Csak összejött a finálé Szabó Szebasztiánnak 50 gyorson – bár a 13. idővel jutott csak be, és így a szélső pályán úszott az elődöntőben, végül a 6. idővel kvalifikálta magát, és rögtön közölte is, most már érmet akar. Késely Ajna beugróként 8. lett 800 gyorson.

„Azért ez sokkal jobb volt – mondta Szebi a 21.06-os torpedó után. – Még mindig nem az igazi, de azért hasonlított. Az edzőm mondta, hogy össze-vissza kapálóztam reggel, próbáljak meg két tempóval kevesebbet, és igaza lett – néha érdemes rá hallgatni… Más volt, sokkal jobb lett a sebességem, és szerintem a többiek maxon úsztak már most, én pedig azt érzem, hogy bennem még van, azaz holnap érmet akarok.”

Szebi egyébként egész elképesztően rajtol: a 100 pille előfutamában, illetve ma délelőtt és délután mindháromszor 0.59-cel jött el a rajtkőről (0.6-os már jónak számít), mintha programozva lenne. „Legalább ezzel nem kell foglalkozni, ez már megy, most jöhet a többi” – kommentálta az észrevételt. Egyébként Szebi 21.02-20.87-20.72-es utat járt be Kazanyban, ahol nyerte a számot – most az „eleje” 20.8-as időket jött az elődöntőben, ha ő vissza tudja hozni a novemberi sebességét, akkor valóban lehet esélye a dobogóra.

Késely Ajna a délután kellős közepén tudta meg, hogy két visszalépés miatt mégiscsak döntőzhet 800 gyorson, és végül is belevágott. Mondjuk a 3000 dollár „alap-fellépti díj” önmagában jól hangzott (ennyit kap a nyolcadik), és csupán öt századon múlt, hogy nem lett 4500, ennyin múlt a hetedik hely – Ajna persze egyáltalán nem emiatt szállt „vissza” a versenybe.

„Mivel ez nem az igazán kiemelt verseny, mint egy nagypályás vébé mondjuk, ezért úgy gondoltam, miért ne úsznám le, elvégre egy ilyen rövidpályás vébé mégis csak arról szól, hogy érezzem jól magam, nem? Azaz nem gondoltam arra, hogy mennyire befolyásolja a holnapi négyszázat – ha már előfordult ez a ritka eset, hogy ketten is visszaléptek, akkor illik élni a lehetőséggel. Nem mondom, hogy könnyű volt átprogramozni az agyam nagyjából három órával a rajt előtt, de ahhoz képest szerintem még jól is sikerült ez az úszás.”

 

 

Hasonló bejegyzések