Szombaton az egyiptomi Somabayben rendezik a nyíltvízi úszók Világkupájának idei első viadalát, mégpedig öt magyarral a rajtnál. A férfiaknál az elmúlt négy sorozat összetettjét megnyerő Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid és Gálicz Péter vág neki a 10 kilométernek, míg a hölgyeknél Fábián Bettina és Olasz Anna „meccsel”.

 

A tavaly bemutatkozott egyiptomi helyszín tökéletes választás, a már a helyszínen edző versenyzőink szerint kristálytiszta a tenger, a hőmérséklete is pont jó, úgyhogy nagyon várják a rajtot.

 

Először magyar idő szerint reggel nyolckor a férfiak indulnak – a jó hír, hogy a kisebb betegsége miatt a medencés hosszútávúszó ob-t kihagyni készülő Rasovszky Kristóf kezd visszatérni a rendes kerékvágásba. Edzője, Szokolai László szerint úgy 85 százaléknál jár Dohához képest, ami nem rossz, elvégre ott világbajnok lett, a Világkupa-sorozatot pedig leuralta az elmúlt négy idényben: 2019 óta – a kieső 2020-at nem számítva – rendre ő nyerte az összetettet. „Minden rendben, jól vagyok, túl a betegségen, azaz várom a versenyt” – mondta Kristóf hangolódás közben.

 

Csapattársa, Betlehem Dávid – aki legutóbb már harmadikként zárt az összetettben – egészségesen dolgozta végig az elmúlt időszakot, azaz robbanásra kész, ráadásul számára mindig extra motiváció, ha kedvesével, Fábián Bettivel egy versenyen úszhat. „Újra együtt Bettivel, jó a hangulat, gyönyörű a környezet – a forma ugyan még nem százszázalékos, de ilyenkor lehet új taktikákat tesztelni, meg a tét sem akkora, úgyhogy biztos nagyon jó verseny lesz!” – összegzett Dávid. Hozzátéve: „Csak a cápáktól félek…” – de ez csak félig komoly megjegyzés; különben is, cápából igazából csak a Balatoni lesz jelen, azaz Rasó…

 

Fábián Betti le sem tagadhatná, hogy Dávid párja, hiszen nagyjából ugyanazokkal a gondolatokkal vág neki a tízezer méternek: „A hely és az idő is nagyon jó, lesz lehetőleg új taktikákat próbálgatni. A forma még nem tökéletes, ezért szeretném minél jobban lekövetni a versenyt, és élvezni, ha már ennyire szép helyen vagyunk.”

 

Olimpiai indulónkról edzője, Kutasi Gergely elárulta, hogy a vb után két hét pihenőt kapott Betti, azaz a felkészülés elején tart még. „A vérkeringésben maradás és az érzékek fenntartása az elsődleges cél, de még úgy is jó versenyt várok tőle, hogy jelenleg messze vagyunk még a csúcsformától.”

 

Az utolsó idényére készülő Olasz Anna is vidáman kanyarodik rá a rajtra: „A tenger gyönyörű, az idő szintúgy, minden a legnagyobb rendben van. Izgatottan várjuk az év első Világkupáját, ami szuper felkészülési állomás a medencés ob és a május-júniusi nyíltvízi áradat előtt.”

 

Szombaton tehát magyar idő szerint 8-kor a férfiak futama indul, a hölgyek pedig 11.00-től csapnak a húrok közé.

Hasonló bejegyzések