Milák Kristóf ismét brutális eredménnyel nyerte a 200 pillangót a debreceni úszó ob nyitónapján (újból jobbat úszott Michael Phelps riói győztes idejénél, akárcsak tavaly itt, majd a glasgow-i Eb-n), míg Kenderesi Tamás élete legjobbját nyújtva megőrizte vb-csapattagságát Cseh Lászlóval szemben, aki így nem indulhat ezen a távon a vb-n. Ugyancsak nem lehet ott a 200 pillangó gwangjui rajtjánál a nőknél Hosszú Katinka, mivel Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána is jobban teljesített nála ezen a távon. Szintén kiharcolta a vb-csapattagságot 50m gyorson Lobanovszkij Maxim, olimpiai A-szintet teljesített 800 gyorson Késely Ajna, míg Szilágyi Csaba megdöntötte Gyurta Dániel hétéves országos rekordját 100m mellen.

A nyitónap a várakozásoknak megfelelően két őrült döntőt hozott 200 pillangón: a férfiaknál és a nőknél gyakorlatilag egy vb-finálé szintjén teljesítettek a magyar világklasszisok, azaz a vb és olimpiai A-szint elérése alapvető volt az élboly tagjainak, a tét a vb-csapattagság volt mindenkinek.

Nos, a férfiaknál leginkább arra figyelt mindenki, hogy kiharcolja-e a gwangjui indulási jogot Cseh László, aki 2015-ben arany-, 2017-ben pedig ezüstérmes volt ezen a távon. Nos, a délelőtti, biztató produkciót nem tudta megismételni a magyar úszósport élő legendája, nem bírt lépést tartani Milák Kristóffal és a fő vetélytársnak vélt Kenderesi Tamással, így végül akárcsak a tavalyi Európa-bajnokságon, a negyedik helyen végzett, még Biczó Bence is megelőzte. Ezzel szemben az élbolyban az Európa-bajnoki címvédő és a riói olimpiai bronzérmes elképesztő párharcot vívott, amit újfent Milák nyert meg – 1:53.19-es ideje a változatosság kedvéért ismét csak jobb, mint amivel Michael Phelps nyerte meg a riói aranyérmet (1:53.36). Kenderesi is kitett magáért, élete legjobbját préselte ki magából így márciusban (1:53.42, két tizeddel jobb a riói harmadik helyet érő eredményénél), azaz ők ketten indulhatnak ezen a távon. Hovatovább az is magától értetődő, hogy Milák és Kenderesi a világ idei legjobb két eredményét érte el – mint ahogy az is, hogy az első négy egyaránt teljesítette az olimpiai A-szintet.

A hölgyeknél szintén őrült csata zajlott, amelyből az Eb-aranyérmes Kapás Boglárka jött ki a legjobban, a világ második legjobb idejével nyert – és némi meglepetésre Szilágyi Liliánának sikerült megelőznie Hosszú Katinkát, és még jobb időt is úszott annál, amennyit Katinka szállított nemrég Marseille-ben, így kiszorította a rövidpályás világbajnokot a vb-csapatból ezen a távon. Lilu egyébként világranglista-3. időt ért el – és természetesen valamennyien teljesítették az olimpiai kvalifikációs szintet.

A nap nyitószámában egyébként Késely Ajna remek úszással hozta a 800 női gyors bajnoki címét, amivel az ob első olimpiai A-szintjét szállította, valamint a világranglista 3. legjobb idejét.

Kiemelkedő időt úszott Szilágyi Csaba, aki bár nemzetközi viadalokon szerb színekben indul, magyar állampolgárként és a Hódmezővásárhelyi SUVC versenyzőjeként teljes jogú országos csúcstartónak vallhatja magát mostantól. Ráadásul nem akármilyen időt adott át a múltnak: Gyurta Dániel majdnem olimpiai bronzot érő londoni rekordját döntötte meg hét év után (59.40), ami az idei hetedik legjobb idő a világon.

Végre ismét 22 másodperc alá került Lobanovszkij Maxim 50 gyorson, amivel kapásból két A-szintet teljesített: bebiztosította a helyét a vb-csapatban – a második helyezett Németh Nándorral egyetemben –, illetve máris „vonal fölött” van tokiói relációban is. Németh egyébként ígéretes sebességgel jött a napzáró mixed váltó első száz méterén (48.71), akárcsak az őt váltó Kozma Dominik a másodikon (48.51), igaz, ettől még a győriek női úszói behozták a címvédő kvartett elsőnek aztán.

 

Az első nap bajnokai

 

Férfiak

50m gyors: Lobanovszkij Maxim (Győri Úszó SE) 21.79

1500m gyors: Kalmár Ákos (Bajai Spartacus) 15:03.08

100m hát: Balog Gábor (Győri Úszó SE) 54.18

100m mell: Szilágyi Csaba (Hódmezővásárhelyi Senior) 59.40 – új országos csúcs

200m pillangó: Milák Kristóf (Bp. Honvéd) 1:53.19

 

Nők

50m gyors: Senánszky Petra (Debreceni Sportcentrum) 25.75

800m gyors: Késely Ajna (Kőbánya SC) 8:28.19

100m hát: Burián Katalin (BVSC-Zugló) 1:00.67

100m mell: Békési Eszter (Egri Úszó Klub) 1:08.95

200m pillangó: Kapás Boglárka (UTE) 2:07.37

 

Mixed

4x100m gyors: Győri Úszó SE 3:70.07

(Lobanovszkij Maxim, Szabó Szebasztián, Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna)

 

Vb A-szintet teljesített az első napon:

 

Férfiak

50m gyors: Lobanovszkij Maxim, Németh Nándor

200m pillangó: Milák Kristóf, Kenderesi Tamás (Biczó Bence, Cseh László)

 

Nők

800m gyors: Késely Ajna

200m pillangó: Kapás Boglárka, Szilágyi Liliána (Hosszú Katinka)

 

(Szilágyi Csaba nemzetközi versenyeken szerb színekben indul.)

 

Olimpiai A-szint:

50m gyors: Lobanovszkij Maxim

200m pillangó: Milák Kristóf, Kenderesi Tamás (Cseh László (de.), Biczó Bence)

 

800m gyors: Késely Ajna

200m pillangó: Kapás Boglárka, Szilágyi Liliána (Hosszú Katinka)

 

Nyilatkozatok

 

Milák Kristóf:

„Az első száz nagyon könnyedén ment. Láttam, hogy ott van mellettem Tomi, meg is lepődtem, hogy milyen jól el tudja kezdeni és a második százra is marad ereje, le a kalappal előtte! Második százon el akartam kezdeni hajrázni, de valahogy nem jött össze, a helyzet nem feszélyezett annyira…”

 

Kenderesi Tamás:

„Most nagyon megnyugodtam. Iszonyúan örülök, hogy három év után végre sikerült megjavítani az egyéni legjobb időmet!”

 

Cseh László:

„Még át kell gondolnom ezt az egészet, de az biztos, hogy 1:53.4-et még húszévesen sem tudtam márciusban, sőt, szerintem gondolatban sem fordult meg, hogy egy ob-n Európa-csúcs plusz fél másodperc kell a győzelemhez. Itt 1:53.9-et terveztem, és már délelőtt meg akartam úszni, hogy délután felszabadultan mehessek neki, ám nem jött össze, és erőm sem maradt így annyi a döntőre – de mondom, ha nem ezt csinálom, nem hajtok délelőtt, akkor sem ment volna az, amit Kender úszott most. Az az igazság, hogy a 2017-es vb óta nem volt egy olyan úszásom, amire jó szívvel emlékeznék – Pesten még összejött kis szerencsével az ezüst, azóta semmi. Az edzéseket még mindig élvezem, továbbra is imádok úszni, de ezt a pillangót össze kell rakni, ha még akarok valamit a kétszáztól. Márpedig akarok, mert valahogy az van bennem, nem szeretnék csupán a százra készülni, mert akkor előbb-utóbb az lesz, hogy jó, akkor legyen az ötven, és ott fogunk tartani, hogy fél edzésen rajtokat gyakorlunk. Ez nem én vagyok. Viszont egyértelmű, hogy muszáj valamit kitalálni az előttünk álló másfél évre, mert az látszik, Kristóf és Kender őrült jó, és csak elsőre vicces, hogy szerintem az sem kizárt, hogy a tokiói csapattagsághoz világcsúcsot kell úszni… Mindegy, most úgy vagyok vele, megyek tovább, de újra rá kell éreznem a pillangóra.”

 

Kapás Boglárka:

„Nagyon örülök, az időeredménynek kifejezetten, hiszen két tizedre úsztam a legjobbamtól, ami fergeteges az országos bajnokságon. Fel voltam készülve mindenre, hiszen tudtam, hogy négyen vagyunk esélyesek a győzelemre, akár az is lehetett volna, hogy dobogóra sem kerülök. De annak adtam a legtöbb esélyt, hogy megnyerem, mert bíztam magamban, jól sikerült a felkészülés, viszont nagyon izgultam, jobban mint szoktam, emiatt kicsit féltem, nehogy túlizguljam. Szerencsére az történt, amire Balázs is és én is számítottam!”

 

Szilágyi Liliána:

„Végre ez egy okos úszás volt. Úgy tűnik, ezt az időt most már elég stabilan tudom, ez sokat jelenthet a folytatásban.”

 

Hosszú Katinka:

„Nem erre számítottam. Azért fáj nagyon, mert a kétszáz pillangót nagyon szeretem, akárcsak a kétszáz hátat – és úgy éreztem, most nagyon ment a pille, függetlenül attól, hogy eléggé fáradtnak érzem magam, akárcsak Marseille-ben, ahol a kétszáz vegyes után úsztam a jó időt pillén. Két tized hiányzott csupán, ez bosszant – de erős vagyok, felállok ebből.”

 

Késely Ajna:

„Az első százon lassabban kezdtem, mint gondoltam, ezután rosszabb iramot is vettem fel a táv hátralévő részén. Jobbra számítottam, jobb idő is volt írva arra a bizonyos papírra, szerintem többet kellene versenyezni, hogy érezzem az iramot. Rengeteget hagytam ki az ifi olimpia után, de úgy érzem, ennek tudatában ez nem olyan rossz idő.”

 

Lobanovszkij Maxim:

„Csak úgy repültem a vízben, hihetetlenül jól ment. Ez az egyéni legjobb időm, olimpiai A szint, csak örülni tudok ennek!”

 

Szilágyi Csaba:

„Nem vártam ennyire jó időt magamtól, perc körül terveztem. Óriási megtiszteltetés Gyurta Dániel országos csúcsát megdönteni! Nem az olimpiai szintért, nem is az országos csúcsért jöttem, magamnak akartam bizonyítani, hiszen életem legnehezebb hónapjait tudhatom magam mögött, magánéleti nehézségeim miatt. A családi és érzelmi problémáim miatt nem tudtam annyit edzeni, mint tavaly, ezért nagyon meglepett ez az idő.”

 

Burián Kata:

„Ha azt nézzük, hogy milyen felkészülést tudtam produkálni az elmúlt másfél évben, főleg úgy, hogy egy hete még beteg voltam, nem olyan rossz ez az idő. Igaz, jó lett volna, ha perc elejét tudok úszni, de az 1:00,67 a reális jelen pillanatban. Ha Katinka is úszott volna, teljesen más lett volna, lehet hogy a nagyobb versenyben többet ki tudok magamból hozni.”

 

Békési Eszter:

„Az utolsó ötvenen próbáltam hajrázni, ami sikerült is, az időnek nagyon örülök, kifejezetten annak, hogy le tudtam menni 1:09 alá. Most nagyon boldog vagyok!”

 

Kalmár Ákos:

„Ugyanennyit úsztam tavaly, hat századot javítottam a legjobbamon, pedig úgy éreztem, simán tudok 15 percen belül jönni, az edzésen úszott idők alapján legalábbis. Szerintem bennem van a 15 percen belüli idő, reméltem, hogy ez most kijön belőlem, de végül is első lettem, ennek viszont örülök!”

 

Senánszky Petra:

„A debreceni közönség felülmúlhatatlan, ők húztak be a végén az első helyre. Az időmmel nem vagyok annyira elégedett, de a búvárúszó felkészülésemen nagyot dob ez a verseny!”

 

Balog Gábor:

„Az utolsó tíz méter nagyon fájt a lábamnak, kicsit darabos lett az úszásom, lehet azért, mert kicsit feszült voltam a döntő előtt, ez érthető, hiszen majdnem egy éve nem úsztam versenyen 50 méteres medencében. Az idő nem a legjobb, de a cél számomra az olimpia.”

 

Hasonló bejegyzések