Egyelőre tartja a három arany-per nap átlagot a magyar juniorválogatott a helsinki Európa-bajnokságon, ami nem akármilyen fegyvertény, ráadásul további három érem került még a kosárba. A második nap parádés győzelmeit Késely Ajna (400m gyors – a 125. magyar junior Eb-arany!), Berecz Blanka (200m pillangó) és Kalmár Ákos (1500m gyors) szállította, továbbá érkezett még egy ezüst Ilyés Laura (200m hát), valamint két bronz, Hatházi Dóra (200m pillangó) és a mixed gyorsváltó jóvoltából.

Akárcsak egy éve, Netanyában, ezúttal is magyar-orosz párharc zajlik az éremtábla első helyéért – de a két csapat fölénye máris fullasztóbb, mint 2017-ben. Tavaly 11-11-gyel zártunk az aranyak tekintetében, a többi éremben jobban álltak az oroszok, így övék lett az elsőség – a helsinki meccs egyelőre picivel feléjük billen, hiszen most 7-6-ra vezetnek a címek tekintetében, bár összesítésben 10-10 állunk, node még három nap hátravan.

Az újabb három magyar diadal megszületése során nem igazán kellett izgulni, esélyeshez méltó, magabiztos győzelmek születtek. Késely Ajna megszerezte a harmadik aranyát is ezen az Eb-n, összesítésben 13-nál jár – 400 gyorson 2016 és 2017 után harmadszor is elsőként ért a falhoz, óriási fölénnyel, új Európa-bajnoki csúccsal. Tökéletesen méltó produkció volt az ünnepi alkalomhoz: ez volt ugyanis a magyar úszósport 125. aranyérme a junior Európa-bajnokságok 1967 óta íródó történetében. Ugyanezen a távon Barocsai Petra hetedik lett.

Berecz Blanka szintén biztos kézzel húzta be a 200 pillangó aranyát, gyakorlatilag 60 méternél az élre állt, és attól fogva kétség sem férhetett a győzelméhez – izgulni inkább Hatházi Dóráért kellett, aki végül nagy csatában szerezte meg a bronzérmet.

A harmadik siker Kalmár Ákosé: a bajai kiválóság ezúttal 1500m gyorson lett a legjobb. Egy éve 400-on diadalmaskodott és másik két hosszabb távon másodikként zárt, most a nyitónapi 6. hely után a leghosszabb távon esélyt sem adott a vetélytársaknak, és új Európa-bajnoki csúccsal söpörte be az aranyérmet.

Remekül szerepelt Ilyés Laura Vanda, aki 200 háton ezüstérmesként zárt, ugyanitt Szabó-Feltóthy Eszter hatodikként ért célba.

Mondjuk úgy, kissé vegyes napja volt legjobb férfiversenyzőnknek, Milák Kristófnak, aki nyitásként egyetlen századdal lemaradt a dobogóról 100 háton (4. lett – a mindössze 15 és fél esztendős Zombori Gábor pedig új korosztályos csúccsal a hetedik). Ezután száz gyorson – alig húsz perccel az első finálé után – 19 századdal a kilencedik, azaz épp nem finalista helyen kötött ki; később kényelmesen döntőbe úszott fő számában, 200 pillangón, hogy aztán a mixed gyorsváltót egy egészen elképesztő nyitó száz méterrel indítsa el a dobogó harmadik fokára vezető úton. Jellemző, hogy a „mindent a csapatért” szellem olyan időt (49.24) préselt ki belőle, amivel első helyen jutott volna a száz gyors döntőjébe… A többiek, Himer Krisztofer, Gyurinovics Fanni és Késely Ajna vitték tovább a lendületet, és megszerezték a magyar csapat hatodik érmét ezen a napon, amihez természetesen hozzájárult a délelőtt úszó Barocsai Petra és Zombori Gábor is.

 

A magyar érmesek nyilatkozatai

 

Késely Ajna (400m gyors, arany)

„Nagyon jól éreztem magam a vízben, azt egy kicsit sajnálom, hogy nem kezdtem el hamarabb hajrázni, mert akkor meglehetett volna junior Európa-csúcs. Így is nagyon elégedett voltam, mert Canet óta két másodpercet javultam.”

 

Berecz Blanka (200m pillangó, arany)

„Jó volt az egész úszás, számora ma egy volt a lényeg: úgy szálljak ki a medencéből, hogy már nem maradt bennem semmi – és ez szerencsére sikerült is. Az első ötvenen nem szabad nagyon bekezdeni, mert ez a kétszáz nagyon kemény, viszont így a második százra szerencsére maradt bennem tartalék.”

 

Hatházi Dóra (200m pillangó, bronz)

„Elég nehéz volt, már az első száz után nagyon fájt, a végén nagyot kellett küzdeni, de a lényeg, hogy meglett az érem. Az idő lehetett volna jobb, viszont most ennyi volt bennem, de ennek is örülök. Az igazság az, hogy szeretek elöl lenni, és jó volt, hogy Blankával tudtam menni.”

 

Kalmár Ákos: (1500m gyors, arany)

„A legjobbamtól elmaradtam nem egész két másodperccel, de igazából elégedett vagyok.  Ez egy jó idő, örülök, hogy a 15 percet már másodszor környékezem meg, remélem, hogy a jövőben sikerült belül úszni. Van még egy 800 gyors, ott is hasonlóan jól szeretnék teljesíteni.”

 

Ilyés Laura Vanda (200m hát, ezüst)

„Úgy jöttünk, hogy nagyon jó formában vagyok, hiszen minden hát-számban megúsztam a szintet, most is jó időt jöttem. Bíztunk abban, hogy ez érmet fog érni, de még mindig hihetetlen, hogy ez sikerült is!”

 

4×100 mixed gyorsváltó (bronz)

Késely Ajna

„Úgy ugrottam be, hogy mindent beleadok és mindent tőlem telhetőt megteszek. A váltó előtt még jobban izgultam, mint az egyéni számom előtt, mert itt egy csapatért úszol és nem magadért. Most mindannyian nagyon örülünk a bronznak.”

 

Hímer Krisztofer

„Ez most nagyon fájt, de nagyon megérte, mert jó volt a dobogón állni.”

 

Gyurinovics Fanni

„Nem nagyon láttam, hogy pontosan hol tartunk, de beleadtam mindent eléggé fájt, és a bronz kárpótol.”

 

Milák Kristóf

„Jó, hogy összejött ez a bronz, lehet, hogy ha másodiknak úszom, még jobban oda tudom magam tenni, de így is rendben volt ez.”

 

Junior Eb, 2. nap – a magyar döntősök eredményei

 

Férfiak

1500m gyors

  1. Kalmár Ákos 15:04.91

 

100m hát

  1. Milák Kristóf 54.70
  2. Zombori Gábor 55.30

 

Nők

400m gyors

  1. Késely Ajna 4:05.89
  2. Barocsai Petra 4:14.86

 

200m hát

  1. Ilyés Laura Vanda 2:10.67
  2. Szabó-Feltóthy Eszter 2:12.38

 

200m pillangó

  1. Berecz Blanka 2:10.06
  2. Hatházi Dóra 2:11.54

 

Mixed

4x100m gyorsváltó

  1. Magyarország 3:30.91

(Milák Kristóf, Hímer Krisztofer, Gyurinovics Fanni, Késely Ajna)

Hasonló bejegyzések