Újabb történelmi mérföldkő: a junior nyíltvízi világbajnokságok történetében most fordult elő először, hogy Magyarország végzett az éremtábla élén és megnyerte a pontversenyt is. A seychelles-i tarolás a zárónapi váltóarannyal vált teljessé: az idősebbek kvartettje hatalmas, másfélperces fölénnyel lett első – a fiatalabbak pedig az ötödik helyen végeztek. Csapatunk négy aranyat és három bronzot szerzett, továbbá egy kivétellel az összes versenyzőnk a top 10-ben zárt az egyéni számokban, ez pedig bővel elegendő volt ahhoz, hogy mindkét összesítésben megelőzzük az Egyesült Államokat.

 

A vasárnapi váltóknál elég egyértelműnek tűnt, hogy a „nagyok között” a 10km két világbajnokával, Betlehem Dáviddal és Fábián Bettinával, a női bronzérmessel, Szimcsák Mirával, illetve a kizárása előtt közvetlenül az élbolyban haladó Hambardzumyan Arshakkal felálló kvartett gyakorlatilag verhetetlen. Persze, 4×1500 méter azért mégsem 4x10km, azaz minél rövidebb a táv, annál inkább mosódhatnak el a különbségek – az óceánban azonban kiderült, még ennyivel rövidebb pályán is elképesztő fölényben vannak a magyarok.

 

Már a lányok is komoly előnyre tettek szert, úgyhogy a fiúknak csak tartaniuk kellett a különbséget, de persze Betlehem Dávid – méltóképp búcsúztatván a junioréveket – még rá is tett egy lapáttal, így végül ezen a távon sosem látott fölénnyel, 1:33 perccel előztük meg a németeket. Mindez azt jelenti, hogy a váltó két év alatt háromból három korosztályos világversenyen zárt az élen: a tavalyi és az idei junior Eb után a világbajnokságon is a legjobbnak bizonyult.

 

A fiatalabbak között most nem volt esély az éremre – itt az „alsóbb” korosztályokban remeklő amerikaiak sikeréhez nem férhetett kétség, a mieink az 5. helyen végeztek.

 

„Nagyon örülök ennek a szereplésnek, mert elég régóta várunk arra, hogy az Eb-k után végre egy világbajnokságon is élen végezzünk az éremtáblán és a pontversenyben is – értékelt Gellért Gábor szövetségi kapitány. – Eddig kétszer voltunk másodikak, most viszont minden összejött: sosem nyertünk még négy aranyat, és az sem fordult még elő, hogy mind a tizenkét versenyzőnk hozzon minimum egy hatodik helyet vagy egyéniben, vagy váltóban. Mindez mutatja, hogy nagyon komoly csapatunk van, nagyon sikeres jövő előtt áll a szakág, az utánpótlás, függetlenül attól, hogy Betlehem Dávid öt szezon után most elköszön a korosztályos versenyektől. Dolgozunk tovább, ahogy eddig is, a cél pedig ugyanaz: a magyar juniorválogatott maradjon a legjobb Európában és a világon.”

 

Éremtáblázat

  1. Magyarország 4-0-3 7
  2. Egyesült Államok 4-0-0 4
  3. Olaszország 0-2-2 4
  4. Németország 0-2-1 3

Törökország            0-2-1   3

  1. Spanyolország 0-1-1 2
  2. Mexikó 0-1-0 1

 

A pontverseny élcsoportja

  1. Magyarország 153, 2. Egyesült Államok 124, 3. Olaszország 100, 4. Németország 96, 5. Törökország 59, 6. Spanyolország 47

 

Nyilatkozatok

 

Betlehem Dávid

„Beszélhetnék arról, hogy ez az arany mekkora eredmény – mert egyébként az, nyilvánvaló –, de számomra most mást jelentett ez a váltó: most egy korszak lezárult az életemben, ez volt az utolsó juniorversenyem. Emlékszem, ahogy az egész indult, 2018-ban, Máltán, egy hatalmas sírással, amikor az utolsó egyenesen eltévedtem az első helyről, és egy világ dőlt össze bennem, mert azt éreztem, sohasem lesz belőlem jó úszó. Azóta elég sok mindenen mentem keresztül, nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki ott állt mellettem és támogatott. És most hálás vagyok a csapatnak is, hogy ezt így megnyertük, fél perc hátrányból is indulhattunk volna, akkor is mi lennénk az elsők, és külön köszönöm, hogy még egyszer, utoljára megüthettem a panelt. Nagyon jó érzés volt, kívánom minden társamnak és fiatalnak, hogy hasonló ifipályát fussanak be, mint én.”

 

Fábián Bettina

„Nagyon sokat jelent ez az aranyérem, de különösen az, hogy a tavalyi párizsi junior Eb óta ez a váltó folyamatosan hozta az eredményeket, elsők lettünk mindenhol, sorra-sorra. Nem ért nagy meglepetésként, hogy ezt most sikerült összehozni, de azért mindenki nagyon örül ennek a győzelemnek, és hogy mindenki kihozta magából a legtöbbet. Úgy gondolom, ez a váltó jövőre is nagyon erős lehet, még úgy is, hogy Dávid már nem lesz velünk – szerintem akkor is tudjuk hozni ezt a szintet.”

 

Szimcsák Mira

„Nekem rengeteget jelent ez az aranyérem. Reménykedtünk egy ilyen eredményben, és nagyon jó látni, hogy mindez be is jött. Ez az év csodálatosan sikerült, nyertem két aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot az Eb-n és itt, a világbajnokságon, és nagyszerű érzés, hogy beérett a sok munka.”

 

Hambardzumyan Arshak

„Sokat jelent ez nekem a tegnapi kizárás után. Nagyon motiváltan álltam oda, mert ugye az Európa-bajnokságon negyedik lettem, ezt a kizárás miatt nem tudtam itt megismételni, de ez az arany sokat lendít a kedvemen – és hát nagyon biztató, hogy egy éve úszom nyíltvízen, és most junior világbajnoknak mondhatom magam.”

 

Eredmények

4x1500m mix váltó

14-16 évesek: 1. Egyesült Államok 1:13:09.8… 5. Magyarország (Rohács Luca, Győrffy Lili, Kaiser Dominik, Kovács-Seres Hunor) 1:14:18.7

Nyílt kategória: 1. Magyarország (Szimcsák Mira, Fábián Bettina, Hambardzumyan Arshak, Betlehem Dávid) 1:11.20.1

Hasonló bejegyzések