Akárcsak a két korábbi úszó Világkupán, ezúttal is lesz extra-program a hivatalos versenyszámok mellett: csütörtökön a frontvonalban dolgozók, azaz egészségügyi, rendvédelmi dolgozók, tanárok részvételével rendeznek úszóviadalt, pénteken pedig a magyar úszócsalád köszön el a sportág élő legendájától, Cseh Lászlótól, aki még egyszer, utoljára beugrik a Duna Aréna medencéjébe, majd a rajongók személyesen is elköszönhetnek tőle a versenynap végén.

Csütörtöktől szombatig zajlik majd a Duna Arénában a FINA úszó Világkupa második állomása, amelyen számos magyar világklasszis – többek között Milák Kristóf és Kapás Boglárka is – indul, továbbá a tokiói olimpiai külföldi sztárjai közül is sokan itt lesznek, így például a hazai közönség régi kedvence, Chad le Clos, valamint a tokiói viadal női legjobbja, a négy arany és három bronzérmet szerző ausztrál sprintfenomén, Emma McKeon.

Ugyanakkor a hivatalos versenyszámok mellett – a döntők mindennap 17.45-kor startolnak –, ismét lesznek extra programok, akárcsak 2018-ban, amikor Eric „Az Angolna” Moussambani a magyar szárazföldi sportolók krémjével meccselt (a gátfutó Baji Balázs nyerte a futamot), majd 2019-ben, amikor ismert zenészek és színészek kétfős váltói vetekedtek (és végül a Rátóti Zoltán-Leblanc Gergely duó diadalmaskodott).

Az idei viadal pedig reflektál arra, ami miatt egy év kimaradt a Vk-történetben: a világjárvány leküzdésében, az élet normalizálásában elévülhetetlen szerepet játszó frontvonalban dolgozók veszik birtokba a Duna Aréna medencéjét egy váltóverseny erejéig. Három, orvosokból és nővérekből álló staféta mellett a rendvédelmi dolgozók és a tanárok csapata is vízbe száll, továbbá három, ismert zenészekből álló kvartett is, olyan kiválóságokkal a soraikban, mint Bebe, Varga Viktor, Diaz, DJ Dominique vagy Sipos Péter. Érdekesség, hogy az egyik „orvosváltóban” ott lesz Prof. Dr. Merkely Béla, a SOTE rektora, aki egykoron versenyszerűen úszott, és még az elmúlt időszakban is amatőr szinten vízilabdázott.

A csütörtök esti program lesz az egyik különleges „betét”, a másik pedig pénteken követi a napi hivatalos versenyeket: Cseh László a tokiói olimpián úszott utoljára „hivatalosan”, ugyanakkor itthon még dukál neki egy méltó búcsú. Erre kerít sort a Magyar Úszó Szövetség: Laci abban a medencében köszön el, ahol bámulatos pályafutása utolsó, 71. (!!!) érmét szerezte világversenyen, azt a bizonyos ezüstöt a 2017-es FINA-világbajnokságon, amivel egyszersmind egy aligha megdönthető rekordot állított fel: ez volt egymás után a nyolcadik nagypályás vb, amelyiken dobogóra állhatott.

A tervek szerint Cseh László még egyszer, utoljára a medencébe ugrik egy 100 vegyes erejéig – a körítés legyen meglepetés –, majd nem sokkal később a Duna Aréna előtt a rajongók is találkozhatnak a világ- és Európa-bajnok legendával, ahol, aki még nem tette meg 2002 óta, most bepótolhatja a közös fotót és az autogram beszerzését.

Hasonló bejegyzések