A felnőtt Eb ezüstérme és az ott úszott olimpiai szint szárnyakat adott Ábrahám Minnának, aki a vilniusi juniorviadalon győzelemig viharzott 200 gyorson. Ugyanitt Molnár Dóra bronzérmes lett, akárcsak Antal Dávid 200 pillangón és Jackl Vivien 1500 gyorson. Vivi kapcsán – hálistennek – kiderült: ő is csak emberből van.

Ábrahám Minna egyre terebélyesedő, sőt, akár tekintélyesnek is mondható éremgyűjteményéből eddig egyvalami hiányzott: egy egyéni számban nyert aranyérem. Ez a negyedik – és utolsó – junior Európa-bajnoksága, állt már többször a dobogón, éppenséggel a tetején is, ám rendre egy-egy váltó tagjaként (világbajnokságon is ugyanígy: három arany, három ezüst – előbbi mind stafétákkal, utóbbi mind egyéni). Ezt az élményt nemrég a felnőtt Eb-n is átélhette, ahol az egész mezőny legszebb kollekcióját tempózta össze egy hét alatt, három-három arany- és ezüstéremmel, a Himnuszt azonban “csak” társaságban hallgathatta, azaz a váltószámok eredményhirdetése után.

Hanem a 200 gyors ezüstérme és az olimpiai szint megúszása után egyértelműnek tűnt, hogy Vilniusban jönnie kell az aranynak; de persze ehhez le kellett úszni a távot ugyanolyan lendülettel, mint két héttel ezelőtt. Ebben nem is volt hiba, Minna már az előfutamokban és a középdöntőben sem hagyott kétséget afelől, hogy ő a legjobb, a fináléban pedig simán, másfél másodperces előnnyel ért a falhoz a román Diaconescu előtt. Viszont megvolt a szokásos társasága a dobogón, merthogy Molnár Dóri az 1-es pályáról ért oda harmadiknak (a román lány a 8-asról, fura egy “meccs” volt, annyi szent), így arany-bronz kombóval indítottuk az estét.

Bronzból aztán jutott még több is, Antal Dávid a fináléra tartogatta a legjobbját 200 pillangón, így a 7-es pályán jött be harmadikként, s csupán öt századra volt az ezüsttől.

Jackl Vivientől reméltük, hogy ugyanúgy kivágja a rezet 1500 gyorson, mint Belgrádban, ahol győzött a felnőttek között – ugyanazzal az idővel (16:06) itt is nyert volna utcahosszal, csakhogy szerencsére kiderült, Vivi nagyon is emberből van gyúrva, ez a táv az első két napon a 400 vegyessel kombinálva még neki is fárasztó. Ellenben a brit Blocksidge érezhetően erre a döntőre hegyeződött ki, és végül 16:10-es eredménnyel lett első, Vivi ezúttal harmadikként tempózott be.

Zárásként a mixed 4×100-as gyorsváltónk állt fel a kőre, Kakuk Koppány, Pápai Olivér, Ábrahám Minna, Molnár Dóra összeállításban. Megjegyzendő, egy 16 és egy 14 éves srác állt ki a 17-18 esztendősekkel szemben, így nem csoda, hogy ellenben a 48-49-es időket szóró olaszokkal és franciákkal, ők még 50-nél tartanak, a két lány pedig mínusz három másodpercről nem tudta visszahozni a csapatot, így maradt a hatodik hely.

Az elődöntőben szereplőknek nem sikerült a továbbjutás, Komoróczy Lora épphogy lemaradt a 100 pille döntőjéről (9. lett), míg Kovács Botond 13. helyen zárt 200 vegyesen – így a csütörtök csendesebbnek ígérkezik, legalábbis a női 4×200-as gyorsváltó rajtjáig.

Részletes eredmények:

https://vilnius2024.microplustimingservices.com/#/sports-schedule/SWM/*

Hasonló bejegyzések