A magyar úszó utánpótlás derékhada versenyzett szombadon a Tüske uszodában: a MÚSZ hetedik éve zajló, Jövő Bajnokai névű programjának összrégiós döntőjén összesen 279 tizenévei elején járó ifjú kiválóság mérte össze tudását. A viadalon jelen volt Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, valamint a sportág több olimpiai bajnoka is.

A 2013-ban életre hívott Jövő bajnokai program a magyar úszósport utánpótlásának ad olyan szervezett kereteket, amelyek korábban hiányoztak a sportágból – jóllehet a tehetségek felkutatása azért addig is sikerült a jószemű edzőknek köszönhetően. Többek között erre is emlékeztetett megnyitó beszédében Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, aki annak idején a szövetség főtitkáraként személyesen irányította a program alapjainak lerakását. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az első évfolyamból mára egy olyan fenomén is kinőtte magát, mint a tavaly nyáron a 200 pillangón vb-aranyérmet szerző Milák Kristóf.

„Ismerve a világ úszósportjának hatalmas fejlődését, a sportág hazai irányítóinak a felelőssége is nagyobb, hiszen a múlt kötelez, a jelen gazdagsága pedig olyan érték, amelyet muszáj megőrizni, megtartani, tovább gyarapítani – mondta Szabó Tünde. – Éppen ezért szükség van egy olyan programra, mint a Jövő bajnokai, hogy a korábbinál is szervezettebb keretek között lehessen nevelni az utánpótlást, és semmi esélyt se hagyjunk a véletlennek, hogy esetleg nem akad meg a szem egy olyan kiválóságon, mint amilyen például Milák Kristóf.”

Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke arról beszélt, hogy a sportág rendkívül szilárd tartópilléreken nyugszik. Az úszók élvezik a kormányzat támogatását, amelynek köszönhetően minden szinten versenyképesek lehetnek a világgal, emellett a tudományos háttér is adott a Testnevelési Egyetemnek köszönhetően.

„És persze szólnom kell a sportágunk alappilléreiről is, a versenyzőkről, akik közül most a jövő kiválasztottjai vannak jelen, akikért minden történik – akiknek igyekszünk mindent megadni, hogy kizárólag az úszásra koncentráljanak – mondta Wladár Sándor. – Merthogy ez nagyon nem könnyű sport, én már csak tudom – akkor érhet a csúcsra valaki, ha megvan benne a kellő alázat, elszántság, fegyelem, de meg is kap minden támogatást ahhoz, hogy végigmenjen ezen a nagyon kemény úton.”

A MÚSZ elnöke megköszönte az edzők elkötelezett munkáját és a szülők rendkívüli áldozatvállalását. Mint mondta, a napi többórás edzések nem csupán a versenyzőknek jelentenek megterhelést, de más szempontokból a családoknak is. Ugyanakkor hozzátette: a szülők abban biztosak lehetnek, hogy a lehető legjobb helyen van a gyermekük, mert az úszás bizonyítottan igen sikeres embereket nevel.

Wladár Sándor megköszönte olimpiai bajnoktársainak, hogy személyes jelenlétükkel, tanácsaikkal segítik a jelen és a jövő kiválóságait. Az úszó Olimpiai Bajnokok Testületének több tagja a Tüske-uszodában is ott volt, így Risztov Éva, Darnyi Tamás, Szabó József, Rózsa Norbert és Czene Attila.

A döntő pontversenyét egyébként a Budapest 1 régió fiataljai nyerték meg a Dél-Alföld és a Nyugat-Dunántúl csapatai előtt.

Hasonló bejegyzések