A karantén alatt márciustól egészen eddig a hétig tartott online edzést – minden hétfőn és csütörtökön – a Doboz Mozgásközponttól Reisz Dániel, aki nem ismeretlen az úszó berkekben, hiszen az elmúlt években már sikerrel járta végig a régiókat a funkcionális edzés alapjai elméleti és gyakorlati előadásával, mellette pedig a pécsi úszók szárazföldi felkészülését is felügyeli.

Ebben a lelkileg igen emberpróbáló időszakban különösen fontos volt, hogy ha még csak online is, de legyen egy virtuális tér, ahol minden sportoló és mozogni vágyó folyamatosan részt tudjon venni egy átmozgató tréningen. Ezért külön köszönet Daninak és a Jövő Bajnokai program régióvezetőinek, mert nélkülük nem jöhetett volna létre a rendszeres karantén torna, és ez a közösség.

„A régióvezető kollégákkal még a legelején online „összeültünk”, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a kialakult helyzetre, és úgy gondolom egy olyan gyakorlati foglalkozást sikerült elindítanunk, mely nem csak a Jövő Bajnokai program, hanem a teljes utánpótlás korosztály úszóinak is szólt és segített. A képzési programon belül Danival a programja összeállításánál azt vettük alapul első körben, hogy sok egyesületnél az erőnléti edzésekhez minimális feltételek adottak csak, azaz, van, ahol az uszodatérben csupán egy polifom áll rendelkezésre, ami hozzáteszem nem biztos, hogy akkora hátrányt jelent, hiszen a saját testsúlyos alapgyakorlatoknál temérdek hibát tapasztaltunk a régiókon belül, amelyek később sérülésekhez is vezethetnek. Tehát alapgyakorlat variációk akadnak bőven, ráadásul a jelenleg kivitelezhető otthoni edzésekhez ez most nagyon jól passzolt. A hibák javításai a mindennapi úszóedzések mellett talán kicsit háttérbe szorultak eddig, nem kaptak kellő hangsúlyt a felkészülés során, azonban most jobban előtérbe kerültek.” – foglalta össze a kezdeményezés lényegét és célját Jancsik Árpád a Jövő Bajnokai program összrégiós koordinátora.

Az online órákon elsősorban a nyújtásra és a kritikus pontok helyes edzésére fókuszáltak, mivel ez kulcsfontosságú lehet egy versenyző életében, akár egy sportsérülés megelőzését illetően is. Ennek a miértjéről pedig Reisz Dani mondta el szakmai álláspontját.

„Edzésen sok sportoló panaszkodik ízületi fájdalmakról. A sportolók többsége nagyon hasonló terheléseket kap munkavégzés során így általában a helytelenül végzet mozdulatoktól és az egyoldalú terheléstől sérülnek meg. A nagy átlagnál megfigyelt ilyen jellegű sérüléseket, kritikus pontoknak nevezzük. Itt most nem akut sérülésekről van szó, hiszen még a legjobb edzők keze alatt is jelentkezhetnek ilyen jellegű problémák. A megoldás egyszerű. Először kiderítjük mi az, ami fáj, ez alapján már tudjuk, hogy mi okozza. Ezt követően lassú mély izmos erősítésbe kezdünk. 2 – 3 gyakorlat napi szintű elvégzésével sokat javíthatunk az állapotukon” – fejtette ki Reisz Dani, majd hozzátette: „itt nem kell bonyolult gyakorlatokra gondolni. Mivel az izomegyensúly megbomlik ilyenkor, érdemes a mélyizmos erősítés mellé, nyújtó gyakorlatokat is végezni. Az izomegyensúly a lényeg! Mit is jelent ez? Az egyik izom gyengesége miatt áttevődik a terhelés egy másik izomra, ami ezáltal megrövidül. A meggyengült, megnyúlt izomcsoportot erősíteni, a túlterhelt, megrövidült izomcsoportot pedig nyújtani kell.” 

Remélhetőleg, a kezdeményezésnek köszönhetően sok sportolónak – és nem csak a Jövő Bajnokainak – váltak hasznára Reisz Dani órái és az elmúlt hetek gyakorlatai, amelyeket akár a napi edzésrutinjukba is be tudnak majd építeni, hiszen hamarosan minden a megszokott mederben folytatódik majd tovább – legalábbis bízunk benne.

Várjuk a versenyeket, addig is hajrá és mozgásra fel!

Hasonló bejegyzések