Az eddigi szürkébb délelőttökhöz képest kifejezetten pezsgősre sikeredtek az utolsóelőtti nap előfutamai, hiszen Holló Balázs nem kis meglepetésre 400 vegyesen negyedik idővel kvalifikálta magát, és a 4×200-as gyorsváltónk is kitett magáért, szintén negyedikként léptek tovább – egyedül Jakabos Zsuzsanna 200 vegyese miatt bánkódhattunk picit.

Holló Balázs nagyon rágyúrt a 400 vegyesre, és megérte: az egriek kiválósága remek úszással, negyedik idővel jutott a fináléba, élete legjobb időeredményével. Esélyeit nyilván javította, hogy azért néhányan hiányoztak – a két angol, Litchfield és Scott egy friss pozitív teszt okán, de ez mit sem von le Balázs érdemeiből, különösen, ha azt vesszük, hogy például a görögök 200-as Európa-bajnoka, Vazaiosz így is lemaradt a döntőről.

A hölgyek mai napra rendelt vegyesúszó számában, 200-on Jakabos Zsuért szoríthattunk, ám a harmadik finálé nem jött össze neki, ezúttal 12. lett – igaz, 65 századra volt csupán a nyolcadiktól, ami mutatja, hogy elég sűrű volt a mezőny.

A női 4×200-as gyorsváltó viszont semmit sem bízott a véletlenre, délelőtt Gyurinovics Fanni, Késely Ajna, Pádár Nikolett, Kapás Boglárka felállásban kanyarodott rá az előfutamokra, és szintén a negyedik legjobb idővel ment tovább. Kapás Bogi a szívbajt hozta ránk, mert egy elképesztően éles váltást mutatott be (0.01-et rögzített az időmérő), mint kiderült, azért sietett ennyire, mert az előfutam egyben „belső válogató” volt a fináléra, ugyanis a leggyengébb részidőt hozó váltótag helyét veszi át Jakabos Zsuzsanna. Ez végül az igen gyors váltástól függetlenül Kapás Bogi lett, ám annyira nem bánkódott emiatt, jelen fizikai állapotában az 1:57-es idővel még kifejezetten elégedett is lehetett.

 

Holló Balázs (400m vegyes, 4:04.74, 4. hely)

„Teljesen kiúsztam magam – ezt beszéltük meg az edzőmmel, hogy úgy megyek neki, mintha egy döntő lenne. Ezt sikerült is megcsinálnom, mindent kihoztam magamból, sikerült elérni a célt, a világbajnoki döntőt, azaz bármi történik délután, én már nem leszek csalódott. Hogy csak öten indultunk a futamomban, egyfelől előny volt, hiszen nem volt mellettem senki, így nem kaptam hullámokat, de nyomást is rakott rám, hogy négy komoly rivális mellett nem nézne ki jól, ha bejönnék ötödiknek. Örülök, hogy így sikerült, és van bennem annyi, hogy este még egyszer jól le tudjam úszni, vagy még jobban is talán.”

 

Jakabos Zsuzsanna (200m vegyes, 2:09.15, 12. hely)

„Azt éreztem, hogy reggelhez képest még kifejezetten jól ment, sajnálom, hogy ez most nem volt elég.”

 

Kapás Boglárka (4x200m gyorsváltó, 7:48.28, 4. hely)

„Én nem aggódtam a váltás miatt, nekem ez nagyon megy, és lekopogom, még sohasem zártak ki. Lehet, hogy ez élesebb volt kicsit, de menni akartam, mert ugye a leggyengébb idő esett ki estére az előzetes megállapodás szerint. Egyébként tipikus első úszás volt, de ahhoz képest kifejezetten jól sikerült, jelen állapotomban én egy kétperces időt sem zártam ki – így látva, hogy 1:57 sikerült, még bánkódom is egy kicsit. Ha 1:58-59-et jövök, akkor is bent vagyunk, de akkor nyugodtabb szívvel engedném el a döntőt, így, hogy ennyire közel voltam a többiekhez, kicsit nehezebb.”

Hasonló bejegyzések