Biczó Bencének kapóra jött, hogy a világcsúcstartó Milák Kristóffal együtt gyűrheti le a kilométereket

Tavaly szeptember óta nem magányosan birkózik meg a világcsúcstartóhoz „illő” edzésadagok teljesítésével Milák Kristóf, a 200 méteres pillangóúszás világbajnoki címvédője. Előbb a budafoki junior világbajnok Márton Richárd vállalkozott a vele közös munkára, nem sokkal később a fradista ifjúsági olimpiai bajnok Biczó Bence is arra jutott, hogy csak a hasznára válhat, ha egy ideig a sikerkovács Selmeci Attila irányítja az edzéseit. Az új felállás életképességét már a második hosszú edzőtábor bizonyítja, amelynek végéhez közeledve nyilatkozott Biczó Bence, az úszótrió rangidőse az SzPress Hírszolgálatnak

„Jelenleg Thaiföldön vagyunk, vonzóan kellemes helyen, mégis azt kell mondanom, hogy ezekben a hetekben nem a sportágunk napos oldalát élvezzük, hanem éppen az ellenkezőjével: nap, mint nap a sötéttel találjuk szembe magunkat. Jellemzően napi kétszer 8 kilométer megtétele a penzum, ehhez jönnek a szárazföldi gyakorlatozások, mindezt együtt délutáni szieszta nélkül még egy magunkfajta edzett sportoló sem tudná könnyedére venni. Természetesen nagyon örülök annak, hogy így hármasban edzhetünk, amióta Kristóffal összehangoltak az edzéseim, érzem magamban a motiváció szintjének folyamatos emelkedését. Hatalmas újdonságról csak azért nem beszélhetek, mert odahaza a Duna Arénában már korábban is egymás mellett tempóztunk, Kristóf a 4-es pályán, én meg az ötösön, megtapasztaltuk egymás sebességét és iramváltásait, úgy is mondhatom, hogy szinte minden titokra fény derült.”

Kölcsönös előnyök

A 27 esztendős Biczó Bence, aki már több mint tíz éve tartozik a magyar válogatott kötelékébe, úgy gondolja, hogy a mostani „szövetség” kölcsönös előnyökre épül, nincs is értelme azt fejtegetni, hogy kinek származik több haszna vagy előnye  az együtt végzett munkából.

„Az igazán fontos az, hogy így hármasban sokkal könnyebb leküzdeni a holtpontokat, mint egyedül cirkálni a medencében a két fal között. Ha valaki közülünk úgy kifárad testileg és lelkileg, hogy a legszívesebben lehúzná a rolót, akkor segíthet az a szembesülés, hogy ha a másik kettő még bírja, akkor nehogy már én dobjam be a törülközőt.  Az úszás döntően egy egyéni sport, ahol az edzéseken az időmérő óra az ellenfelünk, de aztán, amikor a versenyeken felállunk a rajtköre, már egymás ellenfeleivé válunk, a győzelem vágya és a tét kerül az előtérbe.”

A bajnokságon megvívnak egymással

Bence már alig várja a március végi országos bajnokságot, ahol egyéni indulóként a 100 és a 200 pillangón tervezi az indulását. Aki csak egy kicsit is ért az úszáshoz, az jól tudja, hogy pontosan ez az úszásnem és ezek azok a távok, amelyekben a magyar versenyzők a világ legjobbjai közé tartoznak, ahol a legnagyobb a konkurencia, ráadásul Milák messze a nemzetközi üldöző boly előtt jár.

„A thaiföldi edzőtáborban, Kristóf, Márton Ricsi és jómagam is ugyanazt a programot követve edzettünk, a lelkesedéssel és a kitartással nem volt baj. Hazatérésünk után a Duna Arénában folytatjuk a közös munkát, egészen a március 24-én kezdődő bajnokságig, ahol aztán megvívunk egymással” – hangsúlyozta Biczó Bence, aki szerint itt van már az ideje annak, hogy a 100 pillangón a hat, a 200-on pedig a nyolcéves egyéni csúcsait megjavítva közelebb kerüljön a hazai ranglistavezetőkhöz.

Szalay Péter

SzPress Sporthírszolgálat

Hasonló bejegyzések