Senánszky Petra kétszer is megjavította az 50m gyors országos csúcsát a kaposvári rövidpályás ob nyitónapján, majd elárulta, tervei szerint jövő nyár után leteszi az uszonyokat, és kizárólag a normál úszásra koncentrál, hogy ott lehessen a párizsi olimpián. Az első napon Telegdy Ádám duplája, Rasovszky Kristóf aranya és bronza, valamint Tekauer Márk meglepetés-győzelme érdemel említést – Hosszú Katinka egy csendes bronzéremmel tért vissza.

Senánszky Petra néhány hétig lélekben már a tokiói játékokra készülhetett, elvégre az előző olimpiákon a B-szintesek is rendre elindulhattak – mígnem kiderült, a világjárvány miatt a szervezők kérésére a FINA drasztikusan visszavágta a létszámot, így a debreceni sprinter végül otthon maradt. Mindez azonban nem vette el a kedvét, olyannyira, hogy elhatározta, a párizsi ötkarikás viadalra külön rákészül, még az uszonyokat is leteszi a jövő nyári Világjátékok után. Hogy továbbra is a leggyorsabb magyar úszónő, azt mindenesetre megint igazolta, miután délelőtt és délután is megdöntötte az 50 gyors országos csúcsát. A debreceniek egyébként leduplázták a legrövidebb sprintszámot, mivel a férfiaknál Holoda Péter ért elsőként a falhoz.

A nap legjobb produkcióját Telegdy Ádám nyújtotta, aki megnyerte a 100 vegyest, majd alig fél órával később a 100 hátat is. A kőbányásoknak egyébként nagyon ment, hiszen 100 mellen Horváth Dávid, 200 pillangón pedig némi meglepetésre Tekauer Márk győzött. Bár Milák Kristóf még karanténban volt, így sem feltétlenül a pillangózók kolosszusa tűnt az esélyesnek, ám Kenderesi Tamásnak sehogysem állt össze ez az úszás, és végül Márk remek második százzal elvitte az aranyat.

Rasovszky Kristóf 1500 gyorson aratott győzelme papírforma – már Szegeden is jól ment neki a medencés hosszútávúszó ob-n –, annál nagyobb feltűnést aratott a száz háton megcsípett bronzérmével. Erre még Kapás Boglárka is csak annyit tudott mondani az interjúzónánál: „Hogy te milyen ügyes vagy!…”

A hölgyeknél Hosszú Katinka visszatérése tűnt slágernek, ám olimpiai bajnokunk egyelőre egy csendes bronzzal indította újra versenyidényét 100 vegyesen, majd utána mosolyogva annyival hárította el az érdeklődést, hogy „most hadd ússzak még egy kicsit a radar alatt”. Ezt a távot egyébként Jakabos Zsuzsanna nyerte, míg nyolcszáz gyorson Mihályvári-Farkas Viktória győzött – mivel ők Jakabossal egyetemben korábban tértek haza a kazanyi Eb-ről, hamarabb lejárt az izolációs időszakuk, így rajthoz állhattak a Csik Ferenc-uszodában.

Szilágyi Gerda száz háton, Békési Eszter száz mellen, Hatházi Dóra pedig kétszáz pillangón aratott szép győzelmet. Szilágyi később tagja volt a Stamina 4×50 mix vegyesváltóban győztes kvartettjének – míg a másik „koedukált” váltóban, 4×100 gyorson a Budafóka diadalmaskodott.

Az első nap bajnokai

Férfiak
50m gyors: Holoda Péter (Debreceni Sportcentrum) 22.06
1500m gyors: Rasovszky Kristóf (Balatoni ÚK) 14:47.75
100m hát: Telegdy Ádám (Kőbánya SC) 51.92
100m mell: Horváth Dávid (Kőbánya SC) 59.03
200m pillangó: Tekauer Márk (Kőbánya SC) 1:53.91
100m vegyes: Telegdy Ádám (Kőbánya SC) 53.38

Nők
50m gyors: Senánszky Petra (Debreceni Sportcentrum) 24.30 – új országos csúcs
800m gyors: Mihályvári-Farkas Viktória (FTC) 8:27.34
100m hát: Szilágyi Gerda (Stamina) 59.00
100m mell: Békési Eszter (Egri ÚK) 1:06.56
200m pillangó: Hatházi Dóra (Nyíregyházi SC) 2:08.23
100m vegyes: Jakabos Zsuzsanna (Győri ÚK) 59.88

Mixed
4x100m gyors: Budafóka 3:26.55
(Márton Richárd, Zombori Gábor, Rátkai Zsófia, Molnár Dóra)
4x50m vegyes: Stamina TK
(Szilágyi Gerda, Börcsök Dániel, Ollé Mónika, Nell Olivér)

Nyilatkozatok

Senánszky Petra
„A délelőtti úszás sokkal jobb volt, jobban esett, most valahogy nem voltam jelen, nem volt ott a fókusz annyira. Hogy nem mehettem az olimpiára, az az adott pillanatban rosszul esett, viszont egyáltalán nem vette el a kedvem, mert vagyok annyira maximalista, hogy tudjam: nem vonulhatok úgy vissza, hogy csupán azt mondhatom el magamról, majdnem ott voltam az olimpián. Most még csinálom egy kicsit az uszonyos úszást, mert jövőre Amerikában lesz a Világjátékok, utána viszont teljesen ráállok a normálra, és biztos vagyok benne, hogy ki tudok jutni Párizsba. Ami egyébként is közelebb van.”

Telegdy Ádám
„Nagyon örülök, hogy így ment az úszás, mert egyáltalán nem gondoltam volna, hogy ennyi erő lesz bennem. Egyszerűen nem fáj, és ez most teljesen feldob – talán azért, mert ennyi számot úszom.”

Rasovszky Kristóf
„Mivel tudom, mennyi munkát végeztem szeptember óta, mondhatom, semmi sem indokolja azt, hogy most megúszom a legjobbamat, meg hogy érmet nyerek száz háton. Talán abból jön az egész, hogy az olimpia óta egy ilyen lelki magaslaton vagyok, és úgy érzem, mintha egy szárnyalás lenne az egész úszás. Na meg én ugye tudok delfinezni, így száz háton maximum négyszer tíz métert kell úsznom, ott meg nem tudnak annyit rám verni a specialisták. Szóval én vagyok az, akinek fekszik a nyíltvíz és a rövidpálya.”

Tekauer Márk
„Az első százon próbáltam (Márton) Ricsire tapadni, mert tudtam, hogy a második felén ő fáradni fog, és ott lesz esélyem. Nekem ez az arany nagyon sokat jelent most, mert egy éve ilyenkor Coviddal feküdtem otthon, és nagyon mélyről kellett visszajönnöm. Nehéz megfogalmazni, hogy mi az, ami visz előre ilyen világnagyságok mellett – talán leginkább az, hogy világszínvonalú a magyar pillangóúszás, és nagyon jó ebbe a társaságba tartozni.”

Mihályvári-Farkas Viktória
„Ez most kifejezetten jól esett, ahhoz képest, hogy négy napig nem edzettem, és előtte sem éreztem úgy a vizet. Lehet, van abban valami, hogy ilyenkor kiéhezik az úszásra az ember, ráadásul ez egy nagyon jó medence, úgyhogy kifejezetten élveztem ezt a nyolcszázat.”

Holoda Péter
„Mivel ez az ob nem kvalifikál sehová, egyáltalán nem készültünk rá, talán látszik is rajtam, nem borotváltam le semmit – a márciusi ob a fontos, mert a fontos események aztán következnek. Ehhez képest teljesen jó ez az idő, úgyhogy nagyon örülök, hogy így sikerült.”

Békési Eszter
„Az egyéni legjobbamat szerettem volna megúszni, és 1:07 alá menni, ha csak kicsivel is. Ez, hogy 1:06.5 lett, nagyszerű érzés, ettől vagyok ilyen boldog, meg persze az első hely miatt is. Nagyon jól sikerült a felkészülés, és ez jó jel a kétszáz előtt.”

Hasonló bejegyzések