Rasovszky Kristóf visszavágott a fiataloknak 800 gyorson: olimpiai ezüstérmesünk ráadásul országos csúccsal lett első. Milák Kristóf 100 pillangón akart rekorddöntéssel győzni, ám egy nem túl jól sikerült forduló miatt végül „csak” nyert, így négy arannyal és két ezüsttel zárta a Szerencsejáték Zrt. rövidpályás országos bajnokságot Kaposvárott. A hölgyek mezőnyében Ugrai Panna korábban sosem volt első, most háromszoros bajnokként távozott a Csik Ferenc-uszodából, míg Fábián Bettina és Telegdy Ádám a második egyéni győzelmét aratta.

 

Noha az 1500 gyors alapján Betlehem Dávid tűnt esélyesebbnek, elvégre csaknem két és fél másodperccel előzte meg Rasovszky Kristófot – és az ősz folyamán a veszprémi medencés hosszútávúszó ob-n, majd legutóbb az eilati Világkupán is jobbnak bizonyult klubtársánál –, 800-on a láthatóan végsőkig elszánt tokiói ezüstérmes diadalmaskodott. Mindvégig érződött, ezt mindenáron be akarja húzni, Betlehem pedig talán kissé későn próbálta lehajrázni, így a rutin felülkerekedett – ha 33 századdal is. Rasó győztes ideje új országos csúcs, avagy a fiatalok legyűréséhez a legjobbját kellett nyújtania.

 

Milák Kristóf is hasonló tervekkel érkezett a medencetérbe, igaz, mielőtt felállt volna a 100 pillangó döntőjére, még finoman odébb kellett küldenie Kós Hubertet, aki a negyedik nap végére (ez volt a 19. úszása itt) már kissé elvesztette a fonalat, és a bemutatásnál kényelembe helyezte magát a 4-es pályához letett széken, holott az Miláké volt a döntőben. Nem ezen múlott, hogy végül nem sikerült azt országos rekordot (49.33) megjavítania, amelyet még hét éve Cseh László állított fel igen emlékezetes módon, a netanyai Eb-n, ahol épp a 30. születésnapját ünnepelte, és az aranyérmét követően az egész uszoda énekelte neki a Happy birthday to you-t. Milák harmadik fordulója túlságosan tompára sikeredett, rácsúszott a falra, nem tudott olyan dinamikusan eljönni és aztán delfinezni, így végül 23 századdal elmaradt a nagy előd legjobbjától.

 

A hölgyeknél az ugyanezen a távon diadalmaskodó Ugrai Panna immár a harmadik aranyérmét nyerte itt Kaposváron – parádés teljesítmény a hódmezővásárhelyi kiválóságtól, különösen annak fényében, hogy korábban még egyszer sem volt első rövidpályás ob-ken.

 

Duplázók is akadtak: Fábián Bettina a 400 után a 800-at is behúzta nagyon simán, míg a férfiaknál Telegdy Ádám a 200 vegyes után 200 háton is elsőként ért célba. Utóbbi számban a hölgyeknél a nyári junior világversenyek hőse, a felnőtt Eb-n is érmet szerző Molnár Dóra diadalmaskodott.

 

A zárónapon a mellúszókon volt a sor, már ami a „száguldást” illeti: az ötvenes távon Gál Olivér megvédte bajnoki címét, Sztankovics Anna ugyanakkor kissé bánatosan vette tudomásul, hogy „csak” nyert, a csúcsot nem tudta megjavítani.

 

A bajnokságot záró váltókban a BVSC-s fiúk cseppet sem meglepő módon, nagy fölénnyel nyerték a 4×200-as futamot, ez volt a vasutasok ötödik elsősége a staféta műfajában (soraikban a 24. születésnapját ünneplő Németh Nándorral), míg a hölgyeknél az UTE győzött.

 

Az éremtáblát toronymagasan nyerte a BVSC 11 győzelemmel és 24 éremmel a győriek előtt – érdekes, hogy a Honvéd lett a harmadik, az ő 10 érmüket a Milák-Márton duó hozta össze.

 

Az időeredmények abszolút összehasonlítására szolgáló FINA-pontok alapján az egyéni legjobbaknak járó trófeát Szabó Szebasztián (50m pillangó) és Pádár Nikolett (200m gyors) vehette át Szita Károly kaposvári polgármestertől és Wladár Sándortól, a MÚSZ elnökétől.

 

Nyilatkozatok

 

Rasovszky Kristóf, 800m gyors, új országos csúcs

„Nagyon azon voltam, hogy ma én nyerjek, mert azért muszáj érzékeltetnem a fiatalokkal, hogy én is itt vagyok, még ha egyre nehezebb is bírni velük, (Betlehem) Dáviddal különösen, de (Sárkány) Zalán is egyre jobb. A csúcsnak örülök, bár ez szerintem Gyurta Gege 1500-as rekordjának a 800-as részideje volt, és még ennél is jobb időket kellene úszni a jövőben, nekem is, Dávidnak is. Lehet, hogy az 1500 alapján ő tűnt esélyesebbnek, de úgy gondolom, ezt ma én úsztam okosabban, rutinosabban. Az biztos, hogy előre kellett mennem, mert az utolsó ötvenen-százon ő azért gyorsabb, azaz csak úgy lehetett esélyem, ha én fordulok elsőként a hajrára.”

 

Milák Kristóf, 100m pillangó

„Országos csúcsot szerettem volna úszni, de ez elment a harmadik fordulómon, amit sajnálok. Annyira nem éreztem magabiztosnak a tempókat, a húzásokat, de ettől még sikerülhetett volna, mert így a negyedik napra éreztem azt, hogy kezdek igazán formába lendülni. Világversenyen ilyenkor kezdődik a komoly rész, a gyengék kezdenek elhullani, az erősek pedig csúcsra törni – persze, azokra igazán rákészülünk, most ezt lendületből csináltam végig.”

 

Fábián Bettina, 800m gyors

„Az edzőim azt kérték, hogy a saját iramomat ússzam, ne figyeljek másra, és ez így is történt. A rövidpályát még nem érzem annyira, de dolgozunk azon, hogy itt is javuljak, ez a győzelem jó visszajelzés, és ugyanolyan kedves, mint a négyszázas győzelem volt.”

 

Ugrai Panna, 100m pillangó

„Úgy jöttem ide erre az országos bajnokságra, hogy korábban egy aranyérmem sem volt, és most a harmadikat nyertem. Lazán álltam hozzá a pillangóhoz, felszabadult voltam, élveztem, úgyhogy örülök az időnek és az eredménynek is.”

 

Telegdy Ádám, 200m hát

„Nagyon örülök annak, ahogy ez az egész verseny összeállt. Azért jöttem, bár ez közhelyes, hogy élvezzem az úszást, és ez sikerült is. Az idő egy kicsit lehetett volna jobb, pláne annak fényében, ahogy éreztem magam ma is a vízben – úgy gondolom, a negyedik napra kerültem a legjobb formába egyébként. A rövidpályás bajnokság mindig is a kedvenceim között van, még ha maga a huszonötös medence nem tartozik az erősségeim közé. Innen jó lesz rákanyarodni a jövő évi felkészülésre.”

 

Molnár Dóra, 200m hát

„Mindenképp meg akartam nyerni ezt a számot, és nem lemaradni kicsivel, mint tavaly (Szabó-Feltóthy) Eszter mögött – nagyon örülök, hogy sikerült. Igaz, ez az utolsó nap, azaz érzem, hogy fáradok, viszont azt is, hogy fokozatosan lendültem formába, azaz nem véletlen, hogy ez a szám sikerült a legjobban. Elégedett vagyok az egész évemmel, különösen a nyári munkával és eredményekkel, remélem, jövőre sikerül ugyanígy folytatni.”

 

Gál Olivér, 50m mell

„Kicsit kapkodósra sikerült, rosszabbat is úsztam egy tizeddel, mint reggel. Szerintem, ha kevesebb tempóval, nyugodtabban megyek végig, ennél sokkal jobb is lehetett volna. Azon meglepődtem, hogy Horváth Dávid ilyen közel volt, annak viszont örülök, hogy végül sikerült megvédenem a bajnoki címemet.”

 

Sztankovics Anna, 50m mell

„Mindenképpen meg akartam dönteni az országos csúcsot, már reggel is, aztán most is, csak a falak… Egyszer lehetett volna kicsit távolabb, aztán a végén kicsit közelebb… Sajnálom, hogy nem jött össze, kicsit nehéz idényünk van, utolsó év a suliban, úgyhogy az első helynek örülök, a csúcsot meg megpróbálom jövőre.”

 

A 4. nap bajnokai

 

Férfiak

800m gyors: Rasovszky Kristóf (Balatoni ÚE) 7:39.21 – új országos csúcs

200m hát: Telegdy Ádám (Kőbánya SC) 1:51.03

50m mell: Gál Olivér (Hód Úszó SE) 27.45

100m pillangó: Milák Kristóf (Bp. Honvéd) 49.56

4x200m gyorsváltó: BVSC-Zugló 7:09.77

(Holló Balázs, Bóna Benedek, Kovács Benedek, Németh Nándor)

 

Nők

800m gyors: Fábián Bettina (FTC) 8:25.67

200m hát: Molnár Dóra (Budafóka SE) 2:06.10

50m mell: Sztankovics Anna (Nyíregyházi SC) 30.58

100m pillangó: Ugrai Panna (Hód Úszó SE) 57.96

4x200m gyorsváltó: Újpesti TE 7:59.36

(Kapás Boglárka, Ábrahám Lilla, Tankó Beatrix, Nyirádi Réka)

 

Éremtábla – Top 6

BVSC-Zugló     11        4          9          24

Győri Úszó SE 7          7          3          17

Bp. Honvéd     4          4          2          10

Hód Úszó SE    4          2          0          6

Újpesti TE       3          5          7          15

Kőbánya SC     3          5          6          14

Hasonló bejegyzések