Akárcsak a nyitónapon, ismét Jakabos Zsuzsanna „szállította” a továbbjutást, ezúttal 200 pillangón jutott a döntőbe. Szabó Szebasztián sajnos igazolta edzője, Petrov Iván balsejtelmét, hogy a kazanyi Eb-t követő karantén lebontotta a kontinensviadal hősét.

Megint Jakabos Zsuzsannának szurkolhatunk az esti finálékban: 200 pillangón hatodikként kvalifikálta magát, és mint jelezte, ezzel még önmagát is meglepte, elvégre rettenetesen sűrű volt a mezőny, az Eb-bronzérmes Ilaria Bianchi például be sem jutott a fináléba.

Nem tudott továbblépni ugyanakkor Szabó Szebasztián: 100 pillangón annak idején önmagát is meglepve diadalmaskodott a kazanyi rövidpályás Eb-n, most viszont merő egy küszködés volt az úszása, 50.47-re 49-es időket jött novemberben, most 51.25-öt – amivel esélye sem lehetett az elődöntőre. Petrov Iván már egy napja jelezte, a két hét karantén teljesen szétszedte Szebi mozgását, nem maradt semmi az ideális tempószámból – és ez most visszaköszönt. Talán az ötvenes távokon mindez kevésbé jön ki, de túl sok jót nem ígér a folytatásra.

A 25. hely amúgy „beakadt”, Gyurinovics Fanni is ott kötött ki 100 gyorson – ő a váltóban egy másodperccel ment gyorsabb egy napja, saját bevallása szerint a csapatért sokkal motiváltabban tudott odaállni, hiszen tudta, egyéniben a szerdai egyéni csúcs sem lehet elég a fináléhoz. Nyolcszázon Késely Ajna és Mihályvári-Farkas Viktóra becsülettel végignyomta a távot, de nem igazán volt esélyük a fináléra.

 

Nyilatkozatok

 

Jakabos Zsuzsanna (200m pillangó, 2:06.41, 6. hely)

„Ez most meglepett, nem gondoltam volna, hogy összejön a döntő, Bianchi érmes volt Kazanyban, és nem jutott be. Kicsit sokan voltunk, négy futam, és már a másodikban nagyon mentek… Az nem volt rossz, hogy a kínai olimpiai bajnok meghúzta az elejét mellettem, így a táv második felé rá tudtam menni, ez segített. Hogy délután mennyi van még benne? Fogalmam sincs. A délután mindig más, nem lenne rossz egy 2:05-ös idő, meglátjuk.”

 

Késely Ajna (800m gyors, 8:21.81, 10. hely)

„Most nem erre készültünk, hanem a váltókra – ki sem jöttem volna, ha nem mondják, hogy van esélyünk döntőzni. A négyszer száz sikerült, nagyon várom a négyszer kétszázat is. Ez most egy kis teszt volt, de az utóbbi időben sokat versenyeztem, ami a gyorsaságomnak tett jót, az állóképességemnek kevésbé, ez most érződött is. Ha bekerültem volna a döntőbe, az komoly fejtörést okozott volna, elvégre a váltó és talán a négyszáz most fontosabb.”

 

Mihályvári-Farkas Viktória (800m gyors, 8:24.93, 12. hely)

„Úgy látszik, ez a 12-es vb, tegnap is tizenkettedik lettem, ma is… Beletettem, amit tudtam, bár így is kicsit mérges vagyok magamra, mert hatszáznál volt egy forduló meg aztán néhány tempó, amit nem nyomtam meg, mert az éreztem, kész, most meghaltam, de aztán megint visszajött az erőm, és ilyenkor felteszem a kérdést, miért hagytam el azt a néhány tempót? Nem ezen a múlt a döntő persze, a rövidpálya nem igazán az én világom, úgyhogy ezentúl már arccal újra az ötvenes felé.”

 

 

 

Szabó Szebasztián (100m pillangó, 51.25, 25. hely)

„Azért mérges vagyok magamra, mert ez mégiscsak egy világbajnokság, függetlenül attól, hogy most ez volt a max, nem engedtem el, hogy reggeli úszás, vagy ilyesmi. Az a két hét karantén kivégzett engem. Én mindig kondiban tartom magam, ha nem is úszom, akkor is van mindig valami, az izmaim állandóan feszesek, készen állnak – a két hét semmittevés lebontott. Semmi nem volt olyan, mint novemberben, a vízfogás, a láb, semmi. Azért az ötvenre megpróbálok felkészülni, de ez nem ugyanaz.”

 

Gyurinovics Fanni (100m gyors, 54.39, 25. hely)

„A váltóért mindig kicsit más úszni, ráadásul ott megvolt, hogy nagy esély van a döntőbe jutásra, itt meg tudható, hogy szinte kizárt bekerülni. Ha komolyan összejöhetett volna, más motivációval állok neki nyilván, a váltónál tudtam, hogy nagyon jól kell úsznom, nem véletlen, hogy reggel egyéni csúcsot mentem. Ez az egyik fele, a másik, hogy két nap alatt ez a harmadik úszás, túlvagyok egy komolyabb betegségen, tüdőgyulladáson, antibiotikum-kúrán, ez így most talán sok volt egyhuzamban – így komoly kihívás lesz a négyszer-kétszázas váltó, nekem most arra kell koncentrálnom.”

Hasonló bejegyzések