64-es országos csúccsal robbant be a felnőttek közé, hogy aztán oroszlánrészt vállaljon a csodaszámba menő váltóbronzból a budapesti világbajnokságon, majd hajráemberként junior világbajnoki aranyig vigye mind a 4×100-as, mind a 4×200-as gyorsváltót Indianapolisban. És az látszik, hogy Németh fejlődése töretlen, hiszen most megvédte címét, ráadásul egészen elképesztő idővel: 48.31-et úszott így március végén (tavaly egy hónappal később volt az ob), ami öt századdal marad el Kozma Dominik csúcsformában repesztett rekordjától (a hősváltó nyitóembereként érte el júliusban). Az idő minőségét igazán az mutatja, hogy ez a világranglista harmadik helyére katapultálta Nándit, aki jelenleg a legjobb európainak számít az összevetésben.

Verrasztó Dávid szintén megrázta magát kicsit, és egészen csinos idővel nyomakodott fel a világranglista második helyére budapesti legyőzője, Chase Kalisz mögé – vb-ezüstérmesünk az amerikai után a második, aki 4:13-on belülre került 2018-ban. Ami kicsit hihetetlen, hogy ezzel 14, azaz tizennégy év után nyert először egyéni országos bajnoki címet nagypályán, minthogy fő számában hosszú ideig Cseh László uralkodott, később pedig különféle okokból maradt le a négyvegyes aranyérméről.

Húga, Evelyn egy év szünet után tért vissza a dobogó tetejére: bár tavaly megszakadt a 2006 óta tartó aranysorozata, most újfent megnyerte a 100 gyorsot, ez volt a nyolcadik országos bajnoki címe ezen a távon, ami rekord. Verrasztó Evelyn egyébként a nyitónapon szintén átjutott a 100-as határvonalon, már ami a nagypályás ob-ken nyert érmek számát illeti, nála a számláló 105-nél áll jelenleg – a mostani volt a 60. bajnoki címe.

Kétszáz háton ismét óriási csatát vívott Bernek Péter és Telegdy Ádám, és akárcsak egy éve, ismét Bernek ért előbb a falhoz, Top 10-es idővel (világranglista 7.). A hölgyeknél Burián Kata a száz után a kétszázat is megnyerte, Bernekhez hasonlóan szintén a legjobb tízbe rangsoroló eredménnyel.

Gyurta Dánielt a bajnokság rajta előtt a közönség vastapsa közepette búcsúztatta el a magyar úszócsalád – megüresedett trónjára a 200 méteres mellúszásban Horváth Dávid ült fel. A hölgyeknél Sebestyén Dalma 2016 után ismét elsőként zárt, kifejezetten biztató idővel.

A napzáró gyorsváltók közül a férfiak viadala egészen fenomenálisra sikeredett: az első három hosszon leginkább Győr-BVSC párviadal zajlott, ám az utolsó százra érkezett Németh Nándor az egriek színeiben, és valami hihetetlen sebességre pörögve fel csaknem behozta másfél testhossznyi hátrányát, végül csupán 3 századdal maradt le a győriek finiselője, Mészáros Márk mögött.

Németh egy márciusban szintén döbbenetesnek számító repülőrajtos 47.49-es százat tett be a közösbe (másfél órával a 48.31-es száz gyors után – a budapesti vb-n pihenten 48.04-et jött) – bár Kozma Dominik 48.27-je sem volt éppen rossz (a sima döntőben 49.05-tel lett második). Egy biztos, nagyon komoly potenciál van a 4×100-as váltóban, hiszen Milák Kristóf 49.49-cel lett bronzérmes százon, és Lobanovszkij Maxim 49.10-es váltós részideje is figyelemre méltó, a sérüléséből lábadozó, Budapest 47.21-et robbantó Bohus Richárd és az Amerikában tanuló Holoda Péter még meg sem mutatta magát igazán.

A hölgyeknél szintén a Győr kvartettje fröccsent be elsőként, az uszodát zsúfolásig megtöltő nézősereg hatalmas örömére a debreceni lányoknak sikerült megcsípniük a bronzot – a klub történetének első váltóérmét szerezve.

 

Nyilatkozatok

Németh Nándor:

„A délelőtti 49.02 után éreztem, hogy rá lehet menni az országos csúcsra, mert könnyed volt az úszás, maradt még benne bőven. Végül is majdnem meglett, öt század hiányzott, úgyhogy ez elég biztató a nyárra nézve.”

Verrasztó Dávid:

„Ahhoz képest, ahogy kinézett, ez egész jól sikerült. Nem vagyok teljes mértékben megelégedve az úszással, viszont maga nap, ahogy volt, összességében elmegy. Ami pozitív, hogy tizennégy éve nem voltam egyéni magyar bajnok, emiatt azért boldog vagyok. Viszont az idő és a súlyom még mindig nem a legjobb.”

Verrasztó Evelyn:

„Boldog vagyok, mert elég rég volt, amikor utoljára országos bajnokságot nyertem ötvenesben, arra meg nem emlékszem, mikor sikerült utoljára egy napon győzni Dáviddal. De azok után, hogy ő első lett, muszáj volt nekem is szállítani. Az idő lehetett volna picit jobb, de így is örülök.”

Kapás Boglárka:

„Azt már a hátúszás közben éreztem, hogy az első mondat (Virth) Balázstól az lesz, hogy a hátúszásban maradt még. Ez tényleg így van, mert egyébként a többi úgy sikerült, ahogy terveztem, a mell is, aminek külön örülök. Úgy gondolom, 4:36-ot tudok, és remélem, hogy egyszer ezt végre meg is tudom úszni, mert mindig csak ígérem.”

Bernek Péter:

„Már nagyon érzem mindenem, rém fáradt vagyok, de muszáj menni, gyűjteni a pontokat, mert én férfi vagyok, nem lépegetek vissza a számoktól, mint a (Kozma) Doma! Egyébként annak fényében, hogy az előző két napon mennyit úsztam, ez a mai kifejezetten jól sikerült.”

Horváth Dávid:

„Nagyon örülök, hogy öt év után végre nagypályán sikerült győznöm, és az idő is olyan, ami mindenképp erőt ad a folytatáshoz. Az első százon még jobbat reméltem, ezen kell dolgozni, hogy erősebben is el tudjam kezdeni.”

Sebestyén Dalma:                                                                                                                     

„Jól ment, bár nagyon éreztem még a tegnapi kétszáz vegyes utóhatásait. Ehhez képest sikerült majdnem a világbajnoki időmet megúszni, ami azt mutatja, hogy ez nagyon jó lehet nyárra, ha teljesen frissen állok majd oda, nem egy kettővegyes másnapján.”

 

A harmadik nap bajnokai

Férfiak

100m gyors: Németh Nándor (Eger) 48.31

200m hát: Bernek Péter (BVSC) 1:57.33

200m mell: Horváth Dávid (Kőbánya) 2:11.35

400m vegyes: Verrasztó Dávid (FTC) 4:12.98

4x100m gyorsváltó: Győri Úszó SE 3:19.37

(Gyárfás Bence, Lobanovszkij Makszim, Takács Krisztián, Mészáros Márk)

Nők

100m gyors: Verrasztó Evelyn (BVSC) 55.68

200m hát: Burián Kata (Eger) 2:09.58

200m mell: Sebestyén Dalma (Győr) 2:29.54

400m vegyes: Kapás Boglárka (UTE) 4:38.27

4x100m gyorsváltó: Győri Úszó SE 3:50.53

(Sebestyén Dalma, Ollé Mónika, Márka Adrienn, Dobos Dorottya)

Mixed

4x100m vegyes: BVSC-Zugló 3:56.82

(Ádám Henrietta, Okos Ákos, Verrasztó Evelyn, Kozma Dominik)

Hasonló bejegyzések