Eddig elsősorban Rasovszky Kristóf világ- és kétszeres Európa-bajnok nyíltvizi úszóspecialista eredményei révén ismerték mind többen a veszprémi úszóedzőt, Szokolai Lászlót. A legutóbbi Négy Nemzet úszóviadalon az 1500 méteres gyorsúszó számban világszínvonalú eredményt elért másik tanítványa Kalmár Ákos „robbantása” révén immár fokozott érdeklődés övezi mesterük munkásságát. A Magyar Edzők Társasága képviseletében sikerült őt személyesen elérni a balatonfűzfői uszodában.

 

– Gratulálok az elért sikerekhez! Hadd kérdezzem meg, mennyire ismeri névrokonát, Szokolai Lászlót?

– Személyesen nem találkoztunk, de tudom, hogy a Ferencváros egykori gólerős csatáráról van szó. Csak névrokonok vagyunk.

Mostanában mind többet lehet hallani az úszóedző Szokolai László nevét.

– Nagyra tartom a névrokon eredményeit, de bízom benne, hogy a következő világversenyek kapcsán is mind többször hallhatnak rólunk a sportkedvelők. Remélem, jövőre lesz olimpia.

– Hogyan lett éppen itt, Veszprémben úszóedző?

– Feleségemmel földrajz-testnevelés szakos tanárként végeztünk Egerben. Eredetileg Százhalombattán éltünk, de az akkori ottani levegő asztmás betegségeket váltott ki a családban. Ekkor – 1994-ben – a legkülönfélébb családi megfontolások alapján döntöttünk Veszprém mellett, amely sok szempontból Egerhez hasonló jegyekkel rendelkezik. Akkor Gyenge Zsigmond tanítványa, Kiss Judit révén olimpikonja is volt a Veszprémi Úszó Klubnak, ahova elszerződtem.

– Miként alakult az itteni pályafutása?

– Részt vehettem Kiss Judit felkészítésében, sokat tanultam Gyenge Zsigmondtól az ötéves, közös munkánk során. Utóbb Cseh Laci későbbi edzőpartnere, Kovács Norbert is tanítványom lett. Akkor még a város ötpályás, 25 méteres uszodájában edzhettünk. Szabó Attilával és Balogh Jánossal együtt négyen dolgoztunk a szakosztályban.

– Öt év után klubot váltott…

– Szakmai nézetkülönbségek miatt jöttem el a Fűzfő AK-hoz. Tanítványaim között volt Rákos Patrik is, aki minden korosztályos bajnokság megnyerése után kijutott a 2012-es, londoni olimpiára is.

– Edzői fejlődésére kik tettek különösen nagy hatást?

– Az ajkai Farkas András kollégával sokat és érdemben beszélgettünk az évek során. A hosszútávúszás mindig is megkülönböztetetten érdekelt – hála Istennek, ilyen úszók kerültek a kezembe. Jó kapcsolatban vagyok a németek vezetőedzőjével, Bernd Bergkamppal, akinek versenyzője Florian Wellbrock, a nyíltvizi és ezerötszázas világbajnok. Vele gyakran váltunk szakmai gondolatokat.

– Most – Vattai András kollégájával – immár két hosszútávúszóval is támadhatja a legszűkebb nemzetközi élvonalat.

– Rasovszky Kristóf már tavaly kvalifikálta magát az olimpiára, Ákosnak pedig  még bajai versenyzőként, Pass Ferenc tanítványként van A-szintje. Ákos egyébként saját kérésére került a klubhoz, Kristóffal az edzéseken jól motiválják egymást.

– Kristóf hangos sikerei közismertek, most pedig Ákos robbantott egy jókorát.

– Ákossal többször voltunk közös edzőtáborozáson, ahol tetszett neki az alkalmazott szakmai metodika, ráadásul Kristóffal kimondottan jó baráti kapcsolata alakult ki. Korban, munkabírásban, motivációban is hasonló emberek, akik jól kiegészítik egymást.

– A vírusinváziót hogyan sikerült túlélniük?

– A vizes edzésekből mindössze egy hónapot kellett feladnunk, addig kiegészítő sportokkal igyekeztek a fiúk magukat fizikailag formában tartani. Április 20-tól tudunk ismét úszóedzéseket vezényelni. Az eltelt három hónap során tanítványaim visszanyerték az előző felkészültségi szintjüket, de a versenyek nagyon hiányoztak. Ezért különösen értékes Ákos 14:52-es, ezerötszázas ideje, amit versenyínséges időszakban ért el.

– Ebben az alaphelyzetben minden erőpróba lehetősége jól jön. Most például a szombati Balaton-átúszás.

– A magyar úszóválogatott tagjai mintegy edzésként minden évben teljesítik a Révfülöp-Balatonboglár közötti 5200 méteres távot. Most nincs világversenyünk, így nyugodtan tud mindenki tempózni, s akár az 58:30 perces, Papp Márk által tartott rekord is megdőlhet. Erre Kristóf és Ákos mellett leginkább a zalaegerszegi Bethlen Dávidnak van esélye.

– A következő hónapok hogyan alakulnak?

– Nem lesz könnyű dolgunk, mert nincs világverseny, s az egyetlen erőpróbát jelentő, a Kaposváron esedékes országos bajnokságra is november végéig várnunk kell.

– Mire számít ezen az évzárón?

– Ez egy nagyon jó felkészülési kontroll lesz, ahol reményeim szerint versenyzőim további javulásról tesznek majd tanúságot. Ami pedig engem illet, én napról napra jobban érzem magamat, mert reális közelségben van a minden igényt kielégítő, tízpályás, új veszprémi uszoda átadása és birtokba vétele. Erre a Balaton Úszó Klub Veszprém versenyzői által is nagyon várt, örömteli eseményre 2021-ben kerül majd sor.

– Ön összességében egy elégedett ember benyomását kelti.

– Ez így is van, hiszen olyan versenyzőim vannak, akik mindent feltesznek a minél sikeresebb eredmények elérésére. Már az eddigiekkel is elégedett lennék, de – mintegy ráadásként – perspektivikusan is látok olyan jelölteket, akik a későbbi években hasonlóan eredményesek lehetnek, mint a mostani legjobbak.

 

 (forrás: jochapress / Jocha Károly)

Hasonló bejegyzések