Egy sportolói szemszögből elvesztett esztendő után a vizes sportágak versenyzői alig várják, hogy végre komoly viadalon szerepelhessenek, ennek köszönhetően még a világjárvány jelenlegi szakaszában is részvételi rekord várható a hétfőn kezdődő budapesti úszó, műugró, műúszó és nyíltvízi úszó Európa-bajnokságon: az úszóviadalokon az 52 LEN-tagországból 50 nevezett, de nem kizárt, hogy végül valamennyi tagország elküldi delegációját a magyar fővárosba.

Az Európa-bajnokságot felvezető sajtótájékoztatót – minthogy a járvány még sajnos itt van körülöttünk – a Duna Aréna előtti nyílt téren tartották Fürjes Balázs nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztos, Wladár Sándor MÚSZ-elnök és a világ- és Európa-bajnok nyíltvízi úszó Rasovszky Kristóf részvételével.

Fürjes Balázs kiemelte, hogy ez a nyár az Európa-bajnokságok jegyében telik, hiszen a világ öt legnézettebb sportágából kettőben is Budapest lesz a helyszíne a kontinensviadalnak: a futball Eb mérkőzései mellett a vizes sportágak legjobbjai is nálunk versenyeznek. „Ez a nyár az Eb-ké és az összetartozásé, végre ismét sportünnepekre készülhetünk” hangsúlyozta az államtitkár. Fürjes Balázs kiemelte, az úszás azért számít különlegesnek, mert az öt top sportágból ebben az egyben a magyarok a világ abszolút élmezőnyébe tartoznak, „ezért is fontos, hogy a legjobbjaink hazai pályán versenyezhetnek, a többi világsztár társaságában. A külföldi médiaérdeklődés is óriási, ezért jelenthetjük ki, hogy az Európa-bajnokság megrendezése jó Budapestnek, jó Magyarországnak, húszezer vendégéjszakát jelent a pandémia által padlóra küldött szállodáknak, és lökést jelenthet az egész magyar sportnak is.”

Wladár Sándor arról beszélt, hogy hatalmas vállalás a Magyar Úszó Szövetség részéről az Eb megszervezése a jelenlegi körülmények között, „ugyanakkor ehhez minden segítséget megkaptunk a kormányzattól, és persze a Merkely Béla rektor úr által vezetett SOTE-csapattól, amelyik garantálja, hogy a buborékon belül biztonságosan lebonyolítható legyen az esemény.”

A MÚSZ elnöke hozzátette, bár a résztvevők többsége nyilván nyűgnek tekinti a szigorú szabályokat és a rendszeres tesztelést, ám ez az Eb kiváló alkalom, hogy mindenki hozzászokjon ahhoz, ami majd a tokiói olimpián várja a résztvevőket. „Ott még az itteninél is nagyobb lesz a szigor, napi teszteléssel, szerintem fontos, hogy mindenki megtapasztalja, milyen a buborékélet, ami azért nem olyan könnyű.”

Wladár Sándor kérdésre elárulta, egy, a glasgow-i szerepléshez hasonló produkcióval most is elégedett lenne: a 2018-as Európa-bajnokságon négy magyar arany született a medencében.

Három éve egyébként nem is a medencés úszók, hanem a nyíltvizesek közül került ki a magyar delegáció legeredményesebbje: Rasovszky Kristóf két arany- és egy ezüstérmével egyébként Eb-történelmet írt, hiszen férfiversenyző korábban sohasem tudott dobogón végezni mindhárom egyéni számban. Rasovszky a Lupa-tóban ezúttal csak 5 és 10km-en indul, azaz 25-ön nem kívánja megvédeni a címét. „Apukám is megkérdezte, miért, de aztán amikor hallotta, hogy a Lupa vízhőmérséklete még néhány napja is csak közelítette a tíz fokot, akkor már magától mondta: így már érti.”

A glasgow-i hős egyébként elmondta, jobban szeret hideg vízben úszni, három éve is kifejezetten jól ment neki az egésztestes speciális dresszben, amit garantáltan viselni kell a jövő szerdán rajtoló viadalon is.

Az Európa-bajnokságon egyébként részvételi rekord várható: eddig 50 ország jelezte a részvételét – 49 volt a korábbi csúcs –, és több mint 1100 versenyző szerepel a négy diszciplina versenyszámaiban. A kapcsolatfelvételek alapján ugyanakkor az abszolút csúcsdöntés sem zárható ki, hiszen Bosznia-Hercegovina és Montenegró is jelezte részvételi szándékát, de versenyzőiket még nem regisztrálták eddig az internetes felületen.

Fürjes Balázs végül szintén egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy amikor az Eb-előkészületek során a nézők lehetséges beengedéséről kellett dönteni – a buborék kialakítása, és egyéb logisztikai előkészítés okán –, „akkor még nem lehetett előre látni, hogy a magyar oltási program ennyire előrehaladott stációba jut májusra. Annak viszont örülhetünk, hogy egyre több nagy esemény lesz látogatható.”

A kormánybiztos azzal zárta a sajtótájékoztatót, hogy megköszönte Karácsony Gergely főpolgármesternek, amiért részt vett a szervezés folyamatában az előző hónapokban. „Bár időnként ütközünk főpolgármester úrral egyéb területeken, az Európa-bajnokság előkészítését teljes egyetértésben végeztük, hiszen a Fővárosi Önkormányzat is fontos szereplője ennek az eseménynek” közölte Fürjes Balázs.

Az Eb hétfőn kezdődik a Duna Arénában a műugrás és a műúszás versenyeivel, szerdától vasárnapig tart a nyíltvízi úszók viadala a Lupa-tavon, jövő hétfőtől pedig az úszóké a főszerep – a magyar válogatott 56 tagú lesz a tervek szerint.

Hasonló bejegyzések