Rasovszky Kristóf újfent jelezte, visszavonhatatlanul a világelit tagja: akárcsak egy éve, ismét Setubalban szerezte meg első Világkupa-diadalát a sorozatban – megelőzve az olimpiai bajnokot és egy sor világbajnokot is. Vagy ahogy a verseny után mondta: „A balatoni cápa elkezdte a vadászatot”. Olasz Anna a 11. helyen zárt a hölgyek versenyében – folytatás egy hét múlva, Balatonfüreden.

Már az előző állomáson, Seychelles-en is egyértelműen Rasovszky Kristófról szólt a verseny, ám akkor még az utolsó kanyar után rossz irányba indult az addig végig vezető magyar klasszis, és emiatt ugyanúgy 12. lett, mint a nyitóviadalon, Dohában, ahol a rosszabb helyezkedés miatt maradt el a jobb eredmény. Setubalban viszont nem tévesztett, és meg is nyerte a viadalt, holott a FINA Világkupa-sorozat harmadik versenyén szintén hemzsegtek a világklasszisok. Az 53 fős mezőnyben ott volt az olimpiai és világbajnoki címvédő holland Ferry Weertman, a tavalyi összetett győztes, 25km-en már vb-aranyérmes olasz Simone Ruffini – ők egyébként az előző két verseny győztesei is egyben –, továbbá megannyi vb- és Eb-érmes kiválóság.

Csakhogy a 21 éves veszprémi ezúttal mindenkinél jobb volt: a tavaly három Világkupán, így Setubalban is győztes, összetettben 4. Rasovszky ezúttal nem rohant úgy előre, mint legutóbb. „Próbáltam nyugodtan úszni, maradni a bolyban, nem előre nyargalni – összegzett a siker után. – Aztán a negyedik kör után Robbal (Muffels) el tudtunk lépni a mezőnytől, és mivel semmi extra nem jött közbe, maradt erő a hajrára is.”

Olyannyira, hogy a német rivális nem is bírta Rasovszky tempóját, így Kristóf különösebb izgalmak nélkül, a mezőnyt teljesen leiskolázva nyerte meg a futamot – Muffelst egyébként felfalták aztán az üldözők, az olasz Mario Sanzullo ért be másodikként a britek legjobbja, Jack Burnell előtt, Weertman 4. lett.

„Tavaly is itt kezdtem a zárkózást” – mondta mosolygósan a győzelmét követően, majd szokásos humorával hozzátette: „A balatoni cápa elkezdte a vadászatot.”

Folytatása pedig következik, ráadásul a cápa otthonában, hiszen jövő szombaton Balatonfüreden rendezik a Világkupa-sorozat 4. viadalát, ahol a most a hölgyek között 11. Olasz Anna is újfent indul (a profik pályáján egyébként a Magyar Úszás Napja keretében bárki végigmehet a viadalt követően). Rasovszky hazai pályán még nem nyert nemzetközi viadalon érmet (a tavalyi világbajnokságon 5. lett 10km-en), itt az ideje, hogy megtörje ezt a sorozatot.

 

FINA Maratoni Úszó Világkupa, Setubal

Férfiak

  1. Rasovszky Kristóf
  2. Mario Sanzullo (olasz)
  3. Jack Burnell (brit)

Nők

  1. Haley Anderson (amerikai)
  2. Sharon van Rouwendaal (holland)
  3. Kareena Lee (ausztrál)

  1. Olasz Anna

Hasonló bejegyzések