Némi meglepetésre Pádár Nikolett nyerte a 200 méteres gyorsúszást a római junior Európa-bajnokságon – ezért jó, ha egy országnak két klasszisa is van a fináléban, az esélyesebbnek vélt Veres Laura ugyanis ezúttal negyedik lett. Így megvan a magyar válogatott első egyéni bajnoki címe is, Nikolettnek pedig ez már a harmadik érme ezen az Eb-n, hiszen tagja volt a két dobogós váltónak is.

Bár mind az elődöntő eredményei, mind az „előélet” alapján Veres Laura volt a 200 gyors favoritja – ő ugyebár tagja volt az Eb-ezüstérmes női 4×200-as gyorsváltónak a budapesti felnőtt Eb-n májusban –, végül mégsem ő szállította az aranyérmet, hanem a mellette úszó Pádár Nikoletta. Laura kissé elidegeskedte a döntőt – ha csak közel úszik a középdöntős idejéhez (1:59.03), akkor simán nyeri a finálét, ám ezúttal nem tudta magából kihozni a legjobbat (1:59.96), így 180 méterig úgy festett, hiába úszik két magyar a 4-5-ös pályán, a 6-oson vezető brit Tamryn Van Selm lesz a győztes.

Csakhogy Pádár egészen elképesztő sebességre pörgött fel az utolsó hosszon, amelyre még negyedikként fordult, utána azonban mindenki másnál magasabb sebességi fokozatot talált, a brit lányra konkrétan 6 tizedet vert rá az utolsó ötvenen, és végül 1:59.38-cal elsőként ért a falhoz, 12 századdal előzve meg Van Selmet. Niki így aztán igazán eredményes négy napra tekinthet vissza máris, hiszen aranyérmes volt a 4×200-as váltóval, bronzérmes a 4×100-as mixed gyorsváltóval, most pedig egy egyéni győzelem is a neve mellé került.

A péntek esti programban még két fináléban izgulhattunk: Nell Olivér 50 háton lett hatodik, és ugyanígy zárt a férfi 4×200-as gyorsváltó is, mely – nem elírás – Mészáros Dániel, Mészáros Dániel, Csicsáky Péter, Kovács Attila felállásban tolta végig a távot (a sors különös játékaként Kecskeméten és a Fradiban ugyanazon a néven pallérozódik két korosztályos kiválóság, nem kis fejtörést okozva a helyi műsorközlőknek, akik eléggé elbizonytalanodtak a bemutatásnál…).

Ami pedig az elődöntőket illeti, a lányoknál mindkét vegyesúszónk ott lesz a szombati fináléban 200-on (Ugrai Panna 6., Ábrahám Lilla 7. idővel), ugyanakkor a 15 éves Bukovics Rebekától már az is bravúr, hogy továbbment délelőtt, s most 16-ikként zárt 50 pillén. A fiúknál 200 mellen voltunk érdekeltek, ahol megint „sikerült” idegesítően kevéssel lecsúszni a döntőről, Kardos Dánielnek 5 század hiányzott a 9. helyen, míg Bujdosó Zsombor 13. lett. A nap krónikájához tartozik, hogy Fábián Bettina délelőtt harcolta ki a másnapi finálét, 6. helyen kvalifikált 1500 gyorson.

 

Nyilatkozat

Pádár Nikolett:

„Számomra ez felfoghatatlan, el sem hiszem, hogy megnyertem a versenyt, hiszen ez az első Európa-bajnokságom… Szerintem sikerült mindenkinek meglepetést okoznom, többek között magamnak is… A taktika az volt, hogy az első százon próbálok együtt menni a mezőnnyel, még a harmadikon is, aztán megindulok az utolsó ötvenen. A vége már eléggé fájt, de megérte ennyit küzdeni. És hát egészen fantasztikus volt visszanézni a táblára…”

Hasonló bejegyzések