Milák Kristóf után Szabó Szebasztián is a világranglista élére pillangózott: a győriek kiválósága ötvenen úszta az idei legjobb időt a Szerencsejáték Zrt-Úszó országos bajnokság harmadik napján Debrecenben. Nagy csatában győzte le Milák Kristófot, aki korábban kétszáz gyorson is ezüstérmes lett, miután Németh Nándornak sikerült legyőznie őt, öt év után először. Később röpködtek az vb A-szintek, Pádár Nikolett 200 gyorson, majd Holló Balázs és Kós Hubert 400 vegyesen remekelt, Holló ideje a világ idei hatodik legjobbja. Hosszú Katinkáé pedig a negyedik – az olimpiai bajnok óriási fölénnyel nyerte a női négyvegyest. A nap kuriózuma Horváth Dávid és Zombori Gábor holtversenyes aranyérme 200 mellen.

Parádés fináléval indult a nap, férfi 200 gyorson a Milák Kristóf–Németh Nándor párbaj újabb felvonását láthattuk – 50-en és 100-on Milák volt a jobb, ám ami ennél is érdekesebb, hogy 2017 óta az olimpiai bajnok 200-on ötből ötször előzte meg kortársát az ob-ken: 2017 és 2019 között az ezüstéremért folytatott csatákban, az elmúlt két évben pedig az aranyért. Most azonban eljött Németh ideje: bár 150-ig Milák állt jobban, a fordulónál még 24 századdal vezetett, az utolsó ötvenen azonban a BVSC-s rivális fél másodpercet hozott rajta, így végül ő ért előbb a falhoz, 27 századmásodperces előnnyel. Németh így pályafutása során először 200-on is magyar bajnok lett – 2017 és 2020 között zsinórban négyszer nyerte meg a 100-at, azóta viszont Milák rendre előtte ért be, most Nándi 200-on visszavágott.

Milák Kristóf később egy újabb komoly párharcra vonult fel: 50 pillangón a táv Európa-bajnokával és rövidpályás világrekorderével, Szabó Szebasztiánnal csináltak egy sebességtesztet. Akárcsak egy napja, ismét kiderült, az egyhosszos távokon Szebi verhetetlen, és a gyorshoz hasonlóan újra egy komolyabb időbe „hajszolta bele” Kristóf: Szabó győztes ideje, a 23.08 a világ idei legjobb eredménye.

A hölgyeknél 200 gyorson Pádár Nikolett nem hagyott esélyt Késely Ajnának – junior Európa-bajnokunk fokozatosan növelte a különbséget, és végül meggyőző fölénnyel győzött. A szegediek ifjú kiválósága ráadásul megúszta az A-szintet úgy, hogy mind Kapás Boglárka, mind Jakabos Zsuzsanna korábbi idejénél jobbat jött, azaz garantáltan rajta lesz a világbajnokságra készülő margitszigeti hotelszoba-listán.

Kétszáz mellen kalandos úton jutott el a dobogó tetejéig Horváth Dávid és Zombori Gábor – egyrészt a távot Gyurta Dániel 2017-es visszavonulása óta uraló Horváth rutinos benyúlásának köszönhetően „hozta vissza magát” az élre, Zombori ugyanis – aki 400 gyorson nyert még junior vb-t három éve – óriási hajrával már-már győztesnek látszott, végül azonban holtversenyben végeztek. Az osztrák Christopher Rothbauer ugyan mindkettőjüket megelőzte másfél méterrel, ám egy szabálytalan forduló miatt kizárták, így a Horváth-Zombori kettős de facto is megnyerte a számot (ezzel egyszersmind kedves feladvány elé állítva Sós Csaba szövetségi kapitányt, elvégre ez az idő B-szint, amivel csak egy úszó nevezhető a világbajnokságra).

Négyszáz vegyesen brutális csatát vívott Kós Hubert és Holló Balázs. Kós őrült tempót diktált az első három hosszon, látványosan tudta magát tartani mellen – ahol eddig rendre visszaesett, ellenben Verrasztó Dávid sehogysem tudott a nála 11-15 évvel fiatalabbakra rámászni –, és még az utolsó hosszra is másodpercnyi előnnyel fordult. Holló azonban egészen elképesztő hajrát nyitott, és végül 35 századdal előbb ért a falhoz – a 4:13.15 nagyon komoly A-szint, világranglista-6. idő, Kósé a 7., szintén A-szint. Ez sem kis kihívás a kapitánynak, elvégre kvalifikációs idők terén Verrasztó tavalyi produkciói magasan jobbak, ugyanakkor most csaknem hét másodperccel maradt el az élen végzők mögött.

A hölgyeknél Hosszú Katinka a régi időket megidéző módon, fél medencehosszal győzött, így második aranyérmét szerezte meg itt Debrecenben – és azért a 4:39-en belüli idejével továbbra is a világranglista negyedik helyén áll.

A napzáró gyorsváltókban a férfiaknál a BVSC utcahosszal győzött – Németh Nándor második aranyát zsákolta be pénteken –, míg a hölgyeknél a Vasas a rövidpályás bajnoki cím után immár az ötvenes medencében a legjobbnak bizonyult.

A harmadik nap bajnokai

Férfiak
200m gyors: Németh Nándor (BVSC-Zugló) 1:47.51
50m pillangó: Szabó Szebasztián (Győri ÚE) 23.08
200m mell: Horváth Dávid (Kőbánya SC) és Zombori Gábor (ÚTE) 2:13.58
400m vegyes: Holló Balázs (Egri ÚK) 4:13.15
4x100m gyorsváltó: BVSC-Zugló 3:18.85
(Bohus Richárd, Mészáros Dániel, Sződi Zsolt, Németh Nándor)

Nők
200m gyors: Pádár Nikolett (Szegedi ÚE) 1:57.91
50m pillangó: Varga Dominika (Iron Swim) 27.07
200m mell: Békési Eszter (Egri ÚK) 2:28.07
400m vegyes: Hosszú Katinka (Iron Swim) 4:38.69
4x100m gyorsváltó: Vasas SC 3:45.75
(Gyurinovics Fanni, Gyurinovics Lili, Zbiskó Evelin, György Réka)

Nyilatkozatok

 

Szabó Szebasztián, aranyérmes, 50m pillangó

„Szerintem elég jól sikerült a tegnapi és a mai 50 is. Mindig azt mondom, hogy lehetne még jobb is, de szerintem lesz is! Erre az ob-re ez elég volt, jó az első helyre is, arra pedig még jobb, hogy megnézzem, hogy állok.”

 

Holló Balázs, aranyérmes, 400m vegyes

„Hát most a sz*rt is kiúsztam magamból, már elnézést… Nagyon fájt, de láttam féltávnál, hogy Hubi van előttem kábé egy testhosszal, és ekkor is tudtam, hogy az utolsó ötvenen fog eldőlni minden. Iszonyatosan fájt minden, főleg az utolsó húsz méter, ott a combom az teljesen K.O. volt. Tudtam, ha most nem úszok ki magamból mindent, az egész edzőtábort, az összes munkámat, akkor az mind kárba vész. Most tényleg mindent kiadtam magamból, a szívem lelkem benne volt ebben.”

 

Hosszú Katinka, aranyérmes, 400m vegyes

„Nem szoktam ilyeneket elárulni, de ma nagyon fáradt voltam. Úgy jöttem le a döntőkre, hogy próbáltam eladni a pályámat a 400 vegyesre, de senki sem szerette volna átvenni… Úgy álltam neki, hogy összeszedtem magam, és ezért mosolygok most ennyire, mert legyőztem önmagam. Függetlenül attól, hogy fáradt voltam, sikerült jobbat úsznom, mint két hete, Stockholmban.”

 

Németh Nándor, aranyérmes, 200m gyors

„Az elején féltem, a száz gyors után azt hittem, hogy nem fog menni ez a szám, de úgy érzem, ahogy telnek a napok, egyre jobban úszom – ezt már egy párszor bebizonyítottam… Úgy voltam vele, hogy ha 1:48-on belül úszom, akkor nem érdekel, hányadik helyen végzek, az idő volt a cél. Hogy nyertem és megvertem Kristófot, és ezzel először lettem országos bajnok ezen az OB-n, már csak hab a tortán.”

 

Pádár Nikolett, aranyérmes, 200m gyors

„Ez egy nagyon jó úszás volt, nagyon élveztem. Rengeteg áldozatot hoztam ezért az eredményért, nagyon köszönöm az edzőmnek, hogy sikerült ehhez hozzásegítenie engem. A terv az volt, hogy 57.5-re kezdjem az első százat, illetve hogy a harmadik ötven legyen a legerősebb. Hallgattam rá, éreztem, hogy ott sikerült meglépnem a többiektől, a végén pedig már csak bevitt a szívem.”

 

Zombori Gábor, holtversenyen aranyérmes, 200m mell

„Jó volt, nagyon élveztem. Tudtam, hogy az osztrák srác úszik majd mellettem, akinek 2:10-es ideje van, úgyhogy ő menni fog rendesen, ezért próbáltam vele utazni, ameddig csak lehet – de ez az első ötvenen megbukott… mondjuk nem is a 2:10-es idő volt a célom. Láttam, hogy Dávid egy fél testhosszal vezet előttem az utolsó ötvenen, tudtam, hogy rá kell kapcsolni, láttam azt is, hogy közeledek hozzá, de nem hittem volna, hogy megfogom, főleg azt nem, hogy holtverseny lesz. Nagyon boldog vagyok ezzel a 2:13-as idővel.”

 

Horváth Dávid, holtversenyen aranyérmes, 200m mell

„Egyáltalán nem vagyok elégedett, sem az idővel, sem azzal, hogy holtversenyben nyertem. Ez nem olyan győzelem számomra. itt nem nyertem, én úgy érzem…”

 

Békési Eszter, aranyérmes, 200m mell

„A 2:28.0-ás idő mindig bosszantó, mert akkor már miért nem sikerült 28 alatt? Ez az idei legjobb időm, bár jobbat szerettem volna úszni. A címvédésnek örülök, biztató, hogy én vagyok ma az országban a legjobb.”

 

Varga Dominika, aranyérmes, 50m pillangó

„Ennél sokkal jobb időt szerettem volna úszni – ezért vagyok csalódott. Egyébként örülök, mivel hosszú pályán először sikerült nyernem, azaz holnap már valószínűleg örülni fogok ennek. Az idővel nem vagyok elégedett, de ez van, nem mindig jön ki úgy a lépés, ahogy szeretném…”

 

Hasonló bejegyzések