A délelőtti kezdéshez képest a délután szinte minden képzeletünket felülmúlta a Duna Arénában. A nézőtér szinte felrobbant a szurkolók hangjától, a vízben pedig parázs küzdelmek zajlottak. A magyar úszók még nagyobb fokozatba kapcsoltak. Így már az első nap remek eredményeket és országos csúcsokat hozott.

Szilágyi Liliána 100 pillangón kezdett a középdöntőben, és ugyan javított a délelőtti idejéhez képest (57.75), de most kicsúszott a döntőből, viszont bizakodva várja a fő számát a 200 pillangót.

„Nagyon jó élmény, úgy érzem a 200 nagyon jó lesz. A magyar közönség szurkolásától kirázott a hideg, és üzenem a közönségnek, hogy csak így tovább, mert fantasztikus volt így úszni, és nagyon köszönjük,”

Cseh László 50 pillangón, sajnos nem került be a döntőbe, de 100 és 200 pillangón úgy érzi, tud majd javítani. Összesítetteben a 11. helyet szerezte meg (23.51).

„Nem volt olyan jó az úszás, mint délelőtt, jobbat vártam magamtól. De úgy gondolom az úszásgyorsaságom rendben volt, úgyhogy a 100 és 200 pillangón nem lesz gond!”

A 400 gyorson két magyar is bejutott a döntőbe, Kapás Bogi 5. helyen, Késely Ajna pedig 8. helyen kvalifikálta magát. Késely Ajna a fináléban remek úszással a 6. helyet szerezte meg (4:05.75), Kapás Bogi pedig eggyel előtte az 5. helyen ért célba (4:04.77).

Késely Ajna holnap már 1500 gyorson ugrik újra vízbe, de előtte még értékelte a mai teljesítményét:

„Nagyon jól éreztem magam a döntőben, de úgy érzem, a reggeli úszás jobban esett, pedig számomra már az is egy döntő volt. Köszönöm a családomnak, barátaimnak a biztatást és edzőimnek, Túri Gyuri bának és Güttler Karcsi bának is hálával tartozom, hiszen mindennap velem küzdöttek. Úgy jöttem ide, hogy egy nagyon jót fogok versenyezni. Bár ma bennem volt, hogy mégis csak egy világbajnoki döntőben úszok, de megfogadtam Risztov Évi tanácsát, aki azt mondta, hogy ne foglalkozzak semmivel, csak ugorjak vízbe és ússzak”

Kapás Bogi edzőjével, Virth Balázzsal már a holnapi 1500 gyorsra készül. Virth Balázs így értékelte a mai napot:

„Pozitívan értékelem a mai döntőt, a reggeli úszáshoz ez óriási előrelépés volt technikailag és taktikailag is. Szeretnénk érmet nyerni 800-on és 1500-on a lehető legjobb idővel, amire Bogi képes. A ma délutánt látva bizakodó vagyok. Mondtam neki, hogyha úgy érzi, már nagyon fáj, akkor merítsen erőt a közönség szurkolásából.”

200 vegyesen Jakabos Zsuzsanna és Hosszú Katinka úszott a középdöntőben. Zsu 12. helyen végzett, így nem jutott döntőbe (2:11.92). Katinka pedig délelőtti idejét megjavítva, senkitől nem fenyegetve elsőként jutott a 200 vegyes döntőjébe (2:07.14)

Jakabos Zsuzsanna így értékelt a verseny után:

„Úgy érzem, hogy kiúsztam magam, szerettem volna egy kicsit jobb időt úszni, de ez most nem sikerült. De nagyon boldog vagyok, hogy itt lehettem és ezt átélhettem. Azért jó lett volna még egyszer úszni. Próbálok a többi számomra koncentrálni és minél jobbat úszni, mert rengeteg ember segít minket és szurkol nekünk.”

Katka is nagyot úszott ma és így foglalta össze a vb első napjának eseményeit:

„Sokkal jobban sikerült koncentrálnom, mint délelőtt. Középdöntőben ilyen vastapsot kapni, egyszerűen hihetetlen, szinte már ezt majdnem megkönnyezi az ember.  Nagyon hálás vagyok, hogy itt lehetek és ezt átélhetem.”

A nap végére jött az igazi meglepetés. A férfi 4×100-as gyorsváltónk már délelőtt is elképesztő idővel az 5. helyen jutott a döntőbe. Ma délután a fiúk még magasabb sebességre kapcsoltak, Kozma Dominik most is országos csúccsal indította az első százat (48.26), ezután jött Németh Nándor, aki ismét kiúszott magából mindent, majd Holoda Péter következett, aki ott tudta tartani az élbolyban a csapatot, a végén pedig Bohus Ricsi hajrázott nagyot, így meglett a dobogó, és egy csodálatos 3. hely a magyar csapatnak, 3:11.99-es idővel, ami szintén újabb országos csúcs!

Kozma Dominik 26 évesen rangidősként így értékelte a csapat teljesítményét:

„Az utolsó 25-nél csak azt kívántuk, hogy a Ricsi hozza haza és hazahozta. A csapatért úsztunk. A közönség amúgysem hagyta volna, hogy lassan menjünk. Hatalmas élmény volt, teljes extázis”

Bohus Richárd:

„Hihetetlen volt a közönség, még mindig ráz a hideg, úgy jöttünk ide, hogy talán a döntőbe bejutunk, de a közönség behúzott minket. Eljátszottunk a gondolattal, hogy jó lenne egy érem, de a legmerészebb álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ez megtörténik.”

Holoda Péter:

„Nem volt papírforma eredmény, de azt mondhatjuk, hogy most már papírforma lesz, hogy a férfi 4×100-as gyorsváltó dobogós legyen.”

Németh Nándor:

„A pihenés és az ebéd sokat segített, hogy jobban érezem magam a reggeli úszásom után, de mindent megtettem, hogy most is kit tudjam úszni magamból a maximumot.”

 

Teljes eredménysor:

http://www.omegatiming.com/Competition?id=000111010AFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF&day=1

Még több infó a világbajnokság úszó versenyeiről és a magyar csapatról:

https://www.facebook.com/uszoszovetseg/

Holnap újabb nap, újabb döntőkkel. Szurkoljunk együtt a magyaroknak, hajrá!!!!!

 

Hasonló bejegyzések