Pazar országos csúcsot úszott Késely Ajna, egyszersmind első magyar úszónőként került rövidpályán 16 perc alá az 1500 méteres gyorsúszásban a kaposvári rövidpályás ob zárónapján. Szintén minden idők legjobb magyar idejét érte el 50m mellen Sztankovics Anna, igaz, ő már az előfutamokban rekordot döntött, délután „csak” nyert. Különleges sorozatot produkált Rasovszky Kristóf: a nyíltvizen olimpiai ezüstérmes veszprémi 100-tól 1500-ig minden távon érmes lett, és vasárnap századokkal maradt le az 50 hát bronzérméről.

Késely Ajna parádés országos csúcsa vezette fel a zárónap egyéni döntőit: 1500-on sikerült 16 perc alá vinnie a legjobb időt, nem is akármennyivel (15:55.69), ami lenyűgöző teljesítmény – egyébként a múlt heti Eb-n ezzel hatodik helyen zárt volna.

Sztankovics Anna is csúcsot döntött – igaz, ő már megtette délelőtt 50m mellen (30.41), délután csak nyert, hangyányival elmaradva az előfutamban elért legjobbjától.

Kisebb vidéki fellegvárak úszói is remekeltek: a zalai Varga Dominika az 50-es sikere mellé gyűjtötte be a 100 pille aranyát Jakabos Zsuzsanna előtt, míg a törökbálintiak egy történelmi első aranyat ünnepelhettek az 50 hátat megnyerő Komoróczy Lora jóvoltából.

Tán a nap legszenzációsabb döntőjét hozta a női 200 gyors, ahol a junior Eb-aranyérmes Pádár Nikolett őrületes hajrával fogta be a nagyjából 197 méteren át vezető Gyurinovics Fannit.

A férfiaknál az ötvenes specialisták keresztül húzták a triplázásra törők terveit. Mellúszásban a vásárhelyi Gál Olivér 38 századdal előzte meg a 100-at és 200-at megnyerő Horváth Dávidot, míg hátúszásban Szentes Bence 17 másodperccel előbb ért a falhoz a korábban duplázó Telegdy Ádámnál. Itt Rasovszky Kristóf épphogy lemaradt a dobogóról, mint mondta, elszámolta magát, és így az ő terve is meghiúsult, hiszen 50-től 1500-on minden távon akart érmet szerezni – az 50 emiatt hiányzik a nem mindennapi kollekcióból, mert később 800-on nagy csatában szerzett ezüstöt Kalmár Ákos mögött (azaz a hátúszó-számoknak köszönhetően 100, 200, illetve gyorson 400, 800 és 1500 méteren is dobogós lett a nyíltvízi olimpiai második).

A pillangózóknál Tekauer Márk és Holoda Péter 1-1-re állt a 100 előtt, végül a 200-at nyerő Tekauer 13 századdal gyűrte le az ötvenen győztes riválisát. Németh Nándor a száz után a kétszáz gyorsot is gond nélkül húzta be kiváló hajrával, bő egy órával azután, hogy kivételesen a pillangó száz méterét bevállalva segítette újabb bajnoki címhez a BVSC-t, ezúttal a férfi vegyesváltóban – majd akárcsak szombaton, egy harmadik aranyat is begyűjtött, a 4×50-es gyorsváltóval.

A hölgyeknél ezúttal a Győr duplázta le a két váltóelsőséget, náluk a Jakabos Zsuzsanna, Safrankó Sára, Sebestyén Dalma trió állhatott fel kétszer is a dobogó legfelső fokára.

 

A negyedik nap bajnokai

 

Férfiak

200m gyors: Németh Nándor (BVSV-Zugló) 1:44.46

800m gyors: Kalmár Ákos (Balatoni ÚK) 7:43.28

50m hát: Szentes Bence (Győri Úszó SE) 24.13

50m mell: Gál Olivér (Hód Úszó SE) 27.10

100m pillangó: Tekauer Márk (Kőbánya SC) 52.19

4x50m gyorsváltó: BVSC-Zugló 1:29.42

(Sződi Zsolt, Kovács Benedek, Bóna Benedek, Németh Nándor)

4x100m vegyesváltó: BVSC-Zugló 3:32.65

(Kovács Benedek, Takács Tamás, Németh Nándor, Sződi Zsolt)

 

Nők

200m gyors: Pádár Nikolett (Szegedi ÚK) 1:56.52

1500m gyors: Késely Ajna (Kőbánya SC) 15:55.69 – új országos csúcs

50m hát: Komoróczy Lora (Bálinti ÚSE) 27.43

50m mell: Sztankovics Anna (Nyíregyházi SC) 30.47

100m pillangó: Varga Dominika (Délzalai Vízmű) 58.62

4x50m gyorsváltó: Győri Úszó SE 1:41.62

(Jakabos Zsuzsanna, Sebestyén Dalma, Orbán Gréta, Safrankó Sára)

4x100m vegyesváltó: Győri Úszó SE 4:03.58

(Jakabos Zsuzsanna, Megyesi Vanda, Sebestyén Dalma, Safrankó Sára)

 

Nyilatkozatok

 

Késely Ajna:

„Nyolcszáznál kicsit megijedtem attól, hogy ez egy picit erős tempó, és hogy nem fogom bírni a végét. Nagyon meg akartam mutatni, hogy új országos csúcsot tudok úszni, ezzel is bizonyítva azt, hogy (Bernek) Petivel jó úton járunk. Szeretném, ha tisztelnék őt, ezért én mindent megteszek a vízben. A közel két hónapos közös munka során Peti nagyon rendbe rakott mentálisan, ez a győzelem és a rekord ennek köszönhető.”

 

Gál Olivér:

„Egyéni csúcs, aranyérem! Nagyon boldog vagyok, örülök ennek az időnek, bár jobb lett volna, ha becsúszok 27 másodperc alá. Nekem nem a barátom a fal, nem tudok jól fordulni, így ez az arany még többet ér számomra.”

 

Sztankovics Anna

„Nagyon örülök ennek, főleg úgy, hogy az elmúlt időben nem sokat tudtam készülni. Egész verseny alatt jól úsztam, a gyorsúszó számok is kiválóan mentek, ez is kellett ahhoz, hogy nyerjek, és délelőtt országos csúcsot ússzak. A reggeli és a mostani úszásom sem volt tökéletes, kicsit csúsztam a falra, ennek ellenére nagyon boldog vagyok!”

 

Szentes Bence:

„Nyertem és ez a lényeg, ez az egyetlen pozitívum. Már négy éve üldözöm az országos bajnoki címet, eddig mindig csak ezüst meg bronz jött össze. Az idővel nem vagyok elégedett. Szeptembertől másképpen készülünk, úgy látszik, ez jó irányba visz. Egész verseny alatt fejlődtem, egyre jobban mentek a számok. Mivel Kristóf és Szebi nincs itt, így mondhatjuk, hogy hoztam a papírformát!”

 

Komoróczy Lora

„Ez egy óriási meglepetés győzelem nekem, nem számítottam arra, hogy nyerek. Nem igazán készültünk erre a versenyre, inkább az ötvenes medencés versenyeken van a fókusz. Délután kicsit levette a terhet a vállamról az edzőm, lesz, ami lesz alapon úsztam. Jól jött ki a fal, a kidelfinezés is jól sikerült, így rettentően boldog vagyok!”

 

Tekauer Márk

„Nagyon boldog vagyok. A kétszáz győzelme után igazából azt gondoltam, hogy itt is nyerni tudok, hiszen az 50 gyorsak is jól mentek. Nagyon csípett ez az úszás, ma már a harmadik 100 pillangó volt, amit leúsztam, kicsit elfáradtam így a végére.”

 

Varga Dominika

„Ötvenen jobban számítottam az aranyra, mint százon. Azt gondolom, itt szorosabb volt a mezőny, mint ötvenen, hiszen reggel egy másodpercen belül voltunk nyolcan… Bármi megtörténhetett volna ebben a döntőben, úgy álltam neki, hogy itt az fog nyerni, aki a legjobban koncentrál a számra. Sprinterhez méltóan erősen elkezdtem, az előnyöm pedig kitartott. Nagyon örülök ennek az aranynak!”

 

Németh Nándor

„Száznál kicsit megijedtem, hogy mi lesz a vége… Nem készültünk erre a 200 gyorsra, úsztam ma már egy száz pillangót. Igaz, hogy a két szám között majdnem egy óra eltelt, de nem tudtam kipihenni magam, fáj már ez a negyedik napon. Az idő ennek fényében egész jó, úgyhogy örülök neki!”

 

Pádár Nikolett

„Az Európa-bajnokságon nagyon elfáradtam, utána a karanténban, azt hiszem, sikerült kipihennem magam. Szerintem ez is kellett ahhoz, hogy 1:56-os időt ússzak. Nagyon boldog vagyok, hogy a felnőttek között is meg tudtam nyerni a 200 gyorsot, remélem ötven méteres medencében is sikerülni fog!”

 

Kalmár Ákos

„A táv felénél indítottam egy erős, hosszú hajrát, tudtam, hogy azt bírni fogom. Rasónak ez a mai napon a negyedik száma volt, így őszintén mondhatom, hogy ha nem úszott volna ennyit, akkor ő nyeri az aranyat. Jót tette ez a győzelem az egómnak, egy kicsit bebizonyította, hogy van még közöm az úszáshoz, csak nem annyira tudok versenyezni.”