A debreceni ob zárónapjának döntői előtt ülést tartott a Magyar Úszó Szövetség elnöksége, ahol egyhangúlag elfogadták a Sós Csaba szövetségi kapitány által előterjesztett vb-csapat jelenlegi névsorát. Az ülésen szóba került Verrasztó Dávid edzőtáborozási problémája is.

Az ülés bevezetőjében Wladár Sándor rövid áttekintést adott a szövetség előtt álló kiemelt feladatokról, így az úszó Bajnokok Ligája májusi állomásának, valamint a nyíltvízi Világkupa júniusi, balatonfüredi eseményének megszervezéséről, melyekhez sikerült megfelelő támogatást szerezni a kormányzattól.

Az elnök külön kitért az országos bajnokság pénteki napján reflektorfénybe került ügyre, Verrasztó Dávidék meghiúsult magaslati edzőtáborozására. A szövetségi adminisztrációtól kapott tájékoztatás szerint Molnár Ákos tavaly ősszel jelezte a szándékukat azzal, hogy maga is úgy tudja, Sierra Nevadában valószínűleg nincs hely az általuk elképzelt időpontban. Mivel első körben nem volt, ezért a franciaországi Font Romeau-ban igyekezték a tábort lekötni, ami az első pozitív visszajelzés után végül meghiúsult, mivel a helyiek az időközben bejelentkezett francia válogatottat részesítették előnyben. Ezután a MÚSZ ismét tett egy próbát Sierra Nevadában, ahol végül az edzőtábor teljes, háromhetes időszakára sikerült pályát szerezni a medencében, ugyanakkor nyolc napra a tábor hotelje helyett a környéken kellett szállást találni, ami megtörtént, ilyen feltételek mellett azonban Molnár Ákos visszamondta a téli edzőtáborozást. Ugyanakkor Verrasztó Dávidék májusi Sierra Nevada-i edzőtábora garantált, a helyiek véglegesen visszaigazoltak minden foglalást.

Az elnökségi ülésen Verrasztó Zoltán jelezte, nem tartja elfogadhatónak, hogy egy eredményes versenyzőt más, gyengébb magyar úszók kiszoríthatnak a preferált edzőtáborból, függetlenül attól, hogy a szervezés a MÚSZ bevonásával vagy anélkül történt. Az elnökség támogatta Wladár Sándor azon javaslatát, hogy a jövőben nem fordulhat elő, hogy bármilyen, központi pénzből megvalósuló edzőtábort a MÚSZ-t megkerülve szervezhessen meg egy egyesület – így minden esetben a versenyzők eredményessége dönt arról, ki élvez prioritást az időpontok és helyszínek lefoglalásánál (a májusi táborozásnál szerencsére nem adódott ilyen gond.)

Az elnökség ezt követően döntött Sós Csaba előterjesztéséről, amely az ob első három napján szerepelt finálék, illetve a válogatási időszakban (glasgow-i Eb-től mostanáig) elért időeredmények alapján jelölte ki az egyes számokban vb-indulási jogot szerzett versenyzők névsorát. A kapitány jelezte: aki a válogatási elvek alapján elnyerte a csapattagságot egy adott versenyszámban, az mától védettséget élvez, csak olyan számokban lehet pályázni csapattagságra, ahol nincs még két induló.

Az elnökség jóváhagyta, hogy mivel az utóbbi időszakban megsokszorozódott a kiemelt nemzetközi és hazai versenyek száma és növekedett a kapcsolódó szervezési kötelezettség, a MÚSZ alakít egy önálló, az események előkészítését és lebonyolító nonprofit kft-t (erre még a májusi közgyűlésnek is áldását kell adnia). Végül megszavazták, hogy a jövőben legyen a MÚSZ-nak egy kabalája, amelyet pályázat útján kíván kiválasztani a szövetség (ennek részletei hamarosan megjelennek a honlapon).

 

A világbajnoki csapat

 

Az egyes számoknál szereplő versenyzők végleges indulónak tekinthetők, csapattagságuk védettséget élvez. Amelyik számban két versenyző szerepel, ott már nincs lehetőség a csapattagság kivívására (kivéve, ha valaki úgy dönt, hogy végül nem indul az adott számban – a névsorban zárójelben azok, akiknek megvan az A-szintjük) – ahol egy hely kelt el vagy egy sem, ott a kvalifikációs időszak végéig (július 3.) még ki lehet vívni a gwangjui részvételt. 50 méteres számokban csak A-szintet vesz figyelembe a kapitány. A szombati döntők eredményei még módosíthatják az adott számokban indulókat.

 

Férfiak

50m gyors: Lobanovszkij Maxim, Németh Nándor

100m gyors: Németh Nándor

200m gyors: szombati döntő függvénye

400m gyors: Milák Kristóf

800m gyors: szombati döntő függvénye

1500m gyors: Kalmár Ágos, Gyurta Gergely

50m hát: Bohus Richárd

100m hát: Bochus Richárd

200m hát: Telegdy Ádám, Bernek Péter

50m mell: mindkét hely kiadó

100m mell: Horváth Dávid (B-szint)

200m mell: Horváth Dávid

50m pillangó: Cseh László

100m pillangó: Milák Kristóf, Cseh László (szombati döntő)

200m pillangó: Milák Kristóf, Kenderesi Tamás (Biczó Bence, Cseh László)

200m vegyes: Cseh László, Bernek Péter (Verrasztó Dávid)

400m vegyes: Verrasztó Dávid, Bernek Péter (Gyurta Gergely, Holló Balázs)

 

Mindhárom váltót tervezi indítani a kapitány.

 

Nők

50m gyors: mindkét hely kiadó

100m gyors: mindkét hely kiadó

200m gyors: Késely Ajna

400m gyors: Késely Ajna, Kapás Boglárka (Hosszú Katinka)

800m gyors: Késely Ajna, Kapás Boglárka (Hosszú Katinka)

1500m gyors: Késely Ajna, Kapás Boglárka (szombati döntő)

50m hát: mindkét hely kiadó

100m hát: Hosszú Katinka, Burián Katalin

200m hát: Hosszú Katinka, Burián Katalin (Ilyés Laura)

50m mell: Sztankovics Anna

100m mell: Sztankovics Anna (B-szint)

200m mell: Békési Eszter (?)

50m pillangó: mindkét hely kiadó

100m pillangó: Szilágyi Liliána

200m pillangó: Kapás Boglárka, Szilágyi Liliána (Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna)

200m vegyes: Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna (Sebestyén Dalma)

400m vegyes: Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna (Kapás Bogárka, Késely Ajna)

 

A 4×200-as női gyorsváltót és a 4x100m vegyesváltót tervezi indítani a kapitány.

 

Mixed

Mindkét váltót tervezi indítani a kapitány.

Hasonló bejegyzések