Kapás Boglárka 200 pillangón, Telegdy Ádám 200 háton nyert aranyérmet a római Sette Colli zárónapján – az életben egy párt alkotó úszóknak tehát kiválóan sikerült a vasárnap. Akárcsak Verrasztó Dávidnak, aki a 400 után 200 vegyesen is a legjobbnak bizonyult, ha csak 0.03 másodperccel is. Női 200 pillangón egyébként kettős magyar siker született, hiszen Kapás mögött Szilágyi Liliánáé lett az ezüstérem.

Egy csók volt Kapás Boglárka első jutalma néhány perccel azután, hogy szenzációs hajrával megnyerte a 200 pillangót: párja, a 200 háton nem sokkal korábban szintén aranyérmet szerző Telegdy Ádám szökött be az újságírói zónába köszönteni kedvesét.

Kapás Szilágyi Liliánával remek utolsó ötvennel hajrázta le az addig elsőként haladó brit világranglista-vezető Alys Thomast, és még önmagát is meglepte idejével (2:07.54). „Már régóta szeretném megjavítani az egyéni legjobbamat, de hogy sikerült 2:08 alá menni úgy, hogy egyáltalán nem készültünk külön erre a versenyre, az egészen csodálatos érzés – mondta Bogi a verseny után. – Régóta tudom, hogy a kétszáz pillangón is jó lehetek, talán most jött el az idő. Az Európa-bajnokságon szerintem elengedem az 1500-at, és a 400 és a 800 mellett pillén indulok mindenképp. Azt nem mondom, hogy mindjárt az aranyért megyek, de talán a dobogó összejön.”

Bogi egyébként összesen négy éremmel zárta a Sette Collit: a két ezüst és bronz után a zárónapon összejött az arany is. Szilágyi Liliána érkezett másodikként mögötte (2:08.01), és ő is elégedetten mosolygott: „Ez egy remek edzés volt, hiszen terhelésből jöttünk ide, ehhez képest kifejezetten élveztem az úszást, úgy ment, ahogy most mennie kell. Most még következik egy verseny, aztán kezdődik a könnyítés az Eb-re.” A döntőbe bekerült Labán Eszter is, ő a 8. helyen zárt (2:13.54).

A nap első aranyérmét Telegdy Ádám hozta, aki 200 háton a táv második felén gyorsult fel annyira, hogy a többiek már nem tudták vele tartani a lépést, és végül a kettes pályán úszva elsőként érte el a falat (1.58.17). „Mondtam, hogy reggel nagyon nem szeretek úszni, egyszerűen másként, szenvedősebben fáj a 2:01, mint ez az 1:58. Sokkal könnyebbnek éreztem magam, és végre minden úgy sikerült, ahogy elterveztem. Harmadszor vagyok itt, az előző két alkalommal csúnyán megvertek, negyedik-ötödik voltam – most ez jó úszás volt, és az idő is kifejezetten biztató.”

A harmadik magyar elsőséget Verrasztó Dávid szállította, aki duplázott, a 400 után a 200-at is nyerte, ráadásul a saját magától elvárt, két percen belüli idővel (1:59.65). Igaz, óriási volt a hajrá, végül három századdal előzte meg a brit Max Litchfieldet. „Ez így rendben van, két percen belüli időt akartam, az mondjuk durva, hogy Max így elkezdte, egy másodperces hátrányból kellett visszajönnöm mellen, emiatt nem is maradt annyi a gyorsra, mint szokott. Végül is örülök a két első helynek, az idők rendben vannak, az öt hét alatt még tudunk alakítani sok mindenen. Az Eb-n nekimegyek a kétszáznak is, szerintem 1:57 lesz a beugró, elég kemény, de meglehet.”

Húga, Evelyn ugyanebben a számban ötödikként ért célba (2:15.67), mint mondta, ez nagyjából megfelel a várakozásainak. „Fontos volt, hogy a döntő megvolt, az idő lehetett volna picit jobb, de sokkal több nem volt benne. Kissé demoralizáló, ahogy elmennek tőlem mellen, Jefimováék szórják a 34-es ötveneket, nekem egyszer sikerült 38 környékén jönnöm, és ahogy nézem, ez alighanem így is marad most már.”

A viadal utolsó számában, 1500 gyorson Gyurta Gergely szintén az 5. helyen zárt (15:24.32). „Ez már kétszáznál fájt, pedig egy jobb versenyen inkább ezernél szokott. Még van öt hét, keményen kell dolgozni, hogy négyvegyesen és ezerötön lejjebb nyomjuk az időket. Az az igazság, hogy ez nem a legjobb évem, de becsülettel csinálom végig, mert nem lehet megállni, vannak még célok, menni kell tovább.”

A zárónap krónikájához tartozik, hogy az ukrán Andrij Govorov nem kis elképedést kiváltva megdöntötte az 50 pillangó világrekordját (22.27) – amelyet ugyanebben a medencében, de még cápadresszben állítottak fel a 2009-es világbajnokságon.

Fotó: Giorgio Scala

Hasonló bejegyzések