A hosszabb távokra specializálódott, junior Európa-bajnok, felnőtt magyar bajnok ifjú kiválóság 2024-ben hosszú idő után első magyar férfiként nyert egyéni számot az amerikai egyetemi bajnokság (NCAA) nagydöntőjében, majd kiharcolta az olimpiai részvételt, júniusban pedig pályafutása során először a felnőtt Eb-n is dobogóra állhatott.

A hosszabb távok mestere

Pályafutása a Kőbánya SC-ben indult, hamar kiderült, hogy a hosszabb távokon képes igazán kimagasló teljesítménye. Ennek jegyében a felnőttek között rögtön a létező leghosszabb távon, 25 kilométeren mutatkozhatott be a 2022-es római Európa-bajnokságon. Az egy hónappal korábban rendezett junior nyíltvízi Eb-n váltóban aranyérmes 19 éves ifjú egy sokáig emlékezetes, irdatlanul viharos szélben és hullámok között megrendezett versenyen komolyan helytállt. Sőt, sokáig vezetett is, aztán nehezen tisztázható körülmények között az addig mögötte tempózó olaszok megindultak, a versenyt hamarosan félbeszakították (úgy 15km után), az európai szövetség pedig utólag az akkori állást ismerte el végeredménynek, így mindhárom érem a hazai versenyzőknek jutott.

“Rendszerint két lábbal állok a földön”

Zalán kvalitásai szemet szúrtak a tengerentúlon is, ösztöndíjasként az Arizona State-re került Bob Bowman csapatába, pályafutása azonban igazán 2023 őszén kapott lendületet, amikor több hónapig Veszprémben edzett Szokolai László műhelyében Rasovszky Kristóffal és Betlehem Dáviddal.

A rövidpályás ob-n már folyamatosan együtt haladt két klasszistársával, decemberben pedig 1500-on – immár nagypályán – elérte az olimpiai A-szintet. A 2024-es ob-n Rasovszkyval és Betlehemmel szépen elosztották egymás között az érmeket a három hosszabb távon, 800-on pályafutása első országos bajnoki címét is sikerült megszereznie Zalánnak. Mindezt néhány héttel azután, hogy az egyetemi viadalokon is remekelt, és harminc év után első magyar férfiként nyert aranyérmet az NCAA-nagydöntőn egyéni távon (1650 yardon), és az Arizonával a bajnokságot is vitték.

“Szerencsére rendszerint két lábbal állok a földön, ám azért még nekem is gyakran bevillan, mi is történik velem, mekkora lehetőség, hogy ott edzhetek, ahol. Szeretném ennek az egésznek élvezni és megélni minden pillanatát” – mondta erről később.

Zalán egyébként pontosan tisztában van azzal, milyen távlatok várnak rá: “Szerencsére van előttem még jó néhány év az úszásban, és bízom benne, hogy a 2028-as Los Angeles-i olimpián eljöhet az én időm. A vezetéknevemből nem nehéz kitalálni, hogy miért egy sárkányt választottam a bal karomra tetoválásként. Ez számomra egy motiváló szimbólum: a sárkány tüzéből egy úszó születik, és ez a tűz hajt a versenyeken. Van egy másik tetoválásom is a jobb tricepszemen, ahová a 999 került, ami a bibliai fenevadat jelképező 666 fordítottjaként egy angyali szám, és engem arra ösztönöz, hogy mindig a legjobbat hozzam ki magamból.”

Erre a párizsi olimpián is lesz esélye – amihez a belgrádi Európa-bajnoki szereplésből meríthet lelkierőt és lendületet. Merthogy a júniusi kontinensviadalon előbb 800 gyorson, majd 1500-on jött be a harmadik helyre; 400-on gyaníthatóan csak azért nem, mert egy nyári vihar átalakította a programot, és a leghosszabb táv döntője átkerült a 400 napjára, így arról Zalán kénytelen volt visszalépni. Így sem volt boldogtalan, csak picit elégedetlen: jobb időket akart úszni, ám erre lesz módja a francia fővárosban, három alkalommal is, hiszen végül 400-on, 800-on és 1500-on is rajtkőre állhat.

Hasonló bejegyzések