Szabó Szebasztián negyedik lett ötven pillangón – egyértelműen most volt a legközelebb a dobogóhoz, és mégis távol: 12 századra volt a bronz, és csaknem négy tizedre novemberi önmaga, amikor világrekorddal nyerte ugyanezt a számot a kazanyi Eb-n. Holló Balázs elnézte a programot, és ez egy jobb helyezésbe került (8. lett 400 vegyesen), ugyanakkor a női 4×200-as gyorsváltó kimaxolta a döntőt, óriási hajrával sikerült ötödikként zárniuk a lányoknak.

Hiába rajtolt eszményien (0.57, ennél jobban nem nagyon lehet), sajnos, az úszósport törvényszerűségeit nem sikerült megerőszakolnia Szabó Szebasztiánnak: Kazanyban világrekorddal nyert Eb-aranyat 50 pillangón, ám míg a többiek az azóta eltelt öt hetet felkészüléssel és versenyzéssel töltötték, neki a Covid-karantén miatt csupán három jutott, és ezalatt épp annyit veszített a dinamikájából, amivel csaknem négy tizedet lassult ezen a távon. Kazanyban 21.75 alatt söpört végig a medencén, most 22.14-nél állította meg az órát, ezen a távon ez ég és föld – bár még így is elegendő volt a negyedik helyhez (a győzelemhez 21.93 kellett, csak miheztartás végett).

Egészen másféle „baleset” érte Holló Balázst: pazar egyéni csúccsal, hatodikként kvalifikálta magát élete első felnőtt világbajnoki döntőjébe – amely előtt aztán totálisan eltájolta magát. Egy órával korábbra időzített mindent, ami egy úszónál maga a halál: olyan nincs, hogy valaki száz százalékra pörgeti magát, aztán kiderül, egy óra múlva kezdődik az a viadal, ahol meg kell mutatnia. Balázs így hét másodperccel maradt el a reggeli idejétől, miközben a délelőtt mögötte végzők nem javultak, azaz az előfutamos 4:04-gyel simán hatodik, és még az ötödik helyért is csatázhatott volna egy jót. Ez egyébként leginkább pénzügyileg fájhat: így „csak” 3000 dollárt kap, a hatodik pozíció ennek kapásból a dupláját hozta volna a konyhára…

Hogy valami örömünk is legyen, Késely Ajna az utolsó centimétereken hajrázta le a németek befejező emberét, s nyúlta le a falnál 9 századdal, így a 4×200-as gyorsváltó az 5. helyen végzett (ha már: ez plusz ezer dollár, négy helyett öt). Jakabos Zsuzsanna parádésan kezdett, érződött, hogy ő van leginkább formában a hölgyek között, 1:55-ös ideje kiváló. És ez kellett is, mert Gyurinovics Fanni hozta a délelőtti formáját (akkor kezdett, most másodikként picit jobbat is jött), ugyanakkor Pádár Nikolett (persze 15 évesen ez simán benne van), és Késely Ajna haloványabbat nyújtott, végül azonban meglett az 5. hely, ami itt és most a maximum volt.

 

Nyilatkozatok

 

Szabó Szebasztián

„Ebben most ennyi volt, próbáltam mindent, küzdöttem, negyedik lettem. Azt azért jó látni, hogy azokkal az időkkel, amiket akkor úsztam, amikor igazán formában voltam, itt is érmes vagyok, ebben a számban is, ötven gyorson is, száz pillangón is. Persze mondhatjátok, ez volt a világbajnokság, itt kellett volna megmutatni, és ezzel én nem is vitatkozom. A két hét karanténra nem akarok fogni semmit, nem kell kifogásokat keresni, ha most úgy alakul, hogy enyém az arany, akkor meg azt mondjuk, hogy á, milyen jól jött az a két hét pihenő? Nem, most ez volt a legjobb, ezt kell elfogadni – bánkódni felesleges, jövőre lesz világbajnokság, Európa-bajnokság, az év végén jön ugyanez a vébé, azaz van lehetőség bőven bepótolni azt, ami most elment.”

 

Holló Balázs

„Aki ismer engem, azért annyira nem csodálkozik azon, hogy sikerült a teljes rákészülést egy órával korábbra időzítenem… Gyönyörűen felépítettem mindent, száraz melegítés, vizes, pörgetőt megittam, ez a Big Ben nevű cucc, mielőtt bárki félreértené, aztán bemegyek a last callba 18.15-kor… Rám néznek, és mondják, kicsit korán jöttem. Mert? 19.15-kor kell jelentkezni… És ott kész vagy. Onnantól nincs túl sok esély, mert ezt az állapotot, amikor ki vagy hegyezve a versenyre, nem lehet egy órán át fenntartani. A pillangó még elment, de mellen már éreztem, hogy ez sansztalan. Nagyon sajnálom, ezt én szúrtam el, életem első világbajnoki döntője volt – a tanulságokat levonom nyilván.”

 

Jakabos Zsuzsanna

„Azért a call roomban kicsit oda kellett koncentrálnom, mert utoljára a berlini Világkupán, októberben úsztam kétszáz gyorsot, szóval oda kellett figyelnem, hogy jól sikerüljön – és szerintem ez az 1:55 kifejezetten jó, és az ötödik hely is rendben van.”

 

Gyurinovics Fanni

„Őszintén szólva, jobban szeretek elsőként úszni, valahogy minden kiszámíthatóbb nekem, mint középen – azt érzem, kicsit el is vitt a szívem az elején, azaz még ennél is jobban sikerülhetett volna, de az idő amúgy reális, ennyit tudok most kétszázon.”

 

Pádár Nikolett

„Én teljesen szétizgultam magam, életem első felnőtt világbajnoki döntője, teljesen kész voltam. Mondjuk a váltóban az a jó, hogy tudunk egymással beszélni, azaz annyira nem készül ki az ember, de talán ez is benne van, hogy nem sikerült annyit jönnöm, mint az előfutamban.”

 

Késely Ajna

„Egy korábbi Eb-t leszámítva ez a legjobb helyezésem ezzel a váltóval, és az erőviszonyokat látva szerintem teljesen reális az ötödik hely. Én azt érzem, hogy nekem most jót tett ez a vébé, és különösen ez a két úszás a váltóval.”

Hasonló bejegyzések