Pazar a nyitónap esti mérlege: Késely Ajna fantasztikus országos csúccsal (4:01.31) negyedik lett 400 gyorson, míg Kapás Bogi a 6. helyen zárt. Ezután Szabó Szebasztián 50 pillangón a 6. idővel, Hosszú Katinka pedig 200 vegyesen magasan a legjobb produkcióval vívta ki a finálét. Férfi gyorsváltónk dicséretes teljesítménnyel a 7. helyet csípte meg a döntőben.

Persze, még csikorog picit a fogunk, hiszen Ajna elképesztően ment Ledecky mellett, de a másik amerikai, Smith „lenyúlta” a falnál 0.02 másodperccel… „Ez nagyon kemény volt, nagyon fájdalmas, de nagyon jó – mondta Ajna. – Gyerekfejjel van bennem most némi csalódottság, ám úgy gondolom, ha majd szépen leülök, és átgondolom, mi történt, akkor utána azt mondom, ennek így kellett történnie. Elég fiatal vagyok ahhoz, hogy hihessek abban: legközelebb sikerülni fog a dobogó. Már az óriási inspirációt jelentett, hogy Ledecky mellett úszhattam, és legközelebb már tudom, hogy nem szabad a kötélhez közel úsznom, mert amikor megindul a lába féltáv után, olyan hullámokat tud generálni, ami nem segít a haladásban…”

Kapás Bogi sem volt boldogtalan: „Kicsit gyorsabban akarok úszni, de nem lehetek elégedetlen, mert úgy kalkuláltam, hogy a két oroszt verhetem meg jó eséllyel, azaz a hatodik hely lehet meg. Ez sikerült, az edzőm, (Virth) Balázs azt mondta, óriási állóképességet fog adni ez a négyszáz a kétszáz pillére – elvégre ebben a döntőben egyedül én voltam pillangózó.”

Első elődöntősünk, Szabó Szebasztián két századdal gyengébbet jött ugyan (23.09), mint délelőtt, de futamában ezzel második lett, összességében pedig a 6. idővel került a fináléba. „Huszonhárom alá kell kerülnöm, de most a vége nem jött össze, rettenetesen sokat kellett csúsznom a falig, mert nem jött ki jól a tempó. A döntőnek örülök, azon leszek, hogy holnap minden stimmeljen, és ott tudjak lenni az elején – mert alapvetően ezért jöttem.”

Az este második fele is remekül telt: Hosszú Katinka megint csuklóból rázott ki egy 2:07-es úszást, nagyjából két másodperccel van a mezőny előtt, azaz neki hétfőn alighanem csak az óra, a saját világrekordja lesz az ellenfele. A 2015-ös idő megdöntése elég keménynek ígérkezik, de egyértelmű, a zsinórban negyedik címére törő bajnoknőnek ez a célja.

„Még nagyon sok van ebben az úszásban, szinte minden hosszon. Persze, már most is szerettem volna csúcsot úszni, de holnap újból nekimegyek. Generális hiba nem volt az estiben sem, még kell egy kicsit gyorsulni az első felén. Azt persze ne gondolja senki, hogy ez olyan egyszerű, mint amilyennek talán látszik, innen üzenem, hogy azért 2:07-et jönni ezen a távon elég fájdalmas, pláne egy nap kétszer – de azért csinálom, hogy ezt újra és újra átéljem.”

A napot férfi gyorsváltónk zárta, amelyben két embert is cseréltünk, Holoda Péter és Milák Kristóf szállt be Bohus Ricsi és Szabó Szebasztián helyett – és mindketten remekeltek, különösen Kristóf 48.05-ös második száza feltűnően jó (0.00-ra váltott, őrület!), de Németh Nándi 47.68-a is pazar volt a végén – mindazonáltal ezúttal 7. lett a csapat, ami a 2017-es bronz után egyeseknek talán csalódás, ám az akkori csúcsidővel most is csupán 6. lett volna a brigád, olyan őrületesen felgyorsult a mezőny.

„Holoda Peti azt mondta, nyomjam meg az első ötvenet, a repülőrajt segít, utána a második ötven könnyebb lesz. Hát tudod, mi volt könnyebb… De szerintem ez elég jó idő, ennek nagyon örülök, a csapat is jól ment, ma ebben ennyi volt” – értékelt Milák Kristóf.

„Most az olimpiai kvótának örüljünk, igazából Nándin és Petin kívül senki nem készült a százra, ha jövőre mindannyian ráfekszünk, ebből akármi is lehet – közölte Kozma Doma. – Szebi ma reggel megmutatta, tud 47-et jönni, Nándi sokadszorra is, nekem is ment már, Kristóf alig maradt el tőle elsőre, szóval ha mindenki pörög, itt négy 47-es úszás is kinéz, az meg már elég komoly.”

Hasonló bejegyzések