Három kulcsfontosságú megállapodást írt alá a Magyar Úszó Szövetség a debreceni országos bajnokság rajtja előtt tartott sajtótájékoztatón: a MÚSZ ezentúl intézményi szinten működik együtt a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel, a Magyar Antidopping Csoporttal, valamint a Nemzeti Sporttal.

Valódi tetteket várok ezektől a megállapodásoktól” – jelentette ki a sajtótájékoztatón Wladár Sándor MÚSZ-elnök, aki a Semmelweis Egyetemmel (SE), a Magyar Antidopping Csoporttal (MACS) és a Nemzeti Sporttal (NS) írt alá szerződést. A sportvezető kifejtette, „a világraszóló eredményekhez ma már nem elegendő a versenyzők tehetsége, az edzők tudása, az infrastruktúra, szükség van a tudományos háttérre is, amelyet mostantól a Semmelweis Egyetem biztosít a magyar úszók számára.”

Merkely Béla rektor elárulta, három részre tagolódik a megállapodás: szűrővizsgálatokra, teljesítménydiagnosztikára és olyan laborvizsgálatokra, amelyek teljes képet adnak a sportolók egészségi állapotáról, ezáltal segítve a teljesítmény optimalizálását abban a kőkemény világban, ahol már nem csupán az érmek sorsáról, de sokszor a döntőbe jutásról is milliméterek, századmásodpercek döntenek.

A megelőzés is rendkívül fontos, a regeneráció is, de azt is tudjuk, az élsport embertpróbáló, azaz bármikor jöhet sérülés, betegség, vagy egy olyan műtét, például a mandala kivétele, amely a teljesítmény javításához elengedhetetlen. Ma már kiemelt fontosságú, hogy egy beavatkozás után a sportoló a lehető leghamarabb újrakezdhesse az edzéseket, ebben is igyekszünk segíteni a szakértelmünkkel. Mostantól az úszók az intézmény 36 klinikájához fordulhatnak, ahol az adott szakterület legkiválóbb orvosai várják őket, ha úgy adódik, akár munkaidőn kívül is” – mondta a Merkely professzor, aki azt is megemlítette, hogy a sportkardiológiai kutatásokban az egyetem a világelitbe tartozik, az eredményekből a magyar úszók is profitálhatnak, mint ahogy az intézmény is nagyon sok új tapasztalatra tehet szert a világklasszisok vizsgálatai során.

Tiszeker Ágnes, a MACS első számú vezetője arról beszélt, hogy a prevenció, a nevelés és az információcsere biztosítása lesz az általa irányított szervezet feladata, hogy sportolók világosan tudják, mik a kötelességeik és jogaik. Hozzátette, számára az az igazi siker, hogy „barátként tekintenek” a doppingellenőrzésre, ezért nagyra értékeli ezt a megállapodást.

Az úszás hírnevet, sikert és dicsőséget hozott Magyarországnak, ezt pedig nem árnyékolhatja be egy esetleges pozitív doppingeset” – mondta Tiszeker, aki megjegyezte, vészterhes időket él meg a sport, mert „egész országok dőlnek meg” és sportágak olimpiai szereplése van veszélyben a doppingfertőzöttség miatt, ugyanakkor jelezte, azon lesznek, hogy a magyar úszók és felkészítőik naprakész információkat kapjanak mindenről, ami a tiszta sportoláshoz szükséges.

Most még szorosabbra fűzzük a kapcsolatot, mert céljaink, vágyaink ugyanazok” – mondta Szöllősi György, a Nemzeti Sport-csoport főszerkesztője, aki kijelentette, az 1903-ban alapított sportnapilapnak nagyon fontos az úszás, mert a Magyarországon a legsikeresebb sportágak egyike, ráadásul az egyik legnagyobb is a világon.

A Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke arról is beszámolt, hogy a MÚSZ egymillió forinttal támogatja azt a programot, melynek keretében magyar sportújságírók tudósíthatnak egy-egy világesemény helyszínéről.

 

Hasonló bejegyzések