Holoda Péter és Jakabos Zsuzsanna második egyéni aranyérmét gyűjtötte a kaposvári rövidpályás országos bajnokságon – Telegdy Ádám viszont elszalasztotta a harmadikat, miután csúnyán kiugrott, így odalett a kétszáz vegyes elsősége, ami így Zombori Gáboré lett. A Vasas hölgyei remekeltek: a felálláson csupán egy helyen változtatva két teljesen másféle váltót nyertek meg tíz percen belül.

Négyszáz gyorson papírforma eredményekkel startolt az este, Holló Balázs és Késely Ajna egyaránt magabiztosan húzta be a bajnoki címet. Ötven pillangón annál nagyobb volt a tolongás – a férfiaknál leginkább azért, mert az Eb-aranyérmes Szabó Szebasztián távollétében állhattak fel az urak a rajtkövekre. A friss világrekorderrel nyilán másként festett volna a viadal, hiszen két másodperccel gyengébb idő is elegendőnek bizonyult Holoda Pétertől – igaz, az 50 gyors csütörtöki bajnokától így is remek teljesítmény, hogy öt századdal a kétszáz pille aranyérmese, Tekauer Márk előtt ütött a célba (az első négy egyébként 0.19-en belül viharzott be). A hölgyeknél a zalai Varga Dominika úgy is győzni tudott, hogy törött szemüveggel ment végig a távon.

Kétszáz vegyesen akadt néhány nem feltétlenül várt fejlemény: a férfiaknál a nyitónapon két egyéni aranyat szerző Telegdy Ádám nagyon fente magát egy jobb időre, ám elég randán kiugrott, így nem is úszta le komolyan a számot, ugyanakkor a mindig higgadt kiválóság majd felrobbant a dühtől a medencetérből kifelé jövet… Így Zombori Gábor pazar párharcot vívhatott és nyerhetett Szabó Norberttel szemben; a junior világbajnok 35 százados sikerének értékét növeli, hogy nem sokkal korábban lenyomott egy 400 gyorsot is. A hölgyeknél Jakabos Zsuzsanna fokozatosan húzott el a többiektől, s nyert végül biztosan – Hosszú Katinka viszont valóban radar alatt haladt, hiszen Sebestyén Dalma és Ugrai Panna is megelőzte a korábban a legbiztosabb távjának számító kétszáz vegyesen.

A váltóözönben egyedül a Vasas tudott duplázni, az angyalföldiek mindkét női számot elvitték, dicséretükre legyen mondva, Gyurinovics Fanni, Szabó-Feltóthy Eszter és György Réka gyakorlatilag tíz perc különbséggel ugrott be előbb 4×50 vegyesre, majd 4×200 gyorsra (egy társ cserélődött), és mindkettőt be tudták húzni. A férfiaknál a villámvegyest a Kőbánya, a hosszabb távot a BVSC nyerte, míg a napnyitó mixed gyorsváltóban a győriek értek elsőként a célba.

A második nap bajnokai

Férfiak
400m gyors: Holló Balázs (Egri ÚK) 3:40.04
50m pillangó: Holoda Péter (Debreceni Sportcentrum) 23.77
200m vegyes: Zombori Gábor (Budafóka) 1:56.88
4x200m gyorsváltó: BVSC-Zugló 7:11.14
(Csicsáky Péter, Kovács Benedek, Kőhalmi Kornél, Németh Nándor)
4x50m vegyesváltó: Kőbánya SC 1:37.53
(Telegdy Ádám, Horváth Dávid, Tekauer Márk, Tompos Zoltán)

Nők
400m gyors: Késely Ajna (Kőbánya SC) 4:03.23
50m pillangó: Varga Dominika (Délzalai Vízmű) 26.34
200m vegyes: Jakabos Zsuzsanna (Győri ÚE)
4x200m gyorsváltó: Vasas SC 7:59.23
(György Réka, Gyurinovics Lili, Szabó-Feltóthy Eszter, Gyurinovics Fanni)
4x50m vegyesváltó: Vasas SC 1:52.22
(Szabó-Feltóthy Eszter, Gyurinovics Fanni, Galamb Szimonetta, György Réka)

Mixed
4x50m gyorsváltó: Győri Úszó SE 1:34.50
(Szentes Bence, Giczi Mátyás, Safrankó Sára, Jakabos Zsuzsanna)

 

Nyilatkozatok

Holló Balázs
„Próbáltam magabiztosan úszni, ami sikerült is. Elég jól ment, az idővel is elégedett vagyok, hiszen mindössze egy másodperccel maradtam el az egyéni csúcsomtól, amit egy Európa-bajnokságon úsztam. A hajrát egyedül, ellenfél nélkül kellett megoldanom, így még inkább örülök ennek az időnek és persze a győzelemnek!”

Késely Ajna
„Igazából bennem volt az úszás közben az, hogy van még egy 4x200m gyorsváltóm, így mondhatni egy picit tartalékoltam. Volt egy három napos kihagyásom a koronavírus-tesztek miatt, nagyon vártam, hogy negatív tesztet kapjak és indhulhassak! Öröm volt úszni, elégedett vagyok az arannyal és az idővel is!”

Holoda Péter
„Ez egy kiváló, szoros verseny volt, meg kellett küzdeni a győzelemért, pár tizeden belül volt mindenki. Pontosan az ilyen versenyek kellenek ahhoz, hogy fejlődjek. Mindig tanulunk és megyünk tovább, hogy amikor igazi tét van, akkor jobban menjen!”

Varga Dominika
„Eltört a szemüvegem, úgy úsztam le a számot, hogy végig mozgott. Soka hiba volt ebben az 50 pillangóban, nem jött ki a fal, rossz volt a forduló. Van még hova fejlődni, de a bajnoki címnek rettentően örülök!”

Zombori Gábor
„Az is kellett a győzelmemhez, hogy Telegdy Ádám kiugorjon rajtnál… Az első 25 pillangó után majdnem hátra fordultam, tegnapról bennem maradt a 100 vegyes… Talán ha mellettem lett volna Ádám, nem látom Szabót, így nem tudtam volna lehajrázni. Jó kis verseny volt!”

Jakabos Zsuzsanna
„Rengeteg számot úszom, minden nap kábé két váltót – tipikus országos bajnokság. Megbeszéltük az edzőimmel, hogy ezen az ob-n inkább olyan számokat vállalok, amiket nem szoktam, igaz, ez a 200 vegyes kakukktojás, de úgy voltunk vele, hogy leúszom, már csak becsületből is… Élveztem, jó verseny volt, a győzelemnek meg nagyon örülök!”

Hasonló bejegyzések