Az idén junior világ- és Európa-bajnoki címet szerző, a felnőttváltóval vb- és Eb-ezüstöt nyerő Betlehem Dávid továbbra is óriási formában van: a medencés hosszútávúszó országos bajnokság nyitónapján, Veszprémben megdöntötte a nem hivatalos országos csúcsot 10 ezer méteren. Ezzel most még „csak” juniorbajnok lett újfent, hiszen a szakág speciális szabályai szerint mindenki a saját korosztályában versenyez – a felnőttek aranyérme így az amúgy másodikként beérő klubtársnak, Rasovszky Kristófnak jutott. A hölgyeknél némi meglepetésre Szabó-Feltóthy Eszter megelőzte Olasz Annát a felnőtt bajnoki címért folytatott párharcban, a leggyorsabbnak viszont szintén a juniorok közé sorolt Mihályvári-Farkas Viktória bizonyult.

Betlehem Dávid majdnem megcsinálta a római Eb-n, csak a hullámok kifogtak rajta a 10km-es viadalon – azóta viszont szárnyal: a junior vb-n és a barcelonai Európa-kupán is azonnal ellépett a többiektől, és aztán magányosan, elsőként ért a célba. Aztán most megint, immár a medencében is: edzője, Szokolai László kissé elkerekedett szemmel nézte a stoppert az első néhány száz méter után, bár megjegyezte, Dávid nagyon hegyezte magát, hogy megdönti Kalmár Ákos 2020-ban felállított országos csúcsát (ami afféle nem hivatalos rekord, elvégre a verseny speciális lebonyolítása miatt – létszámtól függően egy-egy pályán ketten is úsznak, hogy ne tartson az ob időtlen időkig – nincsenek beütőpanelek, hanem kézi stopperrel mérnek a bírók, mint a hőskorban).

Nos, bár a 19 esztendős kiválóság kissé fáradni látszott a táv második felében, ám így is minden idők legjobb magyar eredményével győzött – az új rekord 1:44:08.6 óra. A felnőttkategória legjobbja, a szintén „hazai” medencében úszó Rasovszky Kristóf csaknem két perccel mögötte ért be, legalább az egyéni csúcsát megdöntve, amit Szokolai mester elégedetten nyugtázott, hiszen olimpiai ezüstérmesünk akadt néhány lazább hete, amikor egyetemi tanulmányaira és költözködésére koncentrált.

A hölgyeknél ugyanaz történt, mint az uraknál: a juniorok legjobbja, a Rómában négyszáz vegyesen Európa-bajnoki címet, 1500-on pedig ezüstérmet szerző Mihályvári-Farkas Viktória úszta magasan a legjobb időt. A felnőttek között némi meglepetésre az eddig elsősorban hátúszásban remeklő Szabó-Feltóthy Eszter megelőzte Olasz Annát, bár a szegediek kiválósága őszintén elismerte: csupán két hete kezdte a komolyabb edzéseket, azaz túl sok jóra nem számított – a versenybírói büféből megmentett, és számára a verseny végén átadott pogácsák jelentették a nap igazán pozitív történését az ő szemszögéből.

Nyilatkozatok

Rasovszky Kristóf

„Nyilván nem adom könnyen magam, bár itt most a medencében Dávidnak könnyebb dolga volt, mintha nyíltvízen lettünk volna, de nem állítom, hogy ott ma meg tudtam volna verni. Látszik, hogy egyre jobb, egyre erősebb, egyre jobban elhiszi magáról, hogy képes hozni versenyen azt, amit edzésen már tud. Így egyre nehezebb dolgom lesz, de szerencsére mindenki másnak is a nagyvilágban, azaz lassan kimondhatjuk, hogy egy új világklasszisról van szó. Nyilván, ez a durván két perc, amit kaptam tőle, nem a legjobban néz ki, de ha azt vesszük, hogy egy perccel megjavítottam az egyéni csúcsomat, Dávid másfél perccel az országos rekordot, akkor összességében nem tűnik annyira rossznak ez a mai nap. A lényeg úgyis az, hogy a nyári pihenőmet követően a novemberi, eilati Világkupára kerüljek a legjobb formába, hogy megőrizzem a vezető helyemet az összetettben.”

Betlehem Dávid:

„Azért ez nem lesz mindig így, pláne nem nyíltvízen, ha végre Rasóék is ott lesznek, és nem egyedül úszom, mint legutóbb Barcelonában. Próbáltam beleállni az elején, aztán ezerötönként kinézegettem az órára, és láttam, hogy ez egy elég komoly idő lehet. Mondanám, hogy végig bírtam, de azért ez nem teljesen így volt. Azon is el kell gondolkodni, hogy érdemes-e így beleállni az elején, mert elég unalmas egyedül úszni, de összességében jó verseny volt, jó napunk volt. Most már nagyon várom, hogy végre legyen egy kis pihenőm, az izraeli Világkupa után engem másfél hónapig nem lát víz, úgy érzem. Aztán összeszedem magam, és őszintén remélem, sikerült megint lendületet venni, ami aztán majd kitart Párizsig.”

Szabó-Feltóthy Eszter:

„Ez ötvenszer kétszáz hát gyorson… De nagyon örülök, mert nem gondoltam volna, hogy két óra alá tudok menni. Jó érzés, hogy magyar bajnok vagyok, de nincsenek komolyabb terveim ezzel a szakággal. Állóképesség-próba volt, és elég jól sikerült.”

Mihályvári-Farkas Viktória:

„Számomra is meglepő, hogy ennyit tudtam úszni – meg akartam dönteni a tavalyi időmet, ez teljes mértékben sikerült, úgyhogy nagyon-nagyon örülök. Az biztos, hogy nagyon jó állóképességet szereztem ma délután, kicsit rövidre sikerült a felkészülés, viszont az idő mutatja, hogy nagyon jó irányba haladunk. Remélem, ebből már csak építkezni tudok.”

Olasz Anna:

„Mmindig őszintén nyilatkozom a formámról is – két hete edzem komolyan, igazán erősen, így már a harmincadik életévembe lépve kissé telítve van a testem a medencés tíz kilométerekkel. Ugyanakkor komolyan akartam venni, mégiscsak egy országos bajnokság, szerettem volna nyerni, két órán belül jönni, ez most nem sikerült, edzésnek viszont azért elég jó volt.”

Medencés hosszútávúszó ob, 1. nap

10 000m

Férfiak

Felnőttbajnok: Rasovszky Kristóf (Balatoni ÚE) 1:46:12.0

Juniorbajnok: Betlehem Dávid (Balatoni ÚE) 1:44:08.6

Teljes eredménylista itt

Nők

Felnőttbajnok: Szabó-Feltóthy Eszter (Vasas SC) 1:58:24.0

Juniorbajnok: Mihályvári-Farkas Viktória (FTC) 1:55:45.5

Teljes eredménylista itt

Hasonló bejegyzések