A napi egy érem után immár kettő is jutott a magyar válogatottnak a római junior Európa-bajnokság utolsóelőtti napján: előbb Ugrai Panna lett harmadik 200 vegyesen, majd a 4×100-as gyorsváltó tagjaként, Pádár Nikoletta, Molnár Dóra és Nyirádi Réka társaságában is nyert egy bronzérmet. Pádár immár négy éremnél tart ezen a kontinensviadalon.

Ugrai Panna féltávnál vezetett, ám mellen visszaesett az ötödik helyre, és úgy tűnt, onnan aligha lesz visszaút, ám gyorson elképesztő hajrát vágott le a 200 vegyes döntőjében. Végül sikerült két riválisát is megelőznie, az orosz Sztarosztyinát 14 századdal, így állhatott dobogóra – a 15 éves Ábrahám Lilla dicséretesen helytállt, és a 7. helyen végzett.

Őrült izgalmakat hozott a napvégi 4×100-as női gyorsváltó, lányaink végig harcban voltak az érmekért, akadt olyan fázisa a versenynek, amikor az ezüstérem sem tűnt vágyálomnak – az oroszokat nem lehetett megfogni –, a végén viszont óriási hajrá kellett Nyirádi Rékától, hogy a két kockázatos váltást (–0.02, 0.05) bevállaló franciák ne fogják be, de 9 század megmaradt az előnyből, miközben a britek kissé elhúztak s lettek másodikak, míg a mieinknek a bronz jutott. A lányok mindenesetre jól muzsikálnak, a 4×200 megnyerése után a második gyorsváltóban is dobogósok lettek, és komolyan benne voltak abban is, hogy a mixed 4×100-as gyorskvartett is harmadikként végzett.

Mindez azt is jelenti, hogy Pádár Nikoletta például már négy éremnél tart, hiszen ő egyedül tagja volt mindhárom dobogós váltónak, plusz tegnap megnyerte a 200 gyorsat – azaz két arannyal és két bronzzal áll, ami minimum megsüvegelendő.

Dicséretesen küzdött Fábián Bettina 1500 gyorson – a dobogósokat megszorítani nem volt esélye, a 4. helyért folyó harcot viszont megnyerte a másik két vetélytárssal szemben.

Az elődöntősök közül Mizsei Márk 4., Nagy Dániel a 7. helyen jutott 200 pillangón a döntőbe (ezt a számot, úgy fest, egy lengyel ikerpár uralja, Michal és Krysztof Chmielewski, ők a fő esélyesek vasárnap), Nyirádi Réka szintén 4. idővel finalista 200 háton. Ugyanezen a távon a fiúknál ismét jött egy „szokásos” mosolylohasztó 9. hely, Balogh Leventétől (17 század hiányzott neki), míg Cserfalvi Olaf 16-ikként zárt. Ötven gyorson a fiúknál Giczy Mátyás 14. lett, Péter Virág pedig 15., 100m mellen.

 

Nyilatkozatok

 

Pádár Nikoletta:

„Szerintem számítottunk a dobogóra, de nem gondoltuk volna, hogy ennyire meg kell érte küzdeni. Mindenki kiadta magából a maximumot, nagyon büszke vagyok a lányokra!”

 

Ugrai Panna:

„Szerintem lehetett számítani a dobogóra – én azért a számok embere vagyok. Kalkulálgattam, úgy éreztem, van esély, de azt is lehetett tudni, hogy szoros lesz. A britek és az oroszok nagyon erősek, ahhoz, hogy mögöttük legyünk, ahhoz ki kellett adnunk magunkból a maximumot.”

 

Molnár Dóra:

„Első Európa-bajnokságom ez, nem nagyon számítottam rá, hogy érmet nyerek… Nagyon jó érzés, szerintem mindenki nagyon komolyan kivette a részét ebből.”

 

Nyirádi Réka:

„Bíztam benne, hogy összejön egy érem, de én nem számolgattam, csak beugrottam, aztán mentem, ahogy tudtam.”