Ezüstérmet szerzett Kapás Boglárka Rómában, a Sette Colli úszóviadal nyitónapján 1500 gyorson. A másik két magyar finalista közül Pulai Bence 5. lett 100 pillangón, míg Bohus Richárd 7. 50 háton.

Kapás Boglárka és az olaszok legjobbja, Simona Quadarella hamar ellépett a mezőnytől, gyakorlatilag 500-nál már 15 másodperccel jártak a többiek előtt. Kettejük különversenye aztán szintén relatíve hamar eldőlt, hiszen féltávnál látszott, hogy a Bogit a tavalyi vb-n a dobogóról leszorító talján most sokkal jobban pörög, ő 16 percen belüli idővel nyert, míg olimpiai bronzérmesünk 16:07.48-cal lett második.

„Mindenképpen jobbat akartam úszni, mint két hete Canet-ban, ami mondjuk nem volt annyira nehéz, és összességében elégedett vagyok ezzel az idővel – mondta a verseny után Bogi. – Az érződött, hogy az olasz lány azért be van gyorsítva, most volt nekik a Mediterrán Játékok, nyilván hazai pályán is bizonyítani akar, én pedig még csak ezután kezdek formába lendülni. Ettől függetlenül az biztos, hogy ő lesz az egyik legnagyobb ellenfelem Glasgow-ban, ráadásul ő komolyan elkezdi mindig, én pedig mindig egy kicsit nyugodtabban szeretem indítani, és aztán sebességet válatni. De pozitív érzések vannak bennem, tudom, hogy a csúcsforma sokkal jobb lesz ennél, és érzem, hogy akkor teljesen másképp néz majd ki egy ilyen verseny.”

Férfi száz pillangón remek második ötvenet jött a féltávnál még nyolcadikként forduló Pulai Bence, és végül ötödikként zárt 52.60-nal. „Ez az idei legjobb eredményem, nagyon jó volt ez az úszás, elégedett vagyok – hogy aztán Glasgow-ban indulhatok-e, az a kapitány döntésén múlik” – összegzett a csapat egyik „veteránja”. A számot egyébként a dél-afrikai olimpiai bajnok Chad le Clos nyerte 51.24-gyel, a legjobb európai a másodikként érkező brit James Guy volt 51.44-gyel – érdemes lehet majd összevetni ezeket az időket a Budapest Open szombati százas döntőjének eredményeivel.

Bochus Richárd a 7. helyen zárt 50 háton, gyengébb idővel (25.81), mint amennyivel délelőtt kvalifikálta magát. „Látszik sajnos, hogy nemrég kezdtem el újra komolyan edzeni, karra dolgozni például, még nincs meg a sebességem – mondta a döntőt követően a 2016-os Eb-ezüstérmes. – Egyszerűen nem tudtam úgy gyorsulni, ahogy kellett volna, valószínűleg túl mélyre mentem az elején, ötvenen ilyen hibából már nincs visszaút. De még van egy hónapom, azért az sokat számíthat.”

 

Fotó: Giorgio Scala

Hasonló bejegyzések