Remekül indult a világbajnokság úszóinknak Kvangdzsuban: Késely Ajna és Kapás Boglárka döntőbe jutott 400 gyorson, Hosszú Katinka minden idők hetedik legjobb idejét úszta 200 vegyesen, míg Szabó Szebasztián 4. idővel lépett tovább 50 pillangón, aztán egy bámulatos utolsó százzal döntőbe juttatta a férfi gyorsváltót, amely ezzel egyszersmind a tokiói játékokra is kvalifikálta magát.

Hosszú Katinka úgymond bedobta a gyeplőt a lovak közé: 2:07.02 – 200 vegyesen, egy előfutamban. Ez nem csupán a világ idei legjobb eredménye, de minden idők 7. legjobbja (textilben meg a 4. valaha leggyorsabb). „Azt hittem, a 2:06 menni fog” – mondta Katinka (2:06.12 amúgy a világcsúcsa 2015-ből…). Aztán egy félmosoly kíséretében még megjegyezte: „Jó lesz.” (Sejtjük, ez mit takar.) Természetesen 1. idővel elődöntős – ugyanakkor máris megvan az első morgolódós helyezés: Jakabos Zsu 17. lett, azaz pont nem jutott tovább az elődöntőből: „Pedig szerintem egész erős úszás volt, végig sikerült megcsinálnom azt, amit szerettem volna.”

A következő továbbjutónk Szabó Szebasztián, aki 50 pillangón megzúgatta a harangokat, 23.07-es ideje a 4. legjobb volt a mezőnyben – Cseh Laci bemelegítésként 32. lett. „Az első karcsapást nagyon elrontottam, ilyen még nem fordult elő velem, de ehhez képest tényleg egész jó volt” – értékelt Szebasztián, akinek jobban nem sikerülhetett volna az első úszása a magyar válogatott színeiben. „Nem mondom, hogy nem erre a számra készültünk, mert tudtam, hogy indulok ötvenen, és már kezdem kapizsgálni a mozgást, de ezt jobban össze kellett volna rakni az eddigi versenyeken. Ez a százra sem lesz elég.”

Négyszáz gyorson csodákat láttunk: Késely Ajna 3. (!), Kapás Bogi 7. idővel jutott a döntőbe, ami egészen parádés teljesítmény. „(Turi) Gyuri bácsi most nem írt semmit a papírra, csak azt, hogy menjek Titmussal (az ausztrál favorit). Ő kétszázas, ezt éreztem is, de sikerült végig tapadnom rá, és érzem is azt a fájdalmat, amit ilyenkor kell. Ez a 4:03 egészen csodálatos idő így reggel, szerintem 4:08-nál még soha nem jöttem jobbat előfutamban, viszont tudtam, borzasztó erős a mezőny, itt úszni kell.” Kapás Bogi – aki már inkább a pillangóra koncentrál (jó, elvben), csak mosolygott: „Amikor megláttam a 4:07-es időt, már tudtam, miért esett ilyen jól az úszás. Ennyire lassan jönni… Este ennél csak gyorsabb lehetek.”

És aztán jött a nagy bónusz: a 4×100-as gyorsváltó kiharcolta a döntőbe jutást, és ezzel máris kvalifikálta magát a tokiói olimpiára. Igaz, nyolcadikként, de Kozma Dominik, Németh Nándor, Bohus Richárd és Szabó Szebasztián összeúszta a finálét – különösen Szebasztián volt félelmetes, 47.83-as részideje brutális eredmény. Igaz, Bohus Ricsi aztán arról beszélt, hogy „most ennek nincs meg ugyanaz a hangulata, mint két éve, nem is nagyon készültünk rá, akkor vitt minket a lendület, új volt az egész, most már volnának elvárások, ugyanakkor én például csak gyorsra edzettem, most hátra is, Doma a kétszázra összpontosít. De ettől még lehet ez jobb este.”

A délelőtti indulók közül Cseh Lacin kívül csak Szilágyi Liliána (100m pillangó) és Horváth Dávid (100m mell) nem jutott tovább, de egyiküknek sem ez a fő száma.

 

Hasonló bejegyzések